Bilim ve TeknolojiHaberYaşam

Yeni Yüzyılın Problemi: Bilgi Güvenliği

Yeni Yüzyılın Problemi: Bilgi Güvenliği, cihazlarda depoladığımız bilgilerin ne kadar güvende tutulduğudur. Bu bilgilere bizim dışımızda ulaşabilecek olan var mıdır? Ulaşırsa neler yapabilir? Bu makalemizde yeni yüzyılın problemi olan bilgi güvenliği konusunu irdeleyeceğiz.

Gizlilik Politikası-Yavuz Mental

Yeni Yüzyılın Problemi: Bilgi Güvenliği

Her evde ve işte bilgisayar mevcuttur. Herkesin cep telefonu vardır. Kısa bir süre önce başlayan akıllı ev sistemleri de bazı evlere yerleşmiştir. Tüm bu cihazlarda kişisel bilgilerimiz bulunmaktadır. Kötü niyetli birisi bu aygıtlara saldırarak e-posta, parola, telefon numarası, kimlik numarası vb. pek çok bilgiye ulaşabilir. Bu yüzden bilgi güvenliği konusuna önem göstermeliyiz. Aksi halde büyük zararlara uğrayanların olduğunu bilmeliyiz.

The Persistence of Chaos

Peki bilgilerimizi güvende tutmak için neler yapabiliriz?

1) Öncelikle tanımadığımız kişilerden gelen e-postaların içindeki bağlantılara tıklamamalıyız. Gönderdikleri dosyaları açmamalıyız. Çünkü bizi zararlı yazılım içeren siteye yönlendirebilir ve zararlı yazılımı cihazımıza istemeden kurabiliriz. Daha sonrasında ise cihazımız saldırganın kontrolüne girer. O da tüm bilgilerimizi okuyabilir, cihazımızı kontrol edebilir, e-posta adresimizden mail gönderebilir, kredi kartlarımızdan alışveriş yapabilir.

2) Şifresiz, kamuya açık olan internet ağlarına mümkün olduğu kadar bağlanmamalıyız. Çünkü güvensiz internet ağlarına (wireless) bağlandığımızda saldırgan bizim çeşitli sitelere gönderdiğimiz bilgilerimizi okuyabilir. Bunların içinde tc kimlik numarasından tutun da kredi kartı bilgilerine kadar pek çok veri bulunabilir.

3) Bulduğumuz her usb belleği cihazımıza takmamalıyız. Bazen yerlere bilerek usb bellek atılır. İçlerinde zararlı yazılım bulunmaktadır. Siz bunu cihazınıza taktığınızda yukarıda bahsettiğimiz senaryo gerçekleşir.

4) İşletim sistemlerimizi ve uygulamalarımızı güncelleştirmeliyiz.

5) Ve tabi ki antivirüs programlarını eksik etmemeliyiz. Kaspersky, Avira ve AVG gibi programları çeşitli sebeplerden dolayı kesinlikle önermiyoruz! Yerli antivirüs yazılımı olan Zemana Anti Malware programını güvenle kullanabilirsiniz.

Bu makalemizde bilgi güvenliği konusunda alabileceğiniz tedbirleri anlattık. Sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir