SağlıkYaşam

Yeni Doğan Bebeklerin Gelişimlerinde Uyarılar

Yeni Doğan Bebeklerin Gelişimlerinde Uyarılar yazımızda yeni anne olmuş olanların bebeklerinin beslenmelerinde dikkat etmesi gerekenleri, aile hekimi ile olan bağlantıyı, bebeklere kundak yapmanın zararını ve ilk 6 ay anne sütü alamayan bebeklerin beslenme şeklini yazdık.

Bebek ve Çocuk Bakımı-Aile
Bebek bakımı

Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı

Bebek ilk doğduğunda ki geçen ilk 28 gün yeni doğan bebek sınıfına girmektedir. Bu dönemde en önemli noktalar anne ile bebek arasının iyi olması, anne sütünün verilmesi ve emzirme durumudur. Doğumdan sonra anneler bebeklerle uyum sorunu yaşayabilir. Günde 5-6 bez bezini dolduruyorsa bebek, anne sütünün bebeğe yeterli geldiğinin göstergesidir. Annenin bu dönemde sütünün yetmemesi halinde bir uzman doktora başvurması gerekiyor. Kendi başına mamaya geçmemesi gerekir. Genelde yeni doğan bebeklerin göğüslerinde şişkinlik olabilir. Bu şişkinliği banyoda ezerek geçirmeye çalışılmaması gerekir. Bu yapılan uygulama ile bebek enfeksiyon kapabilir ve cerrahi uygulama yapılma zorunda kalınabilir. Bu şişkinliğinin nedeni anneden geçen hormonlardır. Bu hormonlar zamanla geçeceği için şişkinlikte inecektir.

Her bebeğin bir aile hekimi bulunmaktadır. Sağlık kontrolleri aile hekimine gidilerek yapılabilmektedir. Bebeklere doğumdan itibaren D vitamini takviyesi yapılmaktadır. D vitamini birçok hastalıktan bebeği korur. D vitamini raşitizm ve kemik hastalıklarına iyi gelmektedir. 1 yaşına kadar günde 3 damla şeklinde D vitamini kullanılmalıdır. Büyüdükten sonra ise güneş ışığı takviyesi D vitamini alımı için gereklidir. Demir takviyesi yapılması da tavsiye edilmektedir. Demir takviyesi 4.ay itibariyle başlanır. Demir takviyesi bebekte kansızlık olmaması için başlanır. Anne sütünün bazen yetmediği zamanlarda demir takviyesi yapılır. Kansızlık, bebeğin iştahını ve zeka durumunu etkilemektedir.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ-Aile hekimi
Aile hekimi

Sağlık Ocaklarının Önemi

Çocuklar sağlık ocaklarında düzenli olarak takip edilirse, ufak bir sorunda uzman doktora yönlendirilir, durumu sürekli olarak takip edilerek yakın sağlık hizmeti verilir. Eğer çocuğunuzda bir hastalık var ise doktorlar tarafından erken teşhis edilerek çözümüne başlanır.

Yeni Doğan Bebeklerin Gelişimleri
Yeni doğan bebeklerin kundaklanması

Yeni Doğan Bebeklerin Kundaklanması

Yeni doğan bebeklerin kundaklanması kalça gelişimi açısından olumsuz etkileri olmaktadır. Doktorlar bebeklere kundak yapılmasını önermemektedir. Özellikle kalça kısmını sıkı bir şekilde sarmak bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Çok sıkılan kundaklar ve dar kıyafetler kalça gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bebeğin yatağı sert olmalıdır. Küçük parçalar yatağın yanlarında durmamalıdır.

Spazm-Süt Artırıcı

İlk 6 Ay Anne Sütü Alamayan Bebekler

Çeşitli nedenlerle anne sütünden mahrum kalan bebeklerin, çocuk doktoru gözetiminde mamaya başlaması gerekir. Hem anne sütü hemde mama kullanan annelerin de doktor gözetiminde mama kullanması gerekiyor. Asıl besin kaynağı olan anne sütünün daha çok bebeğe verilmesi gerekiyor. Bir annenin sütü yeterli ise 5-6 aydan önce çocuğuna farklı besinler vermesi gerekmez. Farklı besinlerin verilmesi anne sütünün azalmasına neden olur. Çocuk anne sütünü daha az ister. Farklı besinler vermenin diğer bir olumsuz etkisi ise çocuğun bağırsakları henüz hazır olmadığı için bir takım rahatsızlıklar meydana gelir. Oluşan enfeksiyonlar ile çocukta rahatsızlıklar görülür. 5 aydan sonra çocuğa yavaş yavaş farklı besinler verilmeye başlanması iyi olacaktır. Seçilen besinin mevsiminde ve uygun koşullarda oluşmasına dikkat edilmelidir. Yazın başlatılacak ise elma, şeftali püresi 1-2 kaşık olarak bebeğe verilir. Patates, havuç ve kabak püresi de bebeğe verilebilir. Evde mayalanmış yoğurt verilebilir. 1 çay bardağının yarısı kadar verilmesi uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir