Yeni Doğan Bebeklerde Fiziksel Gelişim yazımızda yeni doğan bebeklerde annenin dikkat etmesi gereken durumlar, bebeğin genel özellikleri, bebek arabalarının özellikleri, annenin hormonlarla nasıl başa çıkması gerektiğini yazdık.
Yeni Doğan Bebeklerde Fiziksel Gelişim-İlk Zamanlar
38-40 haftalık bebekler ortalama 3000-3500 gram ağırlığında doğmaktadır. Ortalama 50 cm uzunluğunda olurlar. Yeni doğan bebeklerde ince ince tüyler bulunmaktadır. 4-5 hafta sonra bu tüyler gittikçe seyrelir. Yeni doğan bebeklerin ciltlerinde kremsi bir yapı bulunmaktadır. Anneler bu kremsi yapıyı çok fazla silmeye çalışmasın. Kremsi yapı vücut tarafından çekilir, daha sonra bebeğin banyosu yaptırılabilir. Bebeklerin göbek bağı düşmeden yıkanmasına da çok gerek yoktur. Yeni doğan bebeklerin göğüslerinde sivilceler olabilmektedir. Anneye bağlı hormonlar nedeniyle bu sivilceler oluşmaktadır. Bu sivilcelerle uğraşılmaması gerekir. Çocuk doktoru gereken önlemi anneye anlatacaktır. Bebeklerde genital bölgelerde akıntılar olabilir, bunlar zamanla geçecektir.
Bebekler genellikle hapşırırlar. Her hapşırık bebeğin hasta olduğu anlamına gelmemektedir. Bebeğin ensesine dokunduğunuzda sıcak ise bebek üşütmemiştir. Bebeğin burnu ve parmakları normalden bira daha soğuktur. Ayrıca havadaki tozlar da bebeklerin hapşırmasına neden olmaktadır. Hapşırmanın yanında ateş, halsizlik, emme gerilemesi ve ishal görüldüyse doktora başvurmanız gerekir. Hapşırmalar 6 ay kadar devam edecektir. Normal hapşırmalarda bebeği fazla giydirmenize gerek yoktur. Bebeklere masaj yapmak ve yüzdürmek çok iyi gelecektir.
Bebek Arabaları
Bebek arabaları genellikle bebek doğmadan önce alınır. Bebek arabalarının EN (Avrupa Standardı) standardı olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Bebek arabalarında fren mekanizmasının doğru çalıştığına dikkat edilmesi gerekir. 5 noktalı emniyet kemeri olan bebek arabaları tercih edilmelidir. İlk 6 ay ana kucağı benzeri bebek arabaları tercih edilmelidir. Bebek, bebek arabasında uyuduğu zaman 2 saatte bir kontrol edilmelidir. Bel ağrısı çeken anneler çok fazla eğileceği bebek arabaları tercih etmesinler. Bebekler 30-40 derecelik bir açı ile yatmalıdır. Dümdüz yatmaları önerilmemektedir. Genellikle kustukları için kusmuk boğazına geri kaçabilir. Delikli süngerler başın altına koyulabilir. Bebek kustuğu zaman deliklerden aşağıya inecektir.
Hormonların Etkisinden Kurtulma
Annenin ruh ve beden sağlığının iyi olması hem bebek için hemde ailesi için iyi olacaktır. Annenin bel, boyu ağrıları ve kollarda uyuşma olursa bu sıkıntılı bir süreci başlatır. Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında etkili olan hormonlar, anneleri derinden etkilemektedir. Aşırı hassas olabilecekleri için her şeyi derinden hissederler. İlk 12 hafta gebelik sürecinde hafif tempolu yürüyüşler yapmak, stresi ve hormonların kötü etkisini azaltacaktır. Bel ağrısı olanlar belini kuvvetlendirici egzersizler yapmalıdır.
12 haftadan sonra düşük riski yok ise anne adayları egzersiz yapmaya devam etsin. Düzenli beslenme ve spor yapma hamile bayanların fit kalmasını ve rahat bir doğum gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Karın büyüdükten sonra yatarken sağ tarafa 15-20 dakika maksimum yatın daha sonra sol tarafınıza yatın. Bu işlem anne rahmindeki bebeğe kan akışını doğru sağlayacaktır. Anneler bebeğin doğacağı son aylarda ağır kaldırmasın ve iş yapmasın. Uzun süreli ayakta kalmaktan da uzak dursun. Yürüyüş yapanlarda kısa molalar vermelidir.
Yeni Doğan Bebeklerde Fiziksel Gelişim-Fizyoterapist ve bebek hemşiresi Ferda Saraçoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.