Yemek Yağları, Öğrenme ve Strese Etki Ediyor

Yemek Yaparken İşinizi Kolaylaştıracak Bilgiler-Tereyağ

Yemek Yağları, Öğrenme ve Strese Etki Ediyor

Yemek Yağları, Öğrenme ve Strese Etki Ediyor

Sağlıksız gıdaların insan metabolizmasına ve fıtratına verdiği zararlar bilinse de ilk başta tespit edilemiyor. Margarinin sağlıksız olduğu biliniyordu ama öğrenme güçlüğü oluşturduğu, ayrıca bir stres kaynağı olduğu, son araştırmalarla ortaya çıkarıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi‘nde bir grup bilim insanının yaptığı çalışmada, yayık tereyağının “öğrenmeyi olumlu etkilediği”, margarinin ise “depresyonu tetiklediği” tespit edildi. Deney kapsamında yetişkin fareler, margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağı yönünden zenginleştirilmiş yemlerle beslenildi. Bu yağların, farelerin öğrenme-bellek, anksiyete ve depresyonları üzerindeki etkileri araştırıldı.

Ayçiçek yağı tüketenlerde depresyon düzeyi de kaygı düzeyi de yükseliyor. Ancak asıl ilginç olan, bu yağ, deney hayvanlarının karar verme davranışlarını da etkiliyor. Hayvanlar düzeneğe koyulduğunda nereye gideceklerine karar veremiyorlardı. Araştırma ekibinden Harzadın, “Ayçiçek yağının beynin karar verme bölümü olan prefrontal korteksi olumsuz etkilediğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Farelerde deney süresi olan 2 ayın, insan hayatında 10 yıla tekabül ettiğini vurgulayan Harzadın, “Zeytinyağı ile beslenen hayvanların aksiyete düzeyi son derece düşük. Bu hayvanlar son derece rahat. Öğrenme kapsiteleri gayet iyi” dedi.

“Margarinle beslenenler ve ayçiçek yağı ile beslenenler, benzer anksiyete düzeyine sahip. Onlar çok hareketli ve düzeneğin anksiyete alanında çok vakit geçirdiler. Karar verme yeteneği de bozuldu. Daha da fenası, depresyon belirtileri bu grupta en yüksekti. Depresyon düzeneğimizde bir kavanoz içinde su var. Bu suda hayvanın boğulmaması, yaşama tutunması için hareket etmesi gerekiyor. Yani suyun üzerinde kalması için çaba sarf etmeli. Margarin grubu son derece hareketsizdi. Hatta bazı hayvanları, deneyi tamamlayabilmek için biz kurtardık.”

Harzadın, serbest gezen inekten geleneksel yöntemle elde edilen yayık tereyağında en iyi sonuçlardan birini elde ettiklerini ifade ederek, “Geleneksel yöntemle elde edilen yayık tereyağından çok iyi sonuç aldık. Tereyağı ile beslenenlerde kaygı düzeyi düşük, depresyon belirtisi yok ve öğrenme seviyeleri de son derece yüksek.” dedi.

Araştırma sonuçlarının uluslararası kamuoyuna duyurulacağı bilgisini veren Harzadın, beslenmede önce tereyağı ve zeytinyağının tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yemek Yağları, Öğrenme ve Strese Etki Ediyor-Kaynak: İnsan ve Hayat Dergisi

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir