Yemek Sepetinin Hızla Büyümesi yazımızda 2017 yılında yemeksepeti.com‘un ne kadar büyüyeceği, yeni hizmetlerinin ne olduğu, gelişmesini nasıl hızlandırdığı ve akıllı telefonların getirdiği kolaylığı yazdık.
Yemek Sepetinin Hızla Büyümesi 2017
Yemek sepeti, 2017 yılını geçen yıla göre %50 kar oranıyla bitirmeyi hedefliyor ve bu hedefi gerçekleştirecek gibi görünüyor. Yemek sepetinin günlük sipariş sayısı 200 binleri bulmuştur. Yemeksepeti.com’un kurucusu olan Nevzat Aydın, şirketi Almanlara sattıktan sonra şirketin CEO”luğunu yapmaktadır. Yemek sepeti ülkede kriz olduğunda satışlarının arttığını fakat yemeklerin kapsamının azaldığı belirtilmektedir. Yemeklere yapılan harcama azalırken evlere siparişlerin arttığı belirtilmektedir.
Yemek sepeti özellikle üniversite öğrencilerinin çok fazla kullandığı bir adrestir. Evde yemek yemeyi seven veya dışarıda yemek yemek için fazla parası olmayan öğrenciler, arkadaşlarıyla birlikte eve yemek siparişi vererek ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yemek sepeti bünyesinde bulunan binlerce restoran ile anlaşmalı olduğu için her nereden sipariş yapılırsa yapılsın çok hızlı bir şekilde yemekler tüketiciye ulaştırılmaktadır. Ulaştırma hizmeti olmayan restoranlara da kendi hizmeti olan Vale ile yardım ederek satışlarını arttırmaktadır. Ülkemiz dışında bir çok Avrupa ülkesine de yemek siparişi hizmeti vermektedirler. Almanların satın almasıyla birlikte kazandıkları paraları Avrupa’da gelişmek için kullanmaktadırlar. Evde yemek yapmayan veya yapamayan nüfus yemek sepetinin en büyük kitlesini oluşturmaktadır. Akıllı telefonlarında çokça kullanılmasıyla birlikte yemek siparişleri her yerden yapılabilmektedir. Akıllı telefonlardan sipariş etme oranı %70’leri geçmiştir ve bu oran daha da ilerlemektedir.
Akıllı Telefonların Yemek Siparişi Üzerindeki Etkisi
Yemek sepetinin asıl gelişme göstermesi web üzerinden siparişlerin alınmasının yanında akıllı telefon uygulamalarının devreye girmesiyle olmuştur. Sipariş vermenin ve ödeme yapmanın çok kolay olduğu bu platform tercih edilme sebebidir. Mobil cihazlar daha önce dışarıda sipariş veremeyen insanların imdadına yetişmiştir. Kişi balık tutarken anlık olarak yemek siparişini ve adresini belirterek yemeğinin hemen bulunduğu yere gelmesini sağlamaktadır. Yemek sepeti kişiye böyle bir imkan sağlamaktadır.
Mobil cihazların ülkemizde herkes tarafından hızlı bir şekilde benimsenmesi de bu gelişimi sağlamıştır. Ekonomik gücün daha da iyileşmesiyle birlikte kaliteli akılı telefonların daha da çok insanların kullanımına gireceği ve bununla birlikte mobil teknolojili yeniliklerin ülkemizde artacağı belirtilmektedir. Günümüz firmalarının mobil teknolojiyi ana hedefi olarak belirlemeleri gerekiyor, mobile önem vermeyen firmalar büyük zorluk yaşayacaktır. Rekabetin çok fazla olduğu piyasalarda geride kalacaklardır.
Girişimciliğe Verilen Önem
Nevzat Aydın, kendisi bir girişimci olarak toplamda 28 girişime destekte bulunmuştur. Yaklaşık olarak 15 Milyon dolarlık bir yatırım yapmıştır. Yatırım yapmış olduğu şirketlerin hepsi de teknoloji şirketidir. Her yıl bir kaç tane başarılı girişime yatırımda bulunmaktadır. Yatırımda bulunduğu şirketlerin tamamı da yollarında emin adımlarla ilerlemektedir. Teknoloji yatırımlarının yurt dışına açılması ve ülkemizi temsil etmesi gerekir. Ülke çapında başarılı olmak kadar yurt dışında da başarılı olması tam anlamıyla girişimciliğin ruhunu yansıtmaktadır. Teknoloji girişimciliği katma değeri en yüksek yatırımlar arasındadır. Nevzat Aydın zamanın çoğunu yemek sepetini yönetmekle geçirdiğini ve girişimlerle çok fazla ilgilenemediğini belirtiyor. Fakat yinede 2017 yılında da girişimcilere maddi konularda yardım etmeye devam edeceğini belirtiyor. Teknolojik girişimciler destek alabilirler.