Yemeğin Lezzetini Neler Etkiler? yazımızda yemekten alınan lezzet hissiyatını etkileyen unsurları ve önem derecelerini yazdık.
Lezzeti yiyeceğin tadı, kokusu, sıcaklığı, sertliği, görünüşü, acılı maddeler, kişinin yaşı, sigara içimi, ağızda protez olması ve yemek yeme adabına uyma belirler.
Yemeğin Lezzetini Etkileyen Unsurlar
Dil
Lezzet hissiyatına katkıda bulunan en önemli faktör dildir. Ağzımıza aldığımız yiyeceğin tadı dil, damak ve yutakta bulunan tat alma reseptörleri vasıtası ile beyne ulaştırılmaktadır.
Burun
Burun boşluklarının üst kısmında bulunan koku alma reseptörleri ağız ve burun boşluğundaki hava yardımı ile kokuları toplar. Burunda hava yoksa ve burun kapalı ise yemeğin tadı alınamaz.
Ağız içi
Ağız içi salgılar yemeğin sıcaklığını beyne ulaştırır. Aynı yemeği bir sıcak bir de soğuk yediğimizde tatları farklı olacaktır.
Göz
Gösterişli ve özenle hazırlanmış bir yemek, özensiz hazırlanmış yemeğe göre daha lezzetlidir. Bunun sebebi, gözün sinyal göndererek beyni, mideyi ve bağırsakları hazırlaması, ağız içi salgıların oluşmasıdır.
Yaş
Yaşın ilerlemesiyle insanın ağız tadı azalır. Gençlikte ağızda 10 bin adet reseptör varken zamanla bunlarda azalmalar yaşanır. Bu azalma ortalama 45 yaşında başlar, 60 yaşında 5 kat daha altına düşer. Tat reseptörlerinin sayısının azalması, yemeğin tadının tüm ayrıntılarının alınamamasına, dolayısıyla ile lezzet hissiyatının azalmasına neden olur.
Protez
Ağzında protez olan kişilerin lezzet hissiyatında azalmalar görülmektedir. Protezin ağızda kapladığı yerin büyüklüğüne göre tat, sıcaklık, ekşilik gibi duyguların alınması azalır.
Sigara
Sigara her şeye zarar verdiği gibi lezzet hissiyatında da azalmaya neden olur. Bu tür zararlı maddeler kişilerin ağızdaki tat alma hücrelerinin hassasiyetini bozar. Bu durumdan en fazla tuz tüketimi etkilenir. Kişi sigara içmeden önceki tada ulaşmak için yemeğe bolca tuz atmak zorunda kalır. Fazla tuzda kalp ve damar hastalıklarına neden olur. Sigara içen kişi hem ağız tadından olur hemde sağlığından olur.
Yemeğin Lezzetini Neler Etkiler?-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.