Kişisel GelişimPsikolojiYaşam

Yaşama Farklı Bakmak

Yaşama Farklı Bakmak yazımızda yaşama farklı bakmak becerisinin ne olduğunu, Nasreddin Hoca’nın komşusuyla yaşadığı hikayeyi ve çocukların dünyasına farklı bakabilmeyi yazdık.

Bir Nasreddin Hoca Fıkrası İle Yaşama Farklı Bakmak

Yaşama farklı bakma becerisi, yaşanılan olaylara farklı şekillerle bakabilmedir. Bir madalyonun iki yanını görebilme gibi. Madalyonun iki yanı aynı da olabilir, farklı da olabilir. Önemli olan iki farklı yaklaşımı da düşünebilmektir. Farklı yaşama bakış tarzı, hayatta barışı getirir ve kavgaların oluşmamasını sağlar. Bir Nasreddin Hoca fıkrası yaşama farklı bakmayla ilgili anlatılmıştır.

Hoca pencerede oturuyormuş. Yağmurlu bir havaymış. Komşusu koşarak evine gidiyormuş. Nasreddin hoca:

-“Komşu komşu” der. Allah’ın rahmetinden kaçmaya utanmıyor musun?

-Komşu bakar. Hakikaten dediği doğrudur. Komşu bu sefer yavaş bir şekilde evine doğru ıslana ıslana gider.

Aradan zaman geçer. Bu sefer Nasreddin hocanın komşusu pencerede oturur. Aynı şekilde yağmurlu bir havadır. Komşu, Nasreddin hocayı yağmurdan hızlı bir şekilde kaçarken görür. Bu sefer komşu:

-“Hocam, Allah’ın rahmetinden kaçmaya utanmıyor musun” der. Hoca:

-“Allah’ın rahmetini çiğnememek için koşuyorum” der. Olaya farklı bir bakışla bakılmıştır.

Nasreddin Hoca'nın Cevabı
Nasreddin Hoca

1 Yaşındaki Çocuğun Pis Eşyaları Tatmasın da Gösterilen Farklı Bakış Açıları

1 yaşına gelen çocuklar yerde yürürken gördüğü her şeyi ağzına alarak tanımaya çalışır. Çocuğun bu durumuna farklı bakış açılarıyla bakılmaktadır. İlk bakış açısında aptal olan çocuğun yerdeki pis şeyleri atması ve mikroplardan uzaklaşması istenir. Bu olaya ikinci bakış açısında ise çocuk aptallığından yerdeki şeyleri ağzına almıyor, dünyanın tadına bakıyor. Dünyayı tadarak tanımaya çalışıyor. Çocuk başta etrafındakileri görür, daha sonra dokunur ve hisseder sonrada ağzına alarak tadar. Çocuk 5 duyu organını da çalıştırarak dünyayı keşfetmeye çalışıyordur. Tatmanın öğrenmede ve hatırlama da büyük bir yeri bulunmaktadır.

7 Soruda Merhametlik Testi-Merhametli Çocuk

2-4 Yaşındaki Çocuklara Farklı Bakış Açılarıyla Bakmak

2-4 yaş arasındaki çocuklar çok inatçıdır. Anne ve babaların genel şikayeti çocuklarının çok inatçı olmasıdır. Çocuklar bu dönemde anne ve babalarının çoğu isteğine uymaz ve her şeye hayır derler. Anne ve baba çocuğunun bu dönemlerine kendileriyle zıtlaşıyor olarak görebilir. Ya da çocuğun bu davranışına farklı bir açından da bakabilirler. Çocuk özerk olmak istiyor, irade sahibi olmak istiyor, kendisi olmak istiyor sonuç olarak ben varım demek istemektedir. İnatçı gibi gözüken çocuk aslında kendisini bulmaya çalışmaktadır. Ergenliğin küçük bir versiyonu da diyebiliriz. Farklı bakış açıları geliştirmek hayattaki önemli kazanımlardandır.

Klinik Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir