Bilim ve TeknolojiHaberSağlıkYaşam

Yapay Zeka Nedir ve Sağlık Alanındaki Faydaları Nelerdir?

Yapay Zeka Nedir ve Sağlık Alanındaki Faydaları Nelerdir? yazımızda yapay zekanın tanımını, nasıl kullanıldığını, faydalarını ve sağlık alanında ne gibi faydaları olduğunu ayrıca Avatar projesinin ne olduğunu yazdık.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, insanın beynindeki zeka birimlerini, zeka ve beyin gücünü, bir hard diske alıp oradan da arayüzü aldıktan sonra insansı robota, bilgisayara aktararak, insanların yapmak istemediği veya tehlikeli gördüğü işleri yapay zekaya sahip robotlara yaptırmasıdır. Sürekli yapılması gereken bir işi insanın yapması yerine, aynı zekayı oluşturarak robot veya bilgisayar sistemine aktarma işlemidir. Yapay zekaya sahip temizlik robotları bu işin en ufak kısmını oluşturmaktadır. Evi sizin yerinize temizleyerek sizin bu işi yapmamanızı sağlamaktadır. Yapay zekayı ara yüze taşıyıp yapması gereken görevleri bildiği için hep aynı şekilde çalışmasına devam etmektedir. Yeni yazılımlar yazılarak işlevini daha da iyi yapması sağlanabilmektedir. Mental zekanın gelişmesi yapay zekanın da gelişmesini sağlamaktadır.

Yapay Zeka Nedir

Robotik Teknolojide Yapay Zeka Kullanılması

Başka bir örnek vermek gerekirse, tıp alanında kullanılan yeni nesil ameliyat robotları yapay zeka ile yönetilmektedir. Beyin damar tıkanıklıklarında beyne baypas yapılmaktadır. Bu ameliyatta çok ince dikişler atıldığı için normal el ile yapılamamaktadır. Yapay zekaya sahip robotlar sayesinde çok ince dikişler atılabilmektedir. Ameliyatta 1 milimlik damara 12-13 defa dikiş atılmaktadır. Bu işlem robotlar olmadan mikroskop altında yapılıyordu ve çok zor bir işlemdi. Bu dikiş sırasında da kanın damardan geçtiğini görmeniz gerekiyor. Bu işlem sırasında el titremesi yaşanabilmektedir. Günümüz robotik teknolojisi ile bu yetenek robotlara yapay zeka ile yüklendiği için rahatlıkla yapılabilmektedir. Doktorlar, robotları kullanarak bu çok küçük olan dikişler elleri titremeden yapmaktadır. Mikroskobik cerrahide doktorlar mikroskop altında dikiş yaptığı için çok fazla zorlanma yaşamaktadır. Yapay zekanın kullanılması doktorların işlerini kolaylaştırmıştır ve daha kaliteli ameliyatlar yapmalarını sağlamıştır.

Yapay Zeka Nedir-Avatar

Avatar 2045 Projesi

2015 yılında başlayan yapay zeka insanının tam anlamıyla tamamlanması 2045 yılında hedeflenmektedir. Avatar projesi, hologram insana arayüz şeklinde yapay zeka aktarımı yapılarak istediğimiz yaptırma projesidir. İnsanların tüm isteklerini yapabilecek hale gelecektir. Genel olarak yapılan projeler mühendisini geçemez diye bilinir, fakat Avatar projesinde yapılan icat, mühendisleri geçmesi planlanmaktadır. Hologram robotlar kendi kendilerini yönetecekler ve kendi kararlarını verebilecekler. Projenin başlangıcında bilgisayara insan şekli verilecektir. Silikon tabakayla kaplı bir yapay zeka bilgisayarı kullanılacaktır. Yapay zeka bir arayüz ile aktarım yapılacaktır. 2035 yılında ise hologram insan yapılması düşünülmektedir. 2045 yılında Avatar projesi tamamlanarak hologram insana yapay zeka transfer edilerek insanlığın hizmetinde kullanılması hedeflenmiştir. En iyi bilgisayarın kullanılacağı bu makineler insanlığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Kötü amaçlı kullanılırsa insanlığın sonunu da getirebilir.

Yapay Zeka Nedir ve Sağlık Alanındaki Faydaları Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir