Bilim ve Teknoloji

Windows 11 Yükseltmeleri Daha Az Kafa Karıştırıyor

Windows 11 Yükseltmeleri Daha Az Kafa Karıştırıyor

Windows 11 Yükseltmeleri Sürüyor

Windows 11 şu anda genel beta sürümünde mevcuttur. Makinenize yükleyebilir ve yeniden tasarımı ve yeni özellikleri test edebilirsiniz. Ancak büyük bir uyarı var. Tüm Windows 10 bilgisayarları Windows 11’i çalıştıramaz. Bu, Microsoft’un birkaç hafta önce Windows 11 donanım gereksinimlerini açıkladığında neden olduğu bir tartışma konusudur.

Bazı insanlar, daha yeni makinelerin bile Microsoft‘un oluşturduğu yazılım yükseltme testinde başarısız olduğunu keşfetti. Kısa süre sonra, Windows 10 PC’lerin Windows 11’i çalıştırmak için etkinleştirmesi gereken belirli bir yonga türü olduğunu öğrendik. Buna TPM (Güvenilir Platform Modülü) denir ve bu yonga olmadan Microsoft, Windows 11’e yükseltmenize izin vermez. TPM sorunlarının basit bir çözümü olduğu ve bunu uygulamak için hiçbir şey yapmanız gerekmeyebileceğidir.

Windows 11 İçin Neden TPM’ye İhtiyaç Var?

Microsoft’un Windows 11 için odaklandığı temel özelliklerden biri güvenlikti. Bu yüzden TPM 2.0 çipine ihtiyacınız var. TPM, şifrelemeyle ilgili donanım tabanlı işlemler gerçekleştirir. Ayrıca cihazı saldırılara karşı korur ve önyükleme işlemini güvence altına alır.

Masaüstünüzde veya dizüstü bilgisayarınızda muhtemelen TPM vardır, ancak etkinleştirilmemiş olabilir. Windows 11 donanım gereksinimleri denetimini geçebilmesi için cihazınızda TPM işlevini etkinleştirmeniz gerekir. Microsoft, kısıtlamalarını atlayamayacağınızı zaten onayladı. Bilgisayarınız sağlık denetimi testini geçene kadar yeni işletim sistemini yükleyemezsiniz.

Bir bilgisayarda TPM’yi etkinleştirmek nispeten kolaydır. Bunu yapmak için BIOS‘a girmeniz gerekecek. Intel PTT veya AMD PSP fTPM gibi garip bir ad altında olabilir. Veya otomatik güncellemeleri bekleyebilirsiniz.

Asus, Desteklenen Anakartlarda TPM’yi Etkinleştiriyor

Şirket, otomatik TPM desteği ile BIOS güncellemeleri yayınladığı için Asus anakartlarını sallayan bilgisayar sahipleri şanslı. Güncelleme, çeşitli yonga setleri için geçerlidir. Buna, 2017’den itibaren Intel Kaby Lake işlemcilerle çalışan bilgisayarlar da dahildir. Güncellemeler AMD sistemlerini de desteklediğinden, yalnızca Intel değil.

Güncellemeler makinenizde TPM’yi etkinleştirecek, böylece başka bir şey yapmanız gerekmeyecek. Windows 11 yükseltmenizi engelleyen sorunun bu olduğunu varsayarsak, BIOS güncellemesi yüklendikten sonra işletim sistemini çalıştırabilmeniz gerekir. Yine, BIOS güncellemesinden sonra Microsoft’un PC Sağlık Kontrolü uygulamasını geçmeniz gerekecek. Hala hata mesajları alıyorsanız, farklı donanım sorunları sizi engelliyor olabilir.

Desteklenen Asus anakartları hakkında her şeyi bu bağlantıdan okuyabilirsiniz. Daha önce olduğu gibi, sadece TPM’yi aramanız ve kendiniz etkinleştirmeniz gerekecek – aslında oldukça basit. Bilgisayarınız farklı bir anakartta çalışıyorsa, sorunla karşılaşırsanız üreticiye danışın. Ancak pek çok anakart üreticisi, eski tasarımlarının Windows 11 TPM gereksinimlerini desteklediğini zaten duyurdu.

Windows 11 Yükseltmeleri Daha Az Kafa Karıştırıyor-Kaynak: bgr.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir