Wi-Fi Yönlendirici Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Wi-Fi Yönlendirici Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Soru: Yeni bir Wi-Fi yönlendirici satın alıyorum ve tüm sayıların ve harflerin ne anlama geldiğini anlamak istiyorum.
Cevap:
Wi-Fi Nesilleri (Wi-Fi generations)
Anlaşılması gereken ilk şey, cihazın hangi nesil Wi-Fi’yi desteklediğidir ve bu genellikle size yönlendirici ile kablosuz cihazlarınız arasındaki bağlantının ne kadar hızlı olacağını söyleyecektir. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü, Wi-Fi için 802.11 standartlarını oluşturdu ve her nesil, tüketicilerin ne satın aldıklarını bilmelerine yardımcı olmak için harflerle belirlendi.
Şu anda 6 nesil Wi-Fi var:
- Wi-Fi 1, 802.11b olarak belirlenmiştir.
- Wi-Fi 2, 802.11a olarak belirlenmiştir.
- Wi-Fi 3, 802.11g olarak belirlenmiştir.
- Wi-Fi 4, 802.11n olarak belirlenmiştir.
- Wi-Fi 5, 802.11ac olarak belirlenmiştir.
- Wi-Fi 6, 802.11ax olarak belirlenmiştir.
Bugün, muhtemelen yalnızca ‘n, ac veya ax’ işaretinin ardından bir dizi sayının geldiği satılık yönlendiricileri göreceksiniz. Bu sayılar hız sınıflarını temsil eder, ancak sayıların kendisi her zaman doğrudan cihazın hızına çevrilmez (karışıklığın bir parçası). İyi haber şu ki, sayı ne kadar yüksek olursa, kablosuz aygıtlarınız ve yönlendirici arasındaki hız o kadar hızlı olur.
Bu hız önemli mi?
Wi-Fi kullanma şekliniz, eşzamanlı cihazların sayısı ve her cihazın kullandığı bant genişliği, hangi standardın sizin için en anlamlı olduğuna karar vermede bir faktör olacaktır. Birincil kullanımınız internete bağlanmaksa, internet bağlantı hızınız muhtemelen satın alacağınız her şeyden daha yavaştır. Bir 802.11n yönlendiricinin teorik maksimum veri hızı 72 ile 450 Mbps arasındadır ve ortalama ev internet bağlantısı genellikle daha yavaştır. Gerçekten hızlı bir internet bağlantısı için ödeme yapıyorsanız veya ağınızdaki cihazlar arasında çok sayıda büyük dosya aktarıyorsanız, daha hızlı aktarım sayıları çok önemlidir.
Mevcut 802.11ac cihazlarının teorik maksimum veri hızı 200 Mbps ile 1,73 Gbps arasındadır, 802.11ax cihazları ise 143 Mbps ile 2,4 Gbps arasında değişecektir. Hızdan yararlanmak için kablosuz cihazınızın da bu daha hızlı standartları desteklemesi gerektiğini unutmayın.
Çift ve üç bantlı (Dual and tri-band)
Daha eski yönlendiriciler, daha yavaş olan ancak daha uzak mesafelere seyahat edebilen 2,4 Ghz frekansında çalıştırılırken, daha yeni yönlendiriciler, daha hızlı olan ancak mesafeye çok fazla erişemeyecek olan 5 Ghz frekansını ekledi. Açıklamada ‘dual-band‘ gördüğünüzde, bu sadece her iki bandın da mevcut olduğu (önerilen) anlamına gelir, böylece hız gerektirmeyen öğeleri alt banda koyabilirsiniz. Açıklamada ‘üç bant‘ görüyorsanız, biri 2.4Ghz’de ve ikisi 5Ghz’de olmak üzere üç ayrı ağ bağlantısı olduğu anlamına gelir. Bu yönlendirici türü, bağlanması gereken çok sayıda farklı kablosuz cihaza sahip evler için en iyisidir.
Ağ Ağları (Mesh networks)
Açıklamada ayrıca, bunun, büyük bir eviniz varsa kritik olabilecek birden fazla bağlantı noktası kullanmak üzere tasarlanmış bir sistem olduğunu belirten ‘Mesh‘ görebilirsiniz.
MU-MIMO
“Çok Kullanıcılı, Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış” anlamına gelen bu tanımı görürseniz, size daha karmaşık bir anten sisteminin kullanıldığını söyler.
Birden fazla antene sahip olmak, yönlendiricinin aynı anda birden fazla cihazla iletişim kurmasını sağlar; bu, oyun ve video akışı gibi çok sayıda yüksek bant genişliği ihtiyacı olan evlerde faydalı olabilir.
Wi-Fi Yönlendirici Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?-Kaynak: azcentral.com