Vertigo Nedir ve Belirtileri Nelerdir? yazımızda vertigonun ne olduğu, vertigonun belirtilerinin neler olduğu, baş dönmesine nelerin sebep olduğu, insanın dengede durma yeteneği ve vertigo teşhisinde Posturografi Testini yazdık.
Vertigo Nedir?
Vertigo, sıklıkla baş dönmesi olarak adlandırılmakla birlikte, hareket yanılsamasını ifade eden özel bir terimdir. Kişinin etrafındakilerin yada hem kişinin hemde etrafındakilerin döndüğünü hissetmesine neden olan sıklıkla bulantı ve denge kaybının eşlik ettiği bir yanılsama durumudur. Kişi kendini boşlukta düşüyor, devriliyor, sallanıyor gibi hissedebilmektedir. Baş ağrısından sonra en sık doktora başvurma durumudur. Toplumun %30’unda görülen yaygın bir belirtidir. Vertigo hastalık değildir, bulgu olarak tanımlanmaktadır. Başka bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Baş ağrısı, karın ağrısı gibi sadece bulgudur.
Vertigo Belirtileri
Vertigo herkes de görülebilmektedir. Orta yaş grubu diğerlerine göre daha risklidir. Kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla yaşanmaktadır. Vertigonun belirtileri başta boşluk hissinin olması, bayılma hissi, kişide dengesizlik oluşmasıdır.
İnsanların Ayakta Kalabilmesi
Kişiler dengede ve dik durmalıdır. Yer çekimine karşı insanın iki ayağı üzerinde dik durması için beyne bir yerlerden gerekli sinyallerin gitmesi gerekir. Bunun için birinci organ iç kulaktır. İç kulaktan beyne sürekli olarak duruş pozisyonu ile ilgili bilgiler, sinyaller ile gitmektedir. Gözler sayesinde çevre ile ilgili durumlar sürekli olarak beyne gitmektedir. Kemiklerde yapışan kırmızı kasların, yapışma yerlerinden çıkan sinyaller, sinirler aracılığı ile beyne ulaşmaktadır. Beynimiz tüm bu sinyalleri toplayarak bir işlemden geçirir, daha sonra değerlendirmesini yapar. Hangi hareketi yapmamız gerektiğini ve hangi kasın kasılması gerektiğini, ani hareketlerde kasılma oranını ayarlayarak bizim sürekli olarak ayakta kalmamızı sağlamaktadır. Tüm bu sistemlerde oluşacak aksama sonucunda kişide baş dönmesi oluşur.
Vertigo Teşhisinde Posturografi Testi
Baş dönmesi ile hastaneye gelen hasta ilk önce Posturografi Testine alınır. Posturografi testi, doktoru tedavi için yönlendirmektedir. Kulak ve beyincikten geçen sinirler boyundan geçmektedir. Sorunun boyundan olup olmadığı da Posturografi testi ile anlaşılabilmektedir. Tüm ayırımı bu test yapabilmektedir. Göze bağlanan cihaz ile bilgisayarda bulunan program vertigonun neden oluştuğunu bulmaktadır. Bilgisayar kişide hastalık olup olmadığını taramaktadır.
Vertigo Nedir ve Belirtileri Nelerdir?-Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayız’ın videosundan yardım alınmıştır.