Bilim ve TeknolojiEkonomi ve ParaHaber

Veri Merkezleri ve Veri Merkezi Kurma

Veri Merkezleri ve Veri Merkezi Kurma yazımızda veri merkezlerinin ne olduğu, nasıl bir hizmet yaptıkları, veri merkezi kurmanın nasıl olduğu, ne kadarlık bir alana ihtiyaç duydukları ve maliyetlerini nelerin oluşturduğunu yazdık.

Veri Merkezleri

Veri merkezi, her türlü dijital verinin saklandığı, barındırıldığı ve bu verinin internet üzerinden yayınlandığı ortamdır. Dijital verilen saklanılması ve barındırılması için güçlü bilgisayarlar ve depolama cihazları bu merkezlerde bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar 24 saat boyunca çalışmaktadır. Bu makineler sunucu veya server olarak adlandırılmaktadır. Bu sunucuların sorunsuz bir şekilde çalışması için sürekli olarak elektrik verilmesi ve cihazların soğutulması gerekmektedir. Veri merkezlerinde bunun için özel odalar bulunmaktadır. Bu özel odaların ısı yalıtımı ve soğutulması için ciddi mühendislik çalışmaları yapılmaktadır. Sunucular sisteme bağlandıktan sonra internet üzerinden yayınlar ve veri saklama işlemleri yapılmaktadır. İnternet üzerinden web sitesi yayınlama, e-mail gönderme, bulut hizmetleri sağlama gibi hizmetler veri merkezlerinde sağlanmaktadır.

Veri Merkezleri

Veri Merkezi Kurma

Veri merkezi kurmada öncelik sunucuların ihtiyacı kadar elektrik enerjisi sağlamaktır. Sunucular her daim çalıştığı için büyük bir elektrik enerjisi ihtiyacı duyar. 10 bin sunucunun bulunduğu bir veri merkezinin ihtiyacı olan elektrik enerjisi yaklaşık olarak 1000 megawatt’tır. Bu elektrik enerjisinin yedeği de upsler sayesinde sağlanmalıdır. Herhangi bir elektrik kesintisinde upsler, yedek 1000 megawattlık enerjiyi devreye sokarlar. Bu elektrik sağlayıcı upsler için özeli odalar kurulması gerekir. Ayrıca 2 tanede 1600 megawattlık trafo gereklidir. Kullandığınız elektrik enerjisinin büyüklüğüne göre soğutma sistemi kurmanız gerekir. Odaların sıcaklıkları 40-50 derecelere çıkabilmektedir. Sıcak koridorların ve soğuk koridorların birbirlerinden ayrılması gerekir. Soğutma için suyu soğutan chiller cihazlar kullanılır. 2 tane chiller bu sistem için yeterli olacaktır. 1 tane de yedek de durması gerekir. Chillerların boyutu araba büyüklüğündedir. Chillerlar ile birlikte klimalar sayesinde soğuk hava odalara girmektedir.

Bir diğer ihtiyaç veri merkezinin internet altyapısıdır. Böyle bir sistemi olan veri merkezinde 60.000 megabitlik bir internet altyapısı olması gerekir. İnternetin kullanılmasını sağlayan modem routerlar da bu internet hızının 4-5 katını kaldırabilecek bir kapasitede olması gerekir. Ayrıca fiber optik bağlantısının 2 tane olması, herhangi bir aksaklık meydana geldiğinde kullanılması için gereklidir. Yaklaşık olarak 70 terahertzlik bir veri işlenecek kapasitesi olmalıdır.

Elektrik Akımı ve Gerilimi

Veri Merkezlerinin Sundukları Hizmetler

Veri merkezlerinin en büyük gideri elektrik olmaktadır. Elektrikten sonra en büyük gideri internet faturaları oluşturmaktadır. Veri merkezlerinin en büyük işlevi sunucuları bünyesinde barındırmaktır. Şirketlerin sunucu ihtiyaçlarını daha uygun fiyatlara karşılamaktadırlar. Sunucu kiralama ile şirketlerin sunucuları yerine veri merkezlerinde bulunan sunucular kiralanabilmektedir. Bulut teknolojisi ile paylaşımlı işlemci ve ram desteği sağlanmaktadır. Web sitelerinin barındırılması, SSL sertifikalarının verilmesi ve e-mail hizmetleri de verilmektedir.

Veri Merkezleri ve Veri Merkezi Kurma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir