İçeriğe geç
Anasayfa » Haber » Vergilerin Yeterince Tahsil Edilememesi

Vergilerin Yeterince Tahsil Edilememesi

Yaşam Kalitenizi Yükseltin

Vergilerin Yeterince Tahsil Edilememesi yazımızda Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ın en son duyurduğu vergilerin yüksek oluşunu, büyük şirketlerden yeterince gelir vergisinin tahsil edilmediğini ve vergi sisteminin nasıl olması gerektiğini yazdık.

Vergilerin Yeterince Tahsil Edilememesi ve Vergilendirmenin Artması

2016 yılın toplam vergi geliri 458.7 Milyar TL olmuştur. Bu vergi gelirinin 251 Milyarı özel tüketim ve katma değer vergisinden oluşmaktadır. Toplam vergi gelirinin %54’ünü Türk vatandaşların cebinden ödemiştir. Son tüketici olan Türk halkı vergilerini ödeyerek vergi gelirlerinin yarısını oluşturmuştur. Tütün, sigara ve alkol ürünlerinde vergi oranları çok yüksektir. Maliye Bakanı Naci Ağbal, son konuşmasında bu vergilerin yüksekliğini kabul etmiştir. Örnek verecek olursak bir paket sigaranın dolaylı satışında %82’lik bir vergi oranı vardır. Kullanılan sigara hem sağlığa hemde cebe zarar vermektedir. Kişiler bu pahalılıktan dolayı kayıt dışı veya kaçak yollardan sigarasını temin etmektedir. Paralarında kime gittiğini biliyoruz.

Vergilerin Yeterince Tahsil Edilememesi 2017
KDV Tahsil 2006-2017

Devletin Şirketlerden Kdv Geliri Alma Durumu

Vergilendirmelerin daha optimal bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Üretimi ve kalkınmayı teşvik etmek adına vergide düzenleme yapılması şarttır. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yapmış olduğu konuşmaya göre 1 milyonun üzerinde olan işletmelerden hiç vergi tahsil edilememiştir. 2017 yılında kdv tahsilatı hiç iyi durumda değildir. Şirketlerin kdv ödemesi %32’lerde kalmıştır. 2006 yılında %80,7 2016 yılında %52 iken 2017 yılında şuanda %32’lerde şirketlerden tahakkuk kdv tahsil edilmiştir. Toplamda tahakkuk eden miktar 80 milyar TL’dir. Tahsilat edilen rakam ise 32 Milyar TL’de kalmıştır. Kdv tahsilatında yaşanan son durum ülkenin gelirlerini çok düşürmektedir.

Devlet tarafından vergilerin artırılması şirketlerin daha az vergi ödemesine yol açmıştır. Bu vergilerin bu kadar az ödenmesinin iki nedeni vardır. İlk olarak çok fazla vergi affı getirilmiştir. Halk vergi aflarına alıştığı için vergilerini ödeme yoluna gitmemektedir. Nasıl olsa vergi affı gelecek iye şirketler ödemelerini sonraki yıllara uzatmaktadır. İkinci ana sebebi ise, son 5 yılda 4 kere vergi affı gelince mükellef olan vatandaşlar, vergiyi zamanında ödeme huyundan vazgeçti. Vergi yapılandırmaları halkın vergi ödeme öz verisini de kırmış oldu. Ayrıca vergi idaresi, vergi tahsil özelliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladı.

Adil Vergi Sistemi Nasıl Olmalı?

Zorunlu temel ihtiyaçlardan alınan %18’lik verginin %10’a çekilmesi en doğru vergilendirme olacaktır. Gıda, enerji ve akaryakıtı kapsamaktadır. İlaç, kitap ve dergi gibi ürünlerde kdv’nin düşürülmesi uygun olacaktır. Çalışanların ücretlerinden alınan vergi gelirlerinde de düzenleme yapılması vergi sistemini düzeltecektir. 2016 yılı vergi gelirlerine bakacak olursak 43 Milyar TL kurumlardan toplanmıştır. Alkol ve tütünden vatandaşın ödediği ötv vergisi 40 Milyar TL’dir. Buna bakacak olursak kazanandan vergi alınması gerekir. Vergilerin doğru oranda yapılması insanların kaçak ürünlerden uzak durmasını sağlayacaktır.

Vergilerin Yeterince Tahsil Edilememesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir