Varislerin Nedenleri ve Tedavisi

Ülser-Varis

Varislerin Nedenleri ve Tedavisi yazımızda varis nedir ve nasıl oluşur, tedavisi nasıl yapılır, ne zaman ayaklanabilirsiniz ve önlem olarak ne yapılabilir hakkında yazdık.

Varislerin Nedenleri

Varis Nedir?

Bacak toplar damarlarındaki genişlemelere varis denilir. Varisler kılcal damarların oluşmasıyla başlar ve ileri aşamalarda genişlemeler olur. Boyutu 1 cm’ye kadar toplar damarlara ulaşabilir. Yüzeysel toplar damarlarda gözüktüğü zaman bu varisler, sizde bir hastalığın olduğuna işarettir. Damarlar vücutta doğru bir şekilde pompalanmadığı için bacaklarda kalıyor. Kan tam anlamıyla yukarıya doğru taşınmadığı için bacaklarda şişikler meydana geliyor. Kan uzun yıllar toplar damarlarda birikerek damarların genişlemesine neden olmaktadır. Başlangıç olarak 3 mm büyüklüğünde kılcal damarların oluşmasıyla başlar. Daha sonra kanlar birikerek varis damarlarını oluşturur.

Varislerin Nedenleri-Tedavisi

Varislerin Nedenleri Nelerdir?

Eğer ailenizde ve büyükleriniz de varisleri olan varsa sizde de genetik olarak olma ihtimali vardır. Varise yatkınlığınız genetik olarak gelir, fakat kendinizi koruyarak varis oluşumunu engelleyebilirsiniz. Fazla ayakta duran ve hareket etmeyen kişilerde varis oluşumu yüksektir. Ayakta dik durarak ve hareketsiz bir şekilde işlerinizi yapıyorsanız risk altındasınız demektir. Hareketsiz bir yaşamda bu varislerin oluşmasını tetikler. Bunun yanı sıra uzun süre oturmak da varise zemin hazırlar. Öncelik olarak hareket etmeye özen gösterin.

Varislerin Nedenleri-Varis Çorapları
Varis Çorapları

Varis Tedavisi

Artık varis tedavisi ameliyatsız bir şekilde yapılabilmektedir. Lazer yardımıyla genişleyen damar boylu boyunca yakılır. 3 mm civarı kılcal damarlara da uygun ilaçlar verilerek onlarında iyileşmesi sağlanır. Aynı gün taburcu olabilirsiniz. Varis tedavisinde yeni yöntemler ile ameliyat olmanıza gerek kalmadan varislerinizden kurtulabilirsiniz.

Lazer tedavisine ek olarak köpük tedavisi de uygulanmaktadır. Varislere neden olan ana damar ortadan kaldırıldıktan sonra yanlarda kalan ufak varislere de iğne ile girerek köpük tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile de bacak komple varislerden kurtarılır ve tekrar oluşması engellenir. Lokal anestezi ile yapılan tedavide 1 gün içinde evinize gidebilirsiniz. Bacaktaki görüntü bozukluğu ve varise bağlı ağrılardan kurtulmuş olursunuz. Bacağınızda kanayan yaraları da bu tedavi ile tedavi etmiş olursunuz. Tedaviden 10 gün sonra izler gitmektedir. 2 ay boyunca varis çorabı giymeniz önerilmektedir. Birkaç ilaç verilerek daha iyi sonuç alınması sağlanır.

Spor yapmak varis oluşumunu önleyen bir aktivitedir. Varislerinizi mutlaka tedavi ettirin, yoksa kanamalı yaralar ve damarlar içinde pıhtılaşma sorunları yaşarsınız.

Varislerin Nedenleri ve Tedavisi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir