Uzmanlar, Yapay Tatlandırıcıların Sağlığınız İçin Kötü Olduğunu Belirtti
Uzmanlar, Yapay Tatlandırıcıların Sağlığınız İçin Kötü Olduğunu Belirtti
Sabah bir fincan kahveyi kim sevmez ki? Güne başlamak için sıcak bir fincan kahveye güveniyorsanız, kesinlikle yalnız değilsiniz ve sizinkini daha tatlı taraftan seviyorsanız, muhtemelen çoğunluktasınız. Ne yazık ki, karışıma aromalı, tatlı malzemeler eklemek, şeker yerine yapay tatlandırıcılar seçseniz bile sağlığınız için zararlı olabilir.
Kilo vermeye çalışırken tatlı ihtiyacınızı gidermek için suni tatlandırıcıları tercih etmenin daha sağlıklı bir yol olduğunu düşünebilirsiniz, ancak sağlık uzmanları bu maddenin muadilleri kadar sizin için kötü olabileceği konusunda uyarıyor. İşin aslına inmek için The Candida Diet kitabının yazarı beslenme uzmanı Lisa Richards ile görüştük; kayıtlı diyetisyen Zoë Schroeder; Ünlü beslenme uzmanı ve Alkamind’in kurucusu Dr. Daryl Gioffre; ve fonksiyonel beslenme uzmanı Amy Lippert. Bize yüksek miktarda yapay tatlandırıcı tüketmenin nihayetinde bağırsak disbiyozu ve nihayetinde kilo alımı gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabileceğini söylediler.
Yapay Tatlandırıcılar
Özellikle sindirim sorunları ve iltihaplanma ile mücadele ediyorsanız, yapay tatlandırıcıların genellikle şekere sağlıklı bir alternatif olarak tanıtıldığı gerçeğine aldanmayın. Lippert, bu içeriği kahvenize eklemenin zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor çünkü “ultra rafine edilmiş, kimyasallarla dolu ve vücut için oldukça iltihaplı ve zehirli.” “Bunları günlük olarak tüketmenin bağırsak sağlığı sorunlarına, iltihaplanmaya ve kilo alımı da dahil olmak üzere potansiyel kronik semptomlara yol açtığını ve kilo vermeyi zorlaştırabileceğini” belirtiyor.
Yapay Tatlandırıcılar ve Bağırsak Sağlığı
Richards, sukraloz ve aspartam gibi yapay tatlandırıcıların “bağırsakları tahriş edebileceğini ve bağırsak mikrobiyomunda disbiyoza neden olabileceğini” kabul ediyor. Bu, “gaz, şişkinlik ve daha kötüsü gibi daha fazla gastrointestinal rahatsızlığa” yol açabileceğini söylediği bağırsaklarınızdaki bakteri dengesizliğini ifade eder.
Gioffre’ye göre, bağırsak sorunları söz konusu olduğunda sukraloz en büyük suçlulardan biridir. “Bir çalışma, [sükraloz] ‘un sağlıklı bağırsak bakterilerinizi yüzde 50’ye kadar azaltabildiğini buldu” diyor, “Bunun nedeni, sindirim işlemi sırasında parçalanmamasıdır, bu nedenle kalın bağırsağınıza tamamen bozulmadan ulaşır; Bağırsak bakterileri onunla ziyafet çeker ve ölür. Aynı zamanda yağ hücrelerinizde de birikir.”
Bu sorunlardan kaçınmak istiyorsanız, tatlandırıcıyı tamamen atlamak veya en azından mümkün olduğunca azaltmak en iyisi olabilir.
Yapay Tatlandırıcılar ve Kilo Alımı
Bağırsak sorunlarına ve iltihaplanmaya ek olarak, kahvenizi yapay tatlandırıcı ile doldurmanın getirdiği başka bir risk daha vardır: kilo alımına yol açabilecek şeker istekleri. Schroeder, başlangıçta bu malzemelerle kalori tasarrufu yaparken, günün ilerleyen saatlerinde muhtemelen sağlıksız atıştırmalıklar tüketeceğinizi belirtiyor. “Yapay tatlandırıcılar aslında şeker isteğinizi artırabilir, bu da, eklenen şekeri ve işlenmiş gıdaları azaltmaya çalışıyorsanız, ters etki yapabilir ve çok sinir bozucu olabilir” diyor.
Sonuç olarak, sabahları gerçek şekeri atlamak, günün ilerleyen saatlerinde daha yüksek şeker alımına yol açabilir. Ve hepimiz çok fazla tatlı yemenin zamanla kilo alımına yol açacağını biliyoruz – bu, formda kalmaya çalışıyorsanız yapay tatlandırıcıları seçmenin son derece ters etki yaratabileceği anlamına gelir.
Sonuç olarak, sabah kafein takviyeniz söz konusu olduğunda en sağlıklı seçim kahvenizi sade almaktır. Ancak yine de biraz tatlılıktan vazgeçemeyenler için düşünülmesi gereken seçenekler var. Bal gibi doğal tatlandırıcılar günü kurtarabilir. Sadece çok fazla şeker veya yapay tatlandırıcıdan uzak durun. Vücudun sana bunun için teşekkür edecek!
Uzmanlar, Yapay Tatlandırıcıların Sağlığınız İçin Kötü Olduğunu Belirtti-Kaynak: shefinds