SağlıkYaşam

Uyku Problemleri ve Çözüm Yolları

Uyku Problemleri ve Çözüm Yolları yazımızda derin ve iyi bir uykunun tüm yaşantımıza nasıl etki ettiğini ve uyuyamama probleminin çözümünü yazdık.

Uyku Problemleri Hayatı Felç Ediyor

Şuan ki yaşantımızda insanların en büyük sorunlarından biride tam anlamıyla uyuyamamaktır. Uykusunu tam alamayan veya sıkıntılardan uyuyamayan kişiler tüm günlerini yarı-ölü olarak geçiriyorlar. Bu da iş ve aile yaşantılarında olumsuz sonuçlar doğuruyor. Kentte yaşayan insanların stresleri, köylerde yaşayanlara göre daha çoktur. Maalesef para kazanma adına İstanbul, Anlara ve İzmir gibi kentler de yaşamaya çalışan insanların uyku düzenleri de bu oranda çok düşük oluyor. Sıkıntısız uyuyabilen insan sayısı her geçen gün azalıyor ve ilaç kullanımları da bu oranda yükseliyor. Antidepresan alan kişi sayısı her geçen gün büyük bir hızla artıyor ve bu durum insan sağlığı açısından hiç de iyi değil.

Ter Kesici-Uykusuzluk

Uyku Problemleri-Uyku Apnesi

Fazla kilo alımlarında uyku apnesi artmaktadır ve bu sizde uyku açlığı meydana getirmektedir. Çok uyusanız da bu size yeterli gelmemektedir. Diğer taraftan ise az uyuyan insanlarda da çok yemek yeme gibi bir alışkan baş göstermektedir. Eksik uyuyan çocuklar da şişmanlığa eğilimli olmaktadır. Bilgisayarın, televizyonun ve telefonun başından kalmayan çocuklar, anne ve babasından gizliden gizliye uykusundan feragat edip zamanını bunlarla harcamaktadır. Bu da çocuklarda fazla yeme gibi bir olumsuz özellik ortaya çıkarmaktadır.

Uyku apnesi: Uyurken solunum yollarının tam olarak çalışmaması, düzgün nefes alamama, horlama ve kesik kesik nefes alma gibi vücudu yoran bir uyuma şeklidir. Vücut da alamadığı oksijeni almak için kendince hızlandırma yaparak uyurken bile yıpranmanıza neden olur. Bu da kalitesiz bir uyku çekmenize neden olur. Bununla birlikte de çeşitli hastalıklar meydana gelir. Yağ metabolizmanızı bozuyor ve yağlanmanıza neden oluyor. Şeker metabolizmasını bozuyor ve diyabet rahatsızlığına neden oluyor.

Uyku Problemleri

Uyuma Düzeni Nasıl Olmalı?

Uyku problemiyle başa çıkmanın başlangıcı olarak, nasıl bir uyku düzeniniz ve yapınız varsa ona göre bir uyuma saati geliştirmelisiniz. Uykuya eğilim genetik miras olarak kişiye atalarından aktarılır. Bununla yaşamayı öğrenmek zorundadır. Kimine 6 saat uyku yeterken, kimine 10 saat uyku yeterli gelmektedir. Size yeten saat neyse onun dışına çıkmayın yoksa hastalıklar sizi bulur. Öğle vakti yapılan şekerleme sizin zinde ve dinç olmanızı sağlar.

Peygamber Efendimizin uyku düzenini (s.a.v) baz alırsak; yatsıdan sonra yatış 22.00 civarı, Teheccüde kalkış 02–03.00 civarı, Kaylule yapış 11-13.00 arasıdır. Kaylule çalışma hayatında zor olacaktır. Bu tür uyuma şekli ile hem dinen uygun olanı yaparız, hem az uyku ile çok verim alırız, hem de Peygamber sünneti ile düzene girmiş oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir