Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? yazımızda üst solunum yolu enfeksiyonunun nasıl oluştuğu, hangi bölgeleri kapsadığı, bağışıklık sisteminin önemini, şehir ve köy hayatının enfeksiyon kapmada ki yeri, enfeksiyonun bulaşması ve en çok görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarını yazdık.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonu, bazı mikroorganizmaların tuttuğu bölgelere ait şikayetlerin artması halidir. Üst solunum yolları burun, boğaz, sinüsler ve gırtlak bölgesidir. Hem viral hemde bakteriyel nedenlerle üst solunum enfeksiyonları gerçekleşebilmektedir. Yaklaşık olarak 200 çeşit mikroorganizma üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bu kadar çok çeşidi olması çok sık yakalanılmasına neden olmaktadır. Yetişkinler 2-4 arası, çocuklar ise 3-8 defa üst solunum yolu enfeksiyonuna 1 kış sezonunda yakalanabilmektedir.

Çocukların okula ilk başladığı zamanlarda bu sayı 10-12’ye kadar çıkabilmektedir. Ailelerin bu durumlarda panik yapmaması ve çocuklarının gereksiz antibiyotikler almamasını sağlamalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar kalıcı bağışıklığa neden olmamaktadır. Aynı bakteriyle de bir sonraki sezon hasta olabilirsiniz. Gereksiz koruyucu olmanın çocuklara faydası yoktur. Önemli olan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Şehir hayatında olan çocuklar köylerde olan çocuklara göre daha fazla hastalanmaktadır.

Nezle ve Gribin Farkları Nelerdir?

Şehir ve Köy Hayatının Enfeksiyon Kapmaya Etkisi

Köylerde daha az koruma olmasına ve şehirlerde daha fazla koruma olmasına rağmen şehirdeki çocuklar daha fazla hastalanır. Bağışıklık sistemi ne kadar çok etkenle karşılaşırsa, kendini korumayı o kadar çok öğrenmektedir. Şehirlerde yaşayan çocuklar sürekli kapalı alanlarda yaşadıkları için üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar buralarda daha fazla oluşmaktadır. Havalandırmanın da iyi olmayışıyla birlikte enfeksiyonun buluşması daha sık olmaktadır. Açık ortamlar ve havalandırılan yerlerde daha az enfeksiyon bulaşır.

Sonbahar ve kışları üst solunum yolu enfeksiyonları çok fazla artarken, yazları çok az görülmektedir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar soğuk havayı severler ve kapalı alanlarda daha çabuk çoğalırlar. Vücut direncinin düşmesiyle birlikte kişiler hasta olurlar. Yüzeylerde kalma süreleri de daha uzundur. Yazın ise güneşin ultraviyole etkisinden dolayı ve havalandırma sayesinde daha çabuk ölürler.

Grip İçin Bitkiler

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Bulaşması ve Önlemi

Enfeksiyonu olan kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında etrafa milyonlarca virüs ve bakterilerin tutunduğu partiküller bırakmaktadır. Bu partiküller belirli bir süre boyunca havada asılı kalmaktadır. Kişiler bu partikülleri hava yoluyla veya dokunarak alabilmektedir. Bu durumu önlemek için kapalı ortamların havalandırılması gerekir. Diğer bir önlem ise elleri mutlaka sabunla iyice yıkamak gerekir.

Soğuk algınlığı (nezle) ve grip en çok görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarıdır. Bademcik ve orta kulak iltihabı küçük yaşlarda daha sık görülmektedir. Daha sonra ise sinüzit görülmektedir. Hastalıkları önlemede doktor kontrolünde ilaç kullanma, istirahat etme, bitki çayları kullanma, beslenmeye dikkat etmek gerekir. Tıkanmış burunu da açmak faydalı olacaktır.

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Funda Koçak’ın videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir