
Unutkanlığın Beslenmeyle Olan İlişkisi
Unutkanlığın Beslenmeyle Olan İlişkisi yazımızda unutkanlığın teknoloji, uyku, egzersiz ve beslenmeyle olan ilişkilerini ve dikkat edilmesi gerekenleri yazdık.
Unutkanlığın Teknolojiyle Olan İlişkisi
Çocuklarda şimdilerde unutkanlık, dikkat eksikliği, dikkatini toplayamama ve hiperaktivite ile çokça karşılaşılmaktadır. Bu duruma neden olan şey teknolojiyle çok fazla ilgilenmeleridir. Çocuklara doğar doğmaz cep telefonu, tablet ve bilgisayar verilerek eğlenmeleri sağlanır. Bunların yanında televizyon ve video oyunları gelince tamamen teknoloji ile çevrelenmişlerdir. Çocukları susturmak için verilen teknolojik aletler onların zamanla geriye gitmesine neden oluyor. Çocuklarda dikkat dağınıklığına neden oluyor. Çocuklarda konsantrasyon eksikliğine neden olur ve büyüklerde hafıza sorunlarına sebebiyet verir. Bunların olmaması için kendinizin ve çocuklarınızın teknoloji ile arasına sınır koymalısınız. Günlük olarak ailecek kaç saat teknolojiyi kullanacağınızı belirlemelisiniz.

Unutkanlığın Uykuyla Olan İlişkisi
İyi bir hafıza içi doğru uyku çok önemlidir. Akşamları 23-00 gibi uyunması önerilmektedir. Çocuklar ise en geç saat 22:00’de yatakta olmalıdır. Sabahları en erken 6.30-7 gibi, en geç 8-8.30 gibi ayakta olmalısınız. Minimum 6 saat, maksimum 8 saat kaliteli bir uyku uyumalısınız. Bu şekilde beyin kendini dejenere edebilir. Odalarınızda mavi ışıklı cihazları bulundurmayın. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar odanızda bulunuyorsa hepsini dışarı çıkartın. Yattığınız oda tamamen karanlık ve gürültüsüz olmalıdır.

Egzersizin Uykuyla Olan İlişkisi
Mümkün olduğunca bol bol hareket edin. Ne kadar çok hareket ederseniz hücrelerinize giden kan miktarı o kadar fazla olur. Günlük olarak yapılan 40-50 dakikalık tempolu yürüyüşün hücreleri 48 saat koruyucu etkisi vardır. Beynin çalışması için kanın oraya çok gitmesi gerekir, bunun içinde hareket etmemiz gerekiyor.

Unutkanlığın Beslenmeyle Olan İlişkisi
Demir hücrelere oksijen taşıyan bir mineraldir. Demir eksikliğinde unutkanlık gözlenir. Kadınlar, çocuklar ve hamileler demir eksikliğine yakalanmada diğerlerine göre daha yatkındır. Yeteri kadar demir alınması gerekir. Fazlası da karaciğerde depo edilir. Demir eksikliğinde beyne ve dokulara giden oksijen azaldığı için unutkanlık ve dikkat eksikliği meydana gelir. Çocuklarda da konsantrasyon kaybının ve dikkat dağınıklığının en büyük nedenlerinden biride demir eksikliği olduğu görülmektedir. Çocuklarınızda bu tür belirtiler varsa mutlaka kan tahlili yaptırın.
Unutkanlığın Beslenmeyle Olan İlişkisi-B12 Vitamin Eksikliği
Bir diğer etken B12 vitaminidir. Hafızanın, sinir hücrelerinin ihtiyacıdır. Sinir hücrelerinde bulunan DNA ve RNA’ları onarmada görev yapmaktadır. B12 vitamini özellikle ette, balıkta, kuru baklagillerde ve yumurtada bolca bulunur. Folik asitte yeşil sebzelerde bulunur. Normalde eksikliğini çekmezsiniz fakat sebze yemeyenlerde görülür. Sağlıksız beslenenlerde görülür. Bu ikisinin eksikliği de hafızayı inanılmaz derecede etkilemektedir. Yaşlandıkça B12 eksikliği daha fazla görülür. Bu yüzden bu tür vitamin ve mineral içeren gıdaları daha fazla tüketmelisiniz. Omega 3 faydalı bir yağ asitidir. Balık, ceviz, yağlı tohumlar, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Omega 3’ü vücut sentezlemediği için dışarıdan alınması gerekir. Balık yağı almanızda faydalı olacaktır.
Unutkanlığın Beslenmeyle Olan İlişkisi-Dr. Ayça Kaya’nın videosundan yardım alınmıştır.

