HaberMutfakSağlıkTarım ve HayvancılıkYaşam

Unda Katkı Maddesi Var Mı?

Unda Katkı Maddesi Var Mı? yazımızda yıllardır unculuk yapan kişiden ekmek yapımında kullanılan hamurların katkılı unlar kullandığını, katkılı un bulmanın artık zorlaştığını ve sağlık için evde ekmek yapmanın önemini yazdık.

Unda Katkı Maddesi

Cevat Doğan tecrübeli un işiyle uğraşan bir kişidir. Unculuk hakkında bildiklerini bize aktardı. Unun yapımında en önemli malzeme olan buğday tanesinde kepek, razmol, bonkalit, tip 850 ve tip 650 maddeleri yer almaktadır. Bir buğday tanesinden farklı maddeler çıkarılabiliyor. Bu maddelerden her biri farklı sektörlere dağıtılmaktadır. Lahmacuncular ve yufkacılar gibi. Uncular ise mallarını çeşitli fabrikalardan alırlar. Fabrikalar ise mallarını iç ve dış piyasadan temin ederler. Fabrikalara gelen unlar özel laboratuvarlarda incelendikten sonra kalitesine göre ayrılırlar.

Unda farklı birçok kimyasal katkı maddesi bulunmaktadır. Bazı fırınların girişinde mamullerinde kesinlikle katkı maddesi yoktur diye açıklama görürüz, bu ifadenin gerçek olma ihtimali çok düşüktür. Bunun nedeni ise saf ve katkısız undan bildiğimiz ekmek yapılamamasıdır. İçerisinde katkı olmayan un kabarmaz. Fırıncıların genel olarak tercih ettikleri unlarda miks maddesi bulunmaktadır. Ekmek yapımında kullanılması gereken kodekse uygun olan un, tip 650 diye tabir edilen un tipidir. Fabrikalar bu katkı maddelerini biliyor ve her şey yasaya uygun yapılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere un sektöründe katkısız un bulmak çok zordur. Bununla birlikte bazı işletmelerde katkısız un satılmaktadır.

Katkısız un alınacaksa en iyi yer köylerden ve güvenilir yerlerden almaktır. Unutulmaması gereken bir durum ise saf, katkısız unun çabuk kurtlanmasıdır. Çabuk kurtlandığı için sanayi için pek kazançlı bir seçim değildir. Saf unların kış aylarında oda sıcaklığında, yaz aylarında ise dolaplarda saklanması gerekir.

Karahöyük Ekmeği Mayalama

Hamurun Kabarması İçin Maya ve Gluten Gerekir

Una maya koyulduğunda artık hamur yapılabilir. Maya ve gluten hamurun kabarmasını sağlar. Hamur kabardığı zaman ekmekte kabarır. Ekmeğin içinde de gluten vardır ve gluten olmayan ekmek kabarmaz. Glutenli hamur işleri yiyemeyenler mısır ununu rahatlıkla yer. Mısır unu ile yapılmaya çalışılan ekmek kabarmaz ve turta gibi olur. Mısır ununda gluten maddesi yoktur.

Mayalı Katmer Yapımı

Hazır ekmeklerin ne kadar sağlıklı olduğunu bilemeyiz. Bu yüzden mümkün olduğunca ekmek evde yapılmalıdır. Eğer evde ekmek yapma şansınız yoksa köy ekmeği veya güvenilir fırınınızdan sağlıklı ekmek alın. Ayrıca ekmek yapılırken hijyen konusuna dikkat edilip edilmediği de başlı başına bir konudur.

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

One thought on “Unda Katkı Maddesi Var Mı?

  • Cemal Ensert

    Çok çok teşekkürler.. Ne kadar açık ve sade olarak açıklamışsınız..

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir