HaberPsikolojiSağlıkYaşam

Tütünsüz Dünya Günü ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri

Tütünsüz Dünya Günü ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri yazımızda sigarayı bırakma yöntemleri, nikotin bağımlılığı, mutluluğu almak için kendimizi zehirlemeyi ve sigara bırakma ilacını yazdık.

Tütünsüz Dünya Günü
31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü

Tütünsüz Dünya Günü-Sigarayı Bırakma Yöntemi

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’dür. Yılda 5 milyon kişi sigaraya bağlı rahatsızlıklardan ölmektedir. Sigara bağımlılığı en ciddi hastalıklardandır. Sigara kullanımı önlenebilir hastalıkların en başında gelmektedir. Sigarayı bırakmaya karar veren kişi tıbbi yardım almak için hastanelere başvurarak ilaç ve psikolojik tedaviye başlayabilir. Bu kliniklerde kişi nikotin tedavisi de görerek sigarayı bırakabilir. Sigara bağımlılığına neden olan nikotin maddesi olduğu için bu maddenin bağımlılığını ortadan kaldırmak sigarayı bırakmakla eş değerdedir. Kişinin nikotin bağımlılığı başka şeyler kullanılarak giderilir. Nikotin bağımlılığı için nikotinli bantlar ve sakızlar kullanılır. Bu tedaviye nikotin replasman tedavisi denilir. Ayrıca kişiye motivasyon konuşmaları yapılarak sigarayı bıraktırma yönünde motivasyon sağlanır

Sigara bağımlısı hastalar, sigara bırakma merkezlerine geldiklerinde istekli oluyorlar, fakat sigarayı bırakınca oluşan etkilerden korkuyorlar. Kişi sigarayı bırakmak istiyor, fakat ya kilo alırsam, ya sinirli olursam gibi nedenler kişinin sigarayı bırakmasını olumsuz etkiliyor. Bu nedenleri kaldırmak için hastalara kendilerini motive edecek yöntemleri bulmaları sağlanır. Sigarayı bıraktırma merkezi kişilere bu motive edici konuşmaları yaparak sigarayı bırakmalarını sağlamaktadır.

Yaşam Kalitenizi Yükseltin

Sigarayı Bırakma İlaçları

Kişi sigara içtiğinde saniyeler sonra dopamin denilen mutluluk hormonu vücudumuzda salgılanır. Sigara içenler mutlu olmak içinde sigarayı içmeye devam ederler. Purupyon veya Vareniklin olarak geçen ilaç dopamini azaltarak sigarayı bıraktırmaktadır. Kişi sigara içtiğinde artık mutlu olmadığı için sigarayı bırakmaktadır. Kişiler sigarayı zaman içerisinde bırakmaktadır. Hemen bırakmak diye bir sonuç yoktur. Artık almış olduğu zevki sigaradan alamadığı için sigara içmenin de manası kalmıyor. Ayrıca kişiye özel ilaçlar kullanılarak sigarayı bıraktırma tedavilerinde kesin sonuçlar alınmaktadır.

Alo 170 sigarayı bırakma hattı
Alo 170

Sigarayı Bırakmada Devlet Desteği

Kişilerin %60’ı sigaraya bağlı karşılaştıkları hastalıklar yüzünden sigarayı bırakmak istemektedirler. Sigara bağımlılığında başarılı olan kişilerin tekrardan 1 yıl içerisinde sigaraya başlama oranları %50’dir. Kişilerin yarısı tekrardan sigaraya başlamaktadır. Devletin de sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç desteği vardır. İlk etapta 300 bin sigara bağımlısına sigarayı bırakmaları için ilaç desteği sağlanacaktır. Sigarayı bırakmak isteyenlere çok fazla çözüm yolu bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar ile toplum olarak hızla sigarayı kullanma oranı azalmaktadır. İnsanların bilinçlendirilmesi sigarayı bırakmada önemli rol oynamaktadır. Alo 170 sigarayı bırakma hattı da oldukça fazla katkı vermektedir. Sigarayı içenlerin çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır. Gençlerin sigara ile buluşması engellenebilirse toplum sağlığına kavuşacaktır. Ailelerinde sigarayı kullanmaması gençlerin sigarayı kullanmaması anlamına gelir. Gençler rol model olarak ailelerini aldıkları için sigara içmeyen aileler önemli noktadır.

Tütünsüz Dünya Günü
Sigara Bağımlılığı

Sigarayı Bırakınca Vücudumuzda Oluşan Değişimler

Sigarayı bıraktıktan birkaç saniye sonra bile kalp damarları daha iyi çalışmaya başlar. Damarlarda gevşeme oluşur ve kan akışı normale döner. Karbonmonoksit gazının azaldığı görülmektedir. 1 yılın sonunda akciğer fonksiyonları geri dönmeye başlar. 15 yıl sonra ise akciğer kanseri riski ve kalp krizi riskiniz normale döner. Akciğer kanserinin ölümlere olan etkisi oldukça fazladır. Sigaranın etkisi de oldukça fazladır.

Tütünsüz Dünya Günü ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir