Tüsiad’ın İnovasyon Alanında Çalışmaları yazımızda Tüsiad’ın teknolojiyi yakından takip ederek Silikon Vadisinde girişimcilik ağı kurması ve katma değerli ürünlerin üretilmesinin sağlanmasını yazdık.
Tüsiad’ın Silikon Vadisini Ziyareti
1971 yılında kurulan TÜSİAD, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur. TÜSİAD yakın zamanda Amerika’da bulunan Silikon Vadisini ziyaret ederek teknolojiyi yakından takip etmeye başladı. Teknolojik yeniliklerin merkezi olan Silikon Vadisi, yenileşen ekonominin kalbi durumundadır. İş dünyasını temsil eden TÜSİAD, teknolojik yeniliklerden geri kalamayacağı için Silikon Vadisini de yakından takip etmektedir.
Silikon Vadisini ziyaretinde TÜSİAD yetkilileri, çeşitli toplantılar yaparak teknolojiler hakkında bilgi almıştır. Girişimciler ve diğer çalışanların çalışmasını yakından görmüştürler. Silikon vadisinde yer alan yatırımcıların Türkiye’ye doğru yönlendirilmesi üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Türkiye’nin teknoloji üzerine çalışmaları da kaliteli bir şekilde yol almaktadır. Silikon Vadisinde bulunan teknoloji şirketlerinin ülkemize ilgi göstermesi büyük bir değer oluşturacaktır. TÜSİAD Sanayi 4.0, STEM, inovasyon, internet ekosistemi, dijitalleşme ve girişimcilik alanlarındaki çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmek
Teknolojiyi kullanamayan şirketler günümüzde ilerleyememektedir. Ülkemizden çıkan birçok Start-up’da gelişmelerini ve girişimlerini Silikon Vadisinde sürdürmektedir. Silikon Vadisinin Girişimcilik Mantığı yazımıza da göz atabilirsiniz. Ülkemizde genel olarak üretim düşük teknolojiye bağlı sürmektedir. İstenilen ise yüksek teknoloji ürünlerin ortaya çıkmasıdır. Kaliteli elemanlar olmasına karşın genellikle düşük teknolojiler üzerinde çalışılması dünya ile rekabette geride kalmamamıza neden olmaktadır. Türkiye çok önemli bir üretim üssü olmasına rağmen ürettikleri ürünlerin katma değeri düşük olmaktadır. Katma değeri yüksek ürünler ile çok farklı yerlere gelebiliriz. Katma değerli ürünler üretmenin altında inovasyon kültürü yatmaktadır.
Tüsiad’ın İnovasyon Kültürü
Şirketlerde doğru ar-ge kültürü ve inovasyon kültürünün gelişmesi gerekir. TÜSİAD inovasyonu desteklemektedir. İnovasyonun oluşması kısa vadede oluşacak bir durum değildir. Uzun soluklu bir çalışma ve destek ile inovatif değerler üretilebilecektir. İnovasyon yatırımlarının uzun süreli devam ediyor olması gerekir. Çıkan ürünlerinde ticari bir kazanç olarak getirisi olması gerekiyor. Ar-ge yatırımlarına toplam milli gelirin %1’i harcanmaktadır. Bu oranın 2023 yılına kadar %3’e çıkartılması hedeflenmektedir. Türkiye’de ar-ge yatırımlarının yarısını özel sektör, %40’ını da üniversiteler gerçekleştirmektedir. Türkiye’ye araştırma ve geliştirme yatırımlarında daha çok geliştirmeye yatırım yapılmaktadır. Olan ürünlerin geliştirilmesine yatırım yapılarak araştırma yapmayı tercih etmemektedirler. Baştan bir şeyi bulup ona yatırım yapmak pek tercih edilmemektedir.
STEM Projesi
TÜSİAD ilk olarak 2014 yılında Stem projesine başlamıştır. Fen, Teknoloji, Matematik, Mühendislik ve Sanat dallarında eğitime ağırlık verilmektedir. Bu proje ile disiplinlerarası düşünme gücü öğrencilere kazandırılmaya çalışılmaktadır. İnovasyon ve teknolojinin gelişmesi için bu proje uzun soluklu olarak başlatılmıştır.
Tüsiad’ın İnovasyon Alanında Çalışmaları.