Türkiye’de Solucan Gübresi Piyasası yazımızda ülkemizde solucan gübresi üretimiyle uğraşan toplam kişi sayısını, ticari anlamda solucan gübresi üretiminde gereken bütçe miktarını ve zorluklarını yazdık.
Türkiye’de Solucan Gübresi Üretimi Yapan Kişi Sayısı
Solucan gübresi son 5-6 yıldır tarımda oldukça popülerleşmiştir. Tarım alanında yatırım yapmak isteyenler ilk önce solucan gübresi üretimine yönelmektedir. Sağlıklı gıda üretiminde gübrenin önemi büyüktür. Gübreler arasında da solucan gübresinin farkı diğerlerine göre toprağın verimini kat kat artırmasıdır. Solucan gübresi üretmek kazançlı bir iştir, fakat gübre üretiminin kurallarına göre yapılması gerekir. Aksi halde yapılan yatırım geriye kazanç olarak dönmeyecektir. Solucan gübresinin tanıtılması da yatırımcıların görevleri arasındadır.
Türkiye’de genel olarak 4000 solucan gübresi üreticisi bulunmaktadır. 4000 kişinin arasında solucan üretimine yeni başlayan ve küçük çapta üretim yapan birçok kişi bulunmaktadır. Türkiye’de ticari olarak solucan gübresi üretimi yapan kişi sayısı 720 civarıdır. Diğer kişiler ağırlıklı bir şekilde hobi olarak yapmaktadır. Birçok solucan gübresi üreticisi ticari olarak bu işi düşünmemektedir, sadece kendi toprağının verimini artırmak için kendisine yetecek kadar solucan gübresi üretmektedir.
Ticari Solucan Gübresi Üretimi
Türkiye Solucan Gübresi Üreticileri Derneği’nin 1000 ticari solucan üreten kişi ve 1 milyon 200 bin ton gübre üretme hedefi bulunmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için ortalama olarak her bir üreticinin aylık 100 ton solucan gübresi üretmesi gerekmektedir. Solucan gübresi üretimi işine girenlerin en büyük sorunu maddi imkansızlıklardır. 50 bin liraya kadar küçük bütçelerle solucan gübresi üretim işine girenler istediklerini bulamamaktadır. Daha büyük bütçelerle profesyonel bir şekilde yapıldığı zaman solucan gübresi üretimi iyi paralar kazandırmaktadır.
Solucan gübresi üretiminde tercih edilen solucan türü Eisenia Fetida’dır. Kaliforniya solucanı diye bir çeşit yoktur. Solucan gübresi üreticilerinin mutlaka teknolojiyi üretim aşamasında kullanmaları gerekir. Solucanların sağlıklı bir yerde üremeleri sağlanmalıdır. Makine sistemleri ile üretim yapılmalıdır. Ortalama bir üretici aylık 40 ton solucan gübresi üretimi yapabilecek bir kapasite ile bu işe girmelidir.
Solucanların yemleri hayvan gübresi, evsel sebze ve meyve atıklarıdır. Solucan gübresi üreticilerinin bu işe başlamaları için 350-400 bin TL sermaye ile başlamaları gerekir. Yatırımcıların ciddi düşünmeleri için bir daire parasını bu işe yatırmaları gerekir. İnternet ortamında bu işin çok hızlı geliştiği ve az bütçelerle yapılabildiği haberleri çok da gerçeği yansıtmamaktadır. Ciddi bütçeler ve zaman ayırmadan solucan gübresi üretiminden para kazanılması imkansızdır. İyi araştırma yapmadan bu işe girilmemesi önerilmektedir.