Ekonomi ve ParaYaşam

Türkiye’de Sinema Sektörünün Gelişimi ve İzlenme Artışı

Türkiye’de Sinema Sektörünün Gelişimi ve İzlenme Artışı yazımızda sinemaların büyüme oranı ve oluşturduğu maddi gelirin ne kadar olduğunu yazdık.

Türkiye'de Sinema Sektörü-Çocuklar
Sinema ve Avm

Türkiye’de Sinema İzleme Zamanı

Okulların araya girmesiyle birlikte ve kış ayının oluşu soğuk havalarında etkisiyle insanlar Avm’leri daha çok ziyaret ediyorlar. Avm’lerin büyük bir kısmın da sinema salonları vardır. İnsanlar sinema salonlarını böylece rahatlıkla kullanabiliyorlar. Hazır Avm’ye gittik birde sinema ve patlamış mısır keyfi yapalım diyorlar. Çocuklar da yeni çıkan çizgi filmleri sinema da izlemenin zevkine varıyorlar. Karne hediyesi yerine bile geçebilir bir filmi evde izlemek yerine sinema salonunda izlemek. Sinema, çocuklar için çok iyi bir dinlenme ve eğlenme aktivitesi olmuştur. Soğuğun ve okulun araya girmesi tabi ki de sinema sektöründekileri sevindirmiştir. Okulların 15 günlük tatil vermesi sinema sektörüne ilaç gibi geliyor. Okular tatil olmasa böyle bir ivmenin olması imkansızdır. Sinema ekonomisi tam 1,5 milyar liralık bir ciroya ulaştı. Çok fazla kişi bu işten ekmek yiyor. Oyuncu, yapımcısı ve tedarikçisiyle tam bir gelişmiş yapı halindedir.

Türkiye'de Sinema Sektörünün Gelişimi

Avm ve Sinemanın Birbirini Desteklemesi

Şehir hayatının getirmiş olduğu Avm yapılarının en büyük etkisi sinema sektörüne olmuştur. İnsanlar sinema salonlarını aramaktansa, her hangi bir Avm’ye gittiklerinde orada sinema salonunun olduğunu biliyor. Sinema salonlarının %70’i Avm’lerde bulunmaktadır. Hem alışverişini hem de sinema keyfini bir arada yapmak istiyor. Şehirlerde ki kişi sayısı da sinemaların dolmasına yetiyor. İki taraf da birbirini besliyor. Sinema ya gelen de Avm’ye gelmiş oluyor. Gördüğü ve ihtiyacı olduğu eşyayı alıyor. Veya ihtiyacı olmadığı halde indirime girmiş diye de alabiliyor. İki yapı da birbirinden güç almış ve birbirlerini etkilemiştir.

Türkiye'de Sinema Sektörü
Sinema ekonomisi

Türkiye’de Sinema Ekonomisi ve İzleyicisi

Sinemaları tercih edenlerin yaşı 15-25 yaş arası değiştiği için, gençlerin tercih ettiği filmler en çok izlenen filmler arasına giriyor. Bu yaş kategorilerinde filmler yapanlar daha çok tutuluyor. Filmler de yerli ve yabancı tercih edilme kriteri ise; kışın daha çok yerli, yazın ise yabancı filmler tercih edilmektedir. Bunun Amerika’da ki yapımcıların filmleri yazın çıkarmasıyla çok alakası vardır. Daha çok büyük filmler yazın gösterime sunulur. Sinemanın Türkiye’de gelişme hızı son 10 yılda 2 kat atmıştır. Bir yılda sinema salonlarında tam 400 film gösterime girmektedir. 140 yerli 260 yabancı film olarak sunulur. Yerli film sayısı 10 yıllık bir zaman diliminde 5 kat artmıştır. Bu oranın da göstermiş olduğu gibi artmaya da devam etmektedir. Fazla yerli film yapımı Türkiye seyircisinin kaldırabileceği kadar olmalıdır. Bu kadar film yapılması izleyicinin tüm filmleri izleyememesine neden olmaktadır. Kaliteli ve film sayılarının 100 civarı olması gerekir.

Film İzleme ve Salon Sahibi Olma

Avrupa Ülkeleri İçerisinde Film İzleme ve Salon Sahibi Olmada 7.Sıradayız

Türkiye‘de 60 milyon tekil izleyici filmleri izlemiştir. 2005 yılında bu rakam 27 milyon izleme de kalmıştı. Amerika da bu oran her yıl 4 kere bir kişinin sinemaya gitmesi olarak görülmektedir. Bizde ise 1 kişiden az bir orana tekabül etmektedir. Avrupa ülkeleri içinde ise izleme sayısı olarak 7.sıradayız. Sinema salonları 2500 civarındadır. Gişe geliri ise 690 milyon tl’dir. Türk halkı yerli filmlerin komedi üzerine olmasını istiyor. Gişe yapan filmlerin çoğu kaliteli komedi türündedir. Herkes de bir sıkıntı ve bunalma hali olduğundan sıkıntılarını komedi filmleriyle atmak istedikleri belli oluyor.

7 ilimizde sinema salonu bulunmamaktadır. Sinema salonlarının miktarı şehrin büyüklüğüne göre azalıp artmaktadır. Sinema salonları gelişen teknolojiye uyum göstermek zorundadır. Dijital gelişmeleri salonlarında uygulamaları gerekir. Fiyatlara gelirsek; genel olarak 10-12 tl arası değişmektedir. Gelişmiş sinema salonlarında fiyatlar artmaktadır. Bazı firmaların oluşturduğu kampanyalar ile daha da ucuza gitmeniz mümkün olabilir.

Ülkemizi tanıtmak için filmlerimizi ihraç etmemiz gerekir. Dizilerde bu ihraç etmeden söz edilebilir fakat filmlerimiz de bu ihraçtan söz edilemez. Filmlerin ne kadar kazançlı bir yatırım olduğu anlaşılmalı ve ona göre kaliteli içeriklerle filmler dışarıya satılmalıdır.

Türkiye’de Sinema Sektörünün Gelişimi ve İzlenme Artışı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir