Ekonomi ve ParaHaberYaşam

Türkiye’de Özel Eğitim Pahalılığı

Türkiye’de Özel Eğitim Pahalılığı yazımızda devlet okullarının öğrencilere yeterli düzeyde eğitim verememesiyle özel okullara kayıt yaptıran çocukların artması ve ortalama özel okul ücretlerini yazdık.

Türkiye’de Özel Eğitim Pahalılığı-Yabancı Dil Eğitimi İçin Özel Okul Tercih Ediliyor

Türkiye‘de çocukların iyi bir eğitim alabilmeleri için özel okullara gitme zorunluluğu bulunmaktadır. Devlet okullarının çocuklara başta İngilizce öğretememesi nedeniyle aileler çocuklarını özel okullarda okutma zorunluluğu oluşmaktadır. Özel okulların bu denli tercih edilmesinden dolayıda ücretleri her geçen gün artmaktadır. Bugün kurumsal bir iş yerine girmeye çalıştığınızda ilk önce yabancı dil sorulmaktadır daha sonra tecrübe, bilgisayar bilgisi ve sosyal aktiviteler sorulmaktadır. Yabancı dil burada eleyici bir kriter olarak dikkat çekmektedir. Ailelerde çocuklarının İngilizce öğrenebilmesi için mecburen çocuklarını iyi eğitim veren özel okullara göndermektedir. Bu durum aileleri ekonomik açıdan zorlasa da Türkiye’nin bulunduğu durumda başka alternatifleri kalmamaktadır. Geçtiğimiz günlerde yapılan Liselere giriş sınavında milyonlarca genç liselere girmek için sınava girmiştir ve bunların %10’u özel okullara gidecektir.

Çocuğun Eğitim Masraflarının

Özel Okul Ücretleri

Çocuğun özel okulu kazanmasıyla gurur yaşarken maliyetleri de aileyi endişelendirmektedir. İstanbul için özel okul yıllık ücretlerine bakıldığında en düşük ücret 20.000 TL’den başlayıp en yüksek ücret 115.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu ücretlere her yıl enflasyon oranında da zam yapılmaktadır. Ortalama olarak yıllık 50.000 TL’lik maliyeti bulunmaktadır. Bu ücretin yanında 4-5 bin TL yemek maliyeti bulunmaktadır. Kıyafet, kırtasiye, servis maliyetleriyle birlikte 50 bin TL, 60 bin TL’ye yükselebilmektedir. Aylık okul gideri bir aileye 5-6 bin TL olmaktadır. Lise boyunca 5 yıl bu ücret her ay ödenmek zorundadır. Türkiye’de çok az aile her ay bu kadar parayı kazanabilmektedir. Diğer aile masraflarıyla birlikte oldukça büyük giderler söz konusudur. Eğitimde fırsat eşitliği bu şekilde yok edilmektedir. Özel eğitim almak sadece imkanı olanlara sağlanmaktadır. Anadolu’da bu rakamlar 20 bin TL’lere inebilmektedir.

Eğitimli Yoksul Sayısı 2017

Özel Okullarda Okuyanlar Yurt Dışına Çıkıyor

Özel okullarda eğitim alan akıllı gençlerin bir kısmı kendilerini yurt dışında çalışmaya odaklamaktadır. Bu durum yurt dışındaki ülkelerin ekonomilerinin gelişmesini sağlamaktadır. Ülkesinde durmayan bu zeki insanlar yurt dışında yaşamayı tercih etmektedir. Ülkemizde iş olanaklarının sınırlı olması ve KPSS gibi dertlerin olması nedeniyle yönlerini yurt dışına çevirmektedirler. Özel okullarda uluslararası çerçevede eğitim verildiği için gençler vizyonlarını belirleyip yurt dışına çıkarak daha fazla iş imkanına ve ekonomik özgürlüğe sahip oluyorlar. Ülkemizin bunun önüne geçebilmesi için istihdama yönelik yeni iş yerlerinin açılması ve gençlere kendilerini gösterebilecekleri imkanların sunulması gerekir.

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir