MutfakNasıl YapılırYaşam

Türkiye’de Ekmek Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de Ekmek Çeşitleri Nelerdir? yazımızda ülkemizde yıllık olarak 22 milyon ton buğday üretilmektedir. Buğdaydan farklı türlerde ekmekler sofralarımıza gelmektedir. Ülkemizdeki farklı ekmek türlerini ve nasıl üretildiklerini yazdık.

Türkiye’de Ekmek Çeşitleri

Dünyanın farklı yerlerinde, farklı formlarda ve kalıplarda ekmek üretilmektedir. Ekmek üretilirken tuzluluk, tatlılık, ekşilik, kıvam, görsellik, baharatlılık, aroma, ağızdaki lezzeti ve içindekilerin maliyeti göz önünde bulundurulmaktadır. Ülkemizde 7 çeşit ekmek üretilmektedir.

Tam buğday ekmeği, mısır ekmeği, gluten ekmeği, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, yulaflı ekmek ve Vakfıkebir/Trabzon ekmeği yapılmaktadır.

Ekmeğin Endüstrileşmesi Durumu

  • Tam buğday ekmeği: Tam buğday unundan üretilmektedir.
  • Mısır ekmeği: Buğday ununa en az %20 en fazla %50 oranında mısır eklenir ayrıca istendiğinde mısır irmiği ilave edilerek üretilir.
  • Gluten ekmeği: Suda eriyen kısımlarından ve nişastasından ayrılmış unla yapılmaktadır.
  • Çavdarlı ekmek: Buğday ununa en az %30 en fazla %50 oranında çavdar unu eklenerek yapılmaktadır. İstendiği takdirde çavdar kırması veya çavdar ezmesi ilave edilerek de yapılmaktadır.
  • Kepekli ekmek: Buğday ununa en az %10 en fazla %30 oranında kepek ilave edilerek üretilmektedir.
  • Yulaflı ekmek: Buğday ununa en az %15 oranında yulaf unu veya yulaf ezmesi veya yulaf kepeği veya yulaf kırığı veya bunların karışımı ilave edilerek üretilmektedir.
  • Vakfıkebir/Trabzon ekmeği: Normal mayalı hamurun bekletilmesi sonucu asitliği yükselen ekşimiş hamur, 4-8 saatlik fermantasyon süreci sonrası kabartılarak, 180-200 derecede pişirilmesiyle elde edilir. En az 2 kilo ağırlığa sahiptir. Bu ekmeklerin dışında bölgesel olarak da bir çok ekmek yapılmaktadır.

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir