Türkiye Ordusunu Güçlendirmek İçin Gemiler, Tanklar ve Füzeler Üretiyor
Türkiye Ordusunu Güçlendirmeye Devam Ediyor
Türkiye savunma sanayisine yatırım yapıyor ve yerli askeri teçhizat üretimini genişletiyor. Ankara, geleneksel savunma ortakları tarafından uygulanan askeri ve karşı yaptırımları desteklemek istiyor. Bir uzman, dostlar ve rakiplerle yaşanan anlaşmazlıkların Türkiye’yi “dışarıdakilere bu kadar bağımlı olmamaya” yönelttiğini söyledi.
Haziran ayında Türk donanması, Türkiye’nin ilk yerli üretilen uzun menzilli gemisavar seyir füzesi olan Atmaca‘yı başarıyla test etti. Füze, yine yerli olarak tasarlanan ve üretilen Ada sınıfı korvetlerin en yenilerinden olan TCG Kınalıada’dan ateşlendi. Son testinde füze eski bir araştırma gemisini batırdı ve şimdi Türk Donanmasının standart gemisavar füzesi olarak ABD yapımı Zıpkın‘ın yerini alacak.
Bu, tarihsel olarak ordusunu donatmak için ABD ve Avrupa şirketlerine güvenen Türkiye’nin savunma sanayisinin etkileyici başarıları dizisinin en yenisi olarak göze çarpıyor. Son yıllarda Türk firmaları, silah ve füzelerden tanklara ve savaş gemilerine kadar yüksek kaliteli savunma teçhizatı üretme çabalarını artırdı. Artan bu yatırım, Türkiye’nin ordusunu daha bağımsız hale getirdi ve Türkiye’yi en büyük silah ihracatçısı haline getirdi.
Tehditler ve Yaptırımlar
Türkiye uzun zamandır büyük ve nispeten yetenekli bir savunma sanayi üssüne sahip. Onlarca yıldır yabancı üreticilerin lisansı altında çeşitli piyade silahları üretti ve F-16 üretme lisansı alan sadece beş ülkeden biri. Son zamanlarda yerli tasarım ve üretime odaklanma, Rusya ve çeşitli militan gruplardan gelen potansiyel tehditlerdeki artıştan ve kritik teknolojinin veya tüm sistemlerin Ankara’ya satışını engelleyen NATO müttefikleri tarafından Türkiye’nin savunma sanayisine uygulanan yaptırımlardan kaynaklanmaktadır.
Türkiye, güneybatıda düzenli olarak kuzey Irak’a akan ve Türkiye’nin Suriye iç savaşına askeri müdahalesinde önemli bir faktör olan PKK militanlarıyla uzun süredir devam eden bir çatışma yaşıyor. Türkiye aynı zamanda uzun süredir devlet rakibi olan daha güçlü bir Rusya ile de uğraşıyor. Türkiye, Rusya’nın oldukça zayıf olduğu Soğuk Savaş’tan sonraki on yıllarda Karadeniz’de bir güvenlik duygusu yaşadı, ancak Moskova’nın son eylemleri yeni bir meydan okuma oluşturuyor.
RAND şirketinde kıdemli bir siyaset bilimci olan Stephen Flanagan Insider’a verdiği demeçte, “Karadeniz’deki askeri denge, Kırım’ın ele geçirilmesinden ve yarımadanın daha fazla askerileştirilmesinden sonra Rusya’nın lehine oldukça önemli ölçüde değişti.” Flanagan, ” Ruslar, Güney Askeri Bölgesi’ndeki askeri güçlerin seviyesini artırdı ve ayrıca Karadeniz Filosunun oldukça önemli bir modernizasyonuyla da uğraşıyorlar ” dedi.
Türkiye, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini ve Suriye üzerindeki etkisini, İran’ın Suriye ve Irak’taki etkisini olduğu gibi bir tehdit olarak görüyor. Tehditlerin artmasına rağmen Türkiye, ihtiyacı olan ekipmanı satmak için artık ABD ve Avrupa’ya güvenemez.
Yaptırımlar
ABD ve Avrupa’nın Türkiye’nin insan hakları ihlalleri, kuzey Suriye’deki Kürtlere yönelik eylemleri ve Rus yapımı S-400 karadan havaya füze sistemini satın alması konusundaki endişeleri, Türkiye’nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na yaptırımlara yol açtı. ABD, Türkiye’yi Ankara’nın orijinal katkı ve üreticisi olduğu F-35 programından attı ve Almanya, Türkiye’nin Leopard 2 tank envanterini modernize etme konusunda isteksizdi. Flanagan, “Bütün bunlar, Türkiye’nin savunma sanayisinin ve kendi savunma yeteneklerinin geliştirilmesinde daha bağımsız olma ihtiyacını yalnızca pekiştirdi.” dedi.
Yurt İçi Üretim Artıyor
Türkiye, Yunanistan ile Kıbrıs konusunda yaşanan gerilimin neredeyse savaşa yol açtığı 1970’lerde Batı’nın yaptırımlarıyla benzer bir deneyime sahipti. Bu yaptırımlar kaldırıldı, ancak Türkiye potansiyel olarak yeniden uygulanmaya hazırlandı. Şimdi bu hazırlık getiri gösteriyor.
Türkiye, G3‘ü standart tüfek olarak yerli bir tasarım olan MPT-76 ile değiştiriyor. Bu Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin ile AH-1 taarruz helikopteri yerini alan T129 ATAK ve planlamak S ilk yurt yapılmış alana Altay tankları ayrıca edilmektedir, 2023 başında yükseltme Alman yardımı olmadan kendi Leopar 2s. Türk donanması, Ada sınıfı dört korvetin yanı sıra, planlanan dört İstanbul sınıfı fırkateynin ilkini ve bir amfibi hücum gemisi olan TCG Anadolu’yu ikinci planlı olarak denize indirdi.
İspanya’nın Juan Carlos I sınıfına dayanan Anadolu ve gelecekteki kardeş gemisi TCG Trakya’nın, Türk yapımı yeni uçakları fırlatma kabiliyetine sahip hafif uçak gemileri olarak görev yapması bekleniyor. Türkiye’nin insansız sistemlerde lider olma çabaları belki de en etkileyici girişimidir.
Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız savaş hava araçları, Azerbaycan’ın Ermenistan ile son savaşında kazandığı zaferin anahtarıydı. Hava avantajı arayan diğer ülkeler şimdi TB2’leri arıyor. Türkiye’de geliştirilmekte olan bir dizi başka insansız sistem var. 1.5 ton taşıma kapasiteli daha büyük insansız savaş uçağı Akıncı‘nın seri üretimine ve altı güdümlü füze ile donanmış insansız su üstü gemisi ULAQ için deniz denemelerine başladı. Dört çeşit silahlı insansız kara aracı şu anda bir Türk hükümeti sözleşmesi için yarışıyor.
Türkiye’nin ayrıca gözetleme ve gemilere saldırmak için kullanılabilecek bir ” mobil deniz mayını ” ile amfibi taarruz gemilerinde kullanılacak insansız savaş uçakları ve saldırı uçakları için de planları var. 50 drone’a kadar.
İhracat, Yeni Ortaklıklar ve Özgüven: Türkiye Ordusunu Eskiden Farklı Bir Konuma Getiriyor
Artan iç savunma üretimi, Türkiye’nin büyüyen bir silah ihracatçısı olmasını da sağladı. Şimdi silahlarını 28 ülkeye satıyor. Küresel silah ticaretini takip eden Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, yakın zamanda Türkiye’yi en hızlı büyüyen üç silah ihracatçısından biri olarak listeledi ve ihracat hacmi 2010’ların ikinci yarısında %86 arttı. Aynı dönemde altı sıra yükselerek dünyanın en büyük 13. silah ihracatçısı oldu ve 6. en büyük silah ithalatçısı konumundan 20. sıraya yükseldi.
Türkiye şu anda olduğu inşa ve (Pakistan iki tane daha kendisi lisansı altında inşa birlikte) Pakistan’ın donanması için iki modifiye Ada sınıf korveti en az bir Ukrayna için Ada-sınıfı korvet. Türkiye ayrıca yakın zamanda Filipinler’e saldırı helikopterleri göndermek için ABD ihracat lisansı aldı. “Türkiye’nin hem askeri bir üretici olarak daha etkin hale gelebilmesi hem de dışa daha az bağımlı hale gelebilmesi ve aynı zamanda ihracat için bir potansiyel [kaynak] olarak yerli yeteneklerini geliştireceği fikrine yoğun bir vurgu yapıldı. yönlendirilen büyüme,” dedi Flanagan.
Türkiye’nin giderek artan milliyetçi liderleri, yerli silah sanayisini büyütmeye kararlı. Geleneksel ortakları tarafından dışlanmış hissederek, artık teknolojik boşluklarını doldurmak için Güney Kore ve Ukrayna gibi ülkelere bakıyorlar.
Hala Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ve taklit edemediği bazı Batılı teknolojiler var.
T129 ATAK’ta ABD yapımı motorlar, Altay tankı için Alman silahları ve yeni Reis sınıfı denizaltıları için Alman havadan bağımsız tahrik sistemleri kullanıyor. Türkiye, F-35’in yerine kendi beşinci nesil avcı uçağını inşa etmeyi umarken, F-16’nın ömrünü uzatma programı, bunu yapamayacağını gösteriyor.
Flanagan, komşular ve NATO müttefikleriyle yaşanan anlaşmazlıkların, Türkiye’nin “bu sorunların bazılarına Türkiye’den çözümler bulabileceği ve daha sonra dışarıdakilere bu kadar bağımlı olmayacağı” duygusunu körüklediğini söyledi. “Güçlü bir yerli kapasiteye sahipler ve ayrıca dünyanın önde gelen uluslararası silah tedarikçileri ile birlikte uluslararası müşteriler için müttefikler arasında ihracat için rekabet edebiliyorlar.” dedi.
Türkiye Ordusunu Güçlendirmek İçin Gemiler, Tanklar ve Füzeler Üretiyor-Kaynak: Business Insider