Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid Bezi Hastalıkları ve Tedavisi

Tiroid Bezi Hastalıkları yazımızda Tiroid bezinin önemini, salgısının ne işe yaradığını, salgısının azalıp çoğalmasıyla vücudumuzda nelerin bozulduğunu, önlemlerinin neler olduğunu yazdık.

Tiroid Bezi Hastalıkları-Tiroid hormonları

Tiroid Bezi Hastalıkları-Tiroid Bezinin Önemi

Özellikle kadınlarda Tiroid bezi kaynaklı çok fazla hastalık görülmektedir. Ultrason cihazlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla bu tür hastalıklarda meydana çıkmaya başlandı. Eskiden de Tiroid bezlerine bağlı hastalıklar vardı fakat bu kadar sık rastlanmamasının nedeni inceleme yapacak teknolojinin olmamasıydı. Şuan ki teknolojiyle erken tanı koyma imkanı vardır. Tiroid nodülleri, Tiroid bezi içinde büyüyen kitlelerdir. Tiroid nodüllerinin kanser olup olmadığı erkenden teşhis edilerek tedavisine başlana bilmektedir. Tiroid kelebeğe benzer ve nefes borusunun üzerinde yer alır. 25 grmlık bir şeydir. Fakat oluşturduğu hormonlar vücut için önem arz etmektedir

Tiroid bezi ürettiği t3 ve t4 hormonu vücudumuzda oldukça işlev yapmaktadır. Gıdaların emilimi, glikoz metabolizmasının düzenlemesi, zihinsel fonksiyonların düzenlenmesi ve cinsel fonksiyonların işlemesi gibi faaliyetleri yürütmektedirler. Tiroid nodülleri başlangıçta ağrı yapmaz. İlerlemiş Tiroid nodülü veya kanseri ağrı yapmaya başlar. Büyüyen Tiroid nodülü boğaza etki ettiği için ağrıya neden olur.

Tiroid Bezi Hastalıkları-Tiroid Bezi

Tiroid Bezinin Az ve Çok Salgılanması

Tiroid bezinin az salgılanması beynin yavaş çalışmasına neden olur. Böylece kişi hayattan bezmiş bir hal alır. Unutkanlık, uykusuzluk gibi beyinsel aktivitelerde aksaklıklar meydana gelmeye başlar. Kişi bu hastalık nedeniyle üşengeçlik ve tembellik yapmaya başlar. Bağırsakların işlevi yavaşlar ve kabızlık sorunu da meydana gelir. Kilo alımı da bu yüzden beraberinde gelir. Saç dökülmesi ve cilt kuruluğuna da Tiroid bezinin az salgılanması neden olmaktadır. Tiroid salgısının fazla olması da bir çok soruna neden olmaktadır. Aşırı heyecan, sinirlilik, aşırı terleme ve sıcağa karşı hassasiyet gibi davranışlar ortaya çıkmaktadır. Az salgılanmasının tam tersi olarak çok salgılanan Tiroid hormonları, metabolizmayı hızlandırarak sizin sürekli kilo vermenize neden olur. Ne kadar yerseniz yeyin kilo alamazsınız. İshal olma durumu da ortaya çıkar. Göz bebekleriniz dışarıya doğru çıkmaya başlar. Tiroid hormonlarının azalıp çoğalması kadınlarda adet düzensizliğine de yol açmaktadır. Eğer adet düzensizliğiniz var ise Tiroid kontrolü yaptırmanız da fayda vardır.

Hazımsızlık-Gut Hastalığı

Tiroid Bezi Rahatsızlığı: Guatr

Guatr, Tiroid bezinin hormonal bozukluklarından meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hormonların az ve çok salgılanması, tiroidin iltihaplanması ve tiroidin fiziksel yapısında meydana gelen rahatsızlıklar Guatırı meydana getiriyor. Nodüllerin tek olanına tek nodül, çoklu olanlarına ise Guatr denilmektedir. Boğazda bir çok nodül (kitle) ün birleşmesiyle şişikler meydana gelmektedir. Halk arasında çoğunlukla bu hastalıklara Guatr denilmektedir fakat tek ve çoklu nodüller olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kitlelerin tedavisi farklı şekillerle yapılmaktadır. Tek nodüllü de ilaç tedavisi ile geçebilir, fakat çok nodüllü (Guatr) ameliyat ile tedavi edilmesi gerekebilir. Tiroid ameliyatı olurken ameliyat ekibinin iyi olmasına dikkat edin.

Tiroid Bezi Hastalıkları.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir