PsikolojiSağlık

Tıkınırcasına Yeme Sendromu

Tıkınırcasına Yeme Sendromu yazımızda akşamları eve geldiğinizde veya geceleri kalktığınızda ciddi anlamda yemek yeme isteği oluyorsa, bunun nedenini ve tedavisini yazdık.

Tıkınırcasına Yeme Sendromu Nedir?

Tıkınırcasına yeme başladıktan sonra bunu durdurmak sıkıntılı bir durumdur. Örnekle anlatmak gerekirse; normal bir gün geçirdikten sonra evinize gelirsiniz. Yemeğinizi normal bir şekilde yersiniz. Akşamın ilerleyen saatlerinde gördüğünüz yiyecekleri canınız ister ve yeme istediğiniz doğar. Başlangıçta gözünüzün takıldığı yiyecekleri yemiyorsunuz fakat gözünüz hala onlarda. Genelde kurabiye, pasta ve tatlı türleri insanların akıllarını çeler. Kişi 1 tane kurabiye yedikten sonra kendini kandırır ve tıka basa hepsini yer. Normalde yiyemeyeceğiniz kadar yiyecek o saatler içinde midenizde olur. Daha sonra ileri ki aşamaya geçilip buzdolabında kalorili ne varsa yiyilmeye başlanır. İşin kötü tarafı kişi ne yediğinin farkında değil ve ne bulursa onu yiyor. Bittikten sonra kişi tüm bunları nasıl yiyebildiğini düşünüyor. Burada olay genelde hiç kimsenin görmediği zamanlarda gerçekleşir.

Diğer bir örnekte etken durum strestir. Kişi çok sevdiği şeyi kendisine yasakladığı zaman belirli bir süre sonra stresinde etkisiyle patlama yaşayarak sürekli o yiyecekten yemeye başlar. Gün içerisinde çok stresli ve mutsuz olunduğunda, eve gelindiği zaman ilk düşünce mutluluk kazanmak ve stresten uzaklaşmak için buzdolabında ne varsa tüketilir. Bu stresten kurtulamadığınız için gerçekleşir. Kişi kendisini iyi hissetmek için hiç farkında olmadan buzdolabını açıp tatlı ve karbonhidratlı yiyeceklere yönelir. Bu yemek şekli hızlı yapılır ve normal şartlarda bu kadar yiyeceği yiyemezsiniz. Bu zaman diliminde kişi 10 bin-15 bin kadar kalori alabilmektedir.

Uçakta Koltuk Seçimi-Yemek
Yemek Servisi

Tıkınırcasına Yeme Sendromunun Tedavisi

Bu durumların yaşanmasının nedeni kendini aşırı sıkma ve mükemmeliyetçi olmadır. Tıkınırcasına yeme sedromuna yakalanmadan önce kendinizi sıkmamanızı sağlayacak aktiviteler yapmalısınız. Eve yorgun gelseniz de mutlaka aktivite yapacak zamanı kendinize oluşturmalısınız. Kendi iç huzurunuzu sağlayacak şeylerle meşgul olmaya çalışın. Hayat kalitenizi artıracak ve sizi iyi hissettirecek şeylerle meşgul olmaya çalışın. İmkanı olanlar bu konu hakkında danışmanlık alabilir. Yeme atağı geldiği zaman 2 su bardağı kadar suyun içine biraz limon ve sirke ekleyerek içebilirsiniz. Küçük bir dilim pasta ve sütlü kahve için. Sizi yemeye iten şeyi önünüze alıp yavaş yavaş koklayın. Fakat yememeye çalışın. Daha sonra yavaş bir şekilde yemeğinizi yiyin. 1 tane maden suyu için. Bu işlemleri sürekli hala getirmeniz gerekiyor. Başta zor olacaktır ama sürekli yapıldığında fazla yeme alışkanlığınızdan kurtulacaksınız.

Tıkınırcasına Yeme Sendromu-Diyetisyen Merve Bilge Atalay’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir