Ekonomi ve ParaHaberNasıl YapılırYaşam

Terekenin Tespit Davası ve Borçlu Miras Almamak

Terekenin Tespit Davası ve Borçlu Miras Almamak yazımızda ölen yakından kalan mirasın ne kadar olduğunu öğrenmek için açılan terekenin tespit davasının yapısını ve borçlu mirasın alınmama işlemini yazdık.

Terekenin Tespit Davası Açılması

Cenazeyi definden sonra cenaze evinde buluşulur. İlk 15-20 dakika ölen kişi yad edilir daha sonra miras olarak ne kaldı konuları konuşulmaya başlar. Bu mallara tereke denilmektedir. Ölen kişinin arkasında bıraktığı tüm mallara tereke adı verilmektedir. Bu malların artık sahibi yoktur. Terk edilmiş malı araştırmak gerekiyor. Mirasçı olduğunu noter veya mahkeme ile kanıtlayan kişi kalan malları da bilmiyorsa araştırması gerekiyor. Kurumlar size mirasçı olduğunuz için ölen kişinin bilgilerini vermek istemeyebilirler. Ölen kişiden kalan malları öğrenmek için mirasçılar, mahkemeye terekenin tespit davası açmalıdır.

Hissedarların mirastan haberi bile olmayabilir. Tek kişi mirasın sahibi olduğu zaman her şey kolay oluyor fakat çok ortaklı bir mirasta, mirasçıların bulunması ve ortak hareket etmesi bir hayli zor olmaktadır. Mirasçıları araştırırken bir sürü hak sahibi çıkabilir. Kimisi yabancı ülkeye göç etmiş olabilir kimisi sizden uzak düşmüş olabilir. Burada kafa karıştırıcı detay ise birileri ölen kişiye son zamanlarında çok iyi bakmıştır, diğerleri ise ona hiç bakmamıştır ve uzaktayken hemen ölmesini ve mirasa kavuşmayı istemektedir. Bu kişiler eşit miras hakkına sahip olabilmektedir. Bir taraf çok üzülürken diğer taraf bu işe çok sevinir. Bunların olmaması için vasiyet bırakan kişinin önceden vasiyetname yazarak değer verdiği kişilere mirasını bırakma hakkı bulunmaktadır.

Konut Satışlarında Artış

Ketum Olunan İki Konu

Ülke insanı iki konuda çok fazla ketumdur. İlkinde kişiler boşanırken iki şahit getirmeleri istenir fakat boşandıklarının ve kavga ettiklerinden kimsenin haberi olmaz. Diğeri ise ölen kişinin en yakını miras için başvurduğunda neyi olup olmadığından hiç haberi olmaz. Ölen kişi önceden hiç bir şeyini yakınlarına söylemez. İnsanlar genel olarak bu iki konuyu mahrem sayıp kendilerine saklamaktadır.

Kişiler kendilerine miras kaldığını düşünüyorlarsa ilk önce mirasçılık belgesi almaları daha sonra ise terekenin tespit davası açmaları gerekir. Böylelikle yasalarla birlikte hakları olan mirasa kavuşurlar. Diğer insanlarında haklarını korumuş olurlar.

Vergi Yapılandırması-Hesap

Mirasın İçinde Borç Varsa Ne Olur?

Mirasçılara miras borç ile birlikte kaldıysa ikisini de birlikte almak zorundadır. Sadece alacakları alma hakkı yoktur. Hem borçları hemde mirası almak zorunda kalır. Mirası kabul ettikten sonra hem malı hemde borcu alırsınız. Bu kişilerin yapabilecekleri 2 şey vardır. Birincisi ölen kişinin öldüğü tarihten 3 ay içerisinde bulunduğu bölgenin sulh mahkemesine gidip kalan mirası kabul etmediğine dair hakimle konuşma yapması gerekir. Reddi miras belgesi alınarak borçları ve malları miras olarak kabul etmediğini kanıtlayacaktır. Bu belge ile alacaklılara karşı kendini savunabilir ve mirasçı olmadığını kanıtlamış olur.

Diğeri ise 3 ay geçilen ölümlerde ise mirasın borca batıklık davası açılabilmektedir. Asliye hukuk mahkemesinde dava açılmaktadır. Kalan borçlar tespit edilerek mahkemenin sizi haklı görmesi ile yine kişi ve kurumlardan kalan borç mirasından kurtulabilirsiniz.

Web site: www.canbolathukuk.net

Terekenin Tespit Davası ve Borçlu Miras Almamak-Eyüp Sabri Canbolat ve Bedrettin Canbolat videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir