Kişisel GelişimPsikolojiYaşam

Tembellikten Kurtulmak

Tembellikten Kurtulmak yazımızda insan tembelliğe alıştıktan sonra kendini çok güzel kandırmaktadır. İnsan farkına varmadan yıllar geçiyor ve hala tembel kalabiliyor. Yıllar geçtikten sonra geriye doğru bakıldığında yapılabilecek şeyleri yapmadıktan sonra elde kalan tek şey pişmanlıktır. Pişmanlık yaşamamak için ve tembellikten kurtulmak için bazı teknikleri kullanmak faydalı olacaktır.

Tembellikten Kurtulmak Adına İlk Adımı Atmanın Önemi

Yapılması düşünülen şeyin tüm parçaları düşünüldüğünde insana erteleme duygusu hakim olabilmektedir. Erteledikçe erteleme durumu doğmaktadır. Bunu önlemek için yapılan ilk işin ilk adımına odaklanmak ve onu yapmak gerekir. Burada önemli olan ilk adımı atmaktır. Gerisi tıkır tıkır gelecektir. Bir şeyin ilk adımı atlatıldığı zaman gerisi daha kolay atlatılmaktadır. En zor kısım genelde o ilk adımdır. Spor yapmak için spor kıyafetlerini giyinmek, ders çalışmak için masaya oturmak gibi. Bütünü yapmak için öncelikle ilk adımı atmak çok önemlidir. Sonrası zaten gelecektir.

Yavuz Mental

Kendini Rahatlatma

Kişi yapması gereken görevi yapmadığı için içinde bir kaygı hisseder. Burada bilinç devreye girerek yapılması gereken görevi ertelemenize neden olur. Bugün yapmanız gereken görevi yarına, yarın geldiğinde ertesi güne erteler. Sürekli olarak bir erteleme durumu söz konusu olur. Böylece ortaya çıkan kaygı ve endişe yerini rahatlamaya bırakmış olur. Kişi kendini bu şekilde rahatlatmaya devam ettiği sürece tembellik ortaya çıkmış olacaktır. Kişinin kendini rahatlamadan vazgeçmesi gerekir. Kişi kendine iyi davrandıkça rahatlıyor ve gevşiyordur. Bu durum daha büyük sorunları da beraberinde getirecektir. Bunun tam tersi de kişiler kendilerini aşırı derecede eleştirmektedir. Sürekli kendini kötüleyen kişi kendisini yetersiz hisseder ve yine harekete geçmez. Bu iki durumun orta yolunu bulmak gerekir. Kişinin hangi tarafta olduğunu belirlemesi ve diğer tarafa doğru biraz yönelmesi gerekir.

Pankreas Salgısı Arttırıcı-Rahatlama

Görev İnsanı ve Keyif İnsanı

Tembellik durumunda her insanın içinde iki tane kişi vardır. Bunlar görev insanı ve keyif insanıdır. Görev insanı yapılması gereken şeyleri hatırlatır, keyif insanı boş vermeyi ve canının o an istediğini yapmayı tavsiye eder. İnsan uzun zamandır tembellik yaşıyorsa görev insanın sesi kesilmiştir. Burada hakimiyet sahibi keyif insanıdır. Kişinin bu durumdan kurtulabilmesi için kendisine küçük görevler belirlemesi ve bunları yerine getirmesi tembellikten kurtulma adına önemlidir.

Bunlar 10 dakika kitap okumak, 10 dakika ders çalışmak, spor yapmak, erken kalkmak olabilir. Bu şekilde içinde bulunan iki kişinin dengesi yavaş yavaş sağlanır. Keyif insanı hazzın hemen yaşanması için kişiye sürekli baskı yapar. Beklemeye tahammülü yoktur. Keyif insanının sürekli dinlenmemesi gerekir. Tembellikten kurtulmada keyif insanının emirlerine karşı çıkmak çok önemlidir. İnsan içindeki keyif insanına karşı koymak için onun isteklerinin tam tersi şeyler yaparsa dengeyi hızlı bir şekilde sağlar. Yatmak istediği zaman çalışmak, evde kalmak istediği zaman dışarı çıkıp gezmek gibi. Hazzı birazcık ertelemeyi öğrendiği zaman kişi daha önemli konularda kendisini eğitmiş olur.

Yaşam Kalitenizi Yükseltin

Tembellikten Kurtulmak İçin Harekete Geçiren Düşünce Yapısı

Kişi kendisini harekete geçiren düşünceleri iyi bilmelidir ve onlara göre hareket etmelidir. Herkesin içinde tembellik hissi fazlasıyla mevcuttur. Sürekli motive olan ve çalışan insan yoktur. Sürekli çalışan insanlar ve yapması gereken işleri yapanlar, bunlar yapmak için motive olmayı veya doğru anı beklemiyorlar. Yaptıkları şey tembelliğe karşı koymaktır. İçlerindeki tembelliğe rağmen harekete geçiyorlar. Tembellik ve motive olamama hissi bir anda geçmez ve kişi hareket etmeye başladığı zaman, başarılar geldikten sonra yavaş yavaş kalkar. Geriye dönüp baktığında pişman olanlardan olmamak için harekete geçmelisin.

Tembellikten Kurtulmak-Klinik Psikolog Beyhan Budak‘ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir