Ekonomi ve ParaHaber

Tekstil Merkezi Giyimkent

Tekstil Merkezi Giyimkent yazımızda Giyimkent’in kuruluşunu, nasıl büyüdüğünü, tekstil merkezi olmayı nasıl başardığını, içerisinde nasıl bir dünya olduğunu, ihracat rakamlarını, ekonomisini ve pamuk ihtiyacını yazdık.

Tekstil Merkezi Giyimkent

Giyimkent, İstanbul Esenler’de 500 dönüm arazi üzerine kurulmuş bit tekstil merkezidir. 1986 yılında şehrin sıkışıklığı nedeniyle tekstil mağazaları için şehrin dışında Giyimkent gibi bir yer inşa edilmiştir. Sektör sektör ayırarak kooperatiflere araziler satılmıştır. Bu kooperatifler bu alanlarda iş yerleri açarak Esenler’in gelişmesini ve tekstil merkezi olmasını sağlamıştır. 1994 yılında Giyimkent’in temeli atılmıştır. 2001 yılında bütün altyapı ve üst yapı kurulumları bitirilerek 2005 yılından itibaren tam anlamıyla insanlara hizmet vermektedir.

Toplam 1 milyon metre²’lik bir alanı kaplayan Giyimkent ve Tekstilkent aynı hizmet kolunda işlerini yapmaktadır. Giyimkent içerisinde toplamda 2200 mağaza bulunmaktadır. Bunlarla beraber oteller, iş merkezleri, banka şubeleri, restoranlar, cami, posta hane, market, noter, vergi dairesi, ticaret odası, benzin istasyonu, kargo firmaları gibi yaşam merkezi görevi üstlenecek yapılar bulunmaktadır. Giyimkent içerisinde büyük bir araç park yeri de mevcuttur.

Giyimkent’de bulunan firmalar genel de hazır giyim üzerine iş yapmaktadır. Hazır giyim dışında kumaşçılar, ev tekstili ürünleri, aksesuar üreten firmalar bulunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışına ürünler satılmaktadır. Giyimkent içerisinde toplam 10.000 kişi istihdam edilmektedir. Giyimkent içerisinde bulunan mağazaların alt iş kollarında çalışan kişiler ile birlikte toplam da 100 bin kişi buradan geçimini sağlamaktadır.

Tekstil Merkezi Giyimkent Esenler

Giyimkent’in İşlevi

Giyimkent genel olarak toptan ürünler satmaktadır. Fakat perakende satış yapan mağazalarda içerisinde bulunmaktadır. Ulusal markaların yanı sıra yerel markalarda Giyimkent içerisinde yer almaktadır. Dünyanın en büyük tekstil vadisi olmaya aday bir yerleşim yapılmıştır. Giyimkent’i oluşturan firmaların çoğu üretim kısmındadır. Ülkenin giyim ihtiyacını karşılamak için çalışmaktadırlar. Giyimkent’e kumaş girer ve ürün olarak çıkar.

Hazır Giyim Sektörü

Giyimkent’in İhracat Rakamları

Giyimkent yurt dışına katma değeri yüksek tekstil ve hazır giyim ürünlerini başarılı bir şekilde satmaktadır. Amerika‘ya 1 milyar dolarlık bir giyim ihracatı yapılmaktadır. En önemli pazar olan Amerika’ya, 5 milyar dolarlık hazır giyim ürünleri satmayı, önümüzdeki 5 yıl içerisinde hedeflemişlerdir. Giyimkent’in en fazla satış yaptığı ülke Almanya‘dır. Orta Doğu ülkeleri de çok satış yapılan bölgeler arasındadır. Irak en çok satış yapılan 2.ülkedir. Sırbistan, Bosna Hersek, Yunanistan ve Romanya’ya da çok fazla satış yapılmaktadır.

Pamuk İhtiyacı

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu pamuk, ülkemizin üreticileri tarafından karşılanamamaktadır. Giyim sektörünün en önemli ham maddesi olan pamuk, ithal edilerek karşılanabilmektedir. Türkiye’nin pamuk ihtiyacı 1 milyon 450 bin ton civarındadır. Fakat ülkenin ürettiği pamuğun ağırlığı 1 milyon ton civarındadır. Geriye kalan 450 bin ton pamuk ithal edilerek karşılanmaktadır. Mısır, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden pamuk ihtiyacı karşılanmaktadır.

Giyimkent’in daha fazla tanıtılması ve bir dünya markası olması için sıkı çalışmalar başlatılmıştır. Hazır giyim sektöründe yer alan kişilerin toptan ürün alımlarını buradan yapması onların karına olacaktır.

Tekstil Merkezi Giyimkent.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir