Teknolojinin Beyin Cerrahisine Olan Katkıları

Teknolojinin Beyin Cerrahisine Katkıları

Teknolojinin Beyin Cerrahisine Olan Katkıları yazımızda Bilgisayarlı Tomografi, MR (röntgen), mikroskop, navigasyon ve Real Time Navigasyon teknolojilerini beyin cerrahisine olan büyük katkılarını yazdık.

Bilgisayarlı Tomografi ve MR’ın Beyin Cerrahisine Katkısı

Beyin cerrahisinin ufkunu açan en büyük gelişme 1980’lerde Bilgisayarlı Tomografinin, 1990’larda ise MR’ın günümüze kadar gelişerek gelmesi olmuştur. Beyinin kapalı olan sistemi, Bilgisayarlı Tomografi ve MR teknolojileri sayesinde görünür hale gelmiştir. Beynin görüntülenebilmesi sayesinde bugüne kadar doktorların göremediği ve anlaşılamayan bir sürü lezyon artık doktorlar tarafından fark edilebilmektedir. Bu bulguların tümör mü olduğu, damar yumağı mı olduğu, anjiyonun gelişmesinin bir anevrizma olup olmadığı ve lezyonların hangi bölgede olduğu konusunda büyük bir çığır açmıştır. Eskiden beyin cerrahi olmak istemezlerdi, çünkü tanı koymada zorluklar vardır. Kafanın içini açarak tanı koyulabiliyordu veya dışarıdan muayene ile tanı koyulabilmekteydi.

Teknolojinin Beyin Cerrahisine Katkıları MR
MR

Türkiye’de 1995 yılından sonra MR teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, kafanın içinde nelerin olduğu ve tedavi yöntemlerinin uygulanması başlandı. Vücutta hissedilen bir sürü şey hakkında artık doktorlar MR sayesinde haberdardır. Bu teknolojilerle birlikte beyinde oluşan tümör görünmeye başladı. Hastaya ameliyatta en az hasar vererek ve dokulara en az zarar vererek beyin cerrahisi yapılması gerekiyor. Bu nedenle de beynin fonksiyonel olarak neresinin sorunlu olduğunu teknolojinin yardımıyla anlayarak, doğru yerden, doğru yöntemi kullanarak bu noktaya ulaşılmaktadır.

Teknolojinin Beyin Cerrahisine Katkıları-Tomografi
Bilgisayarlı Tomografi

Teknolojinin Beyin Cerrahisine Olan Katkıları-Mikroskop ve Navigasyon

Beyinde tanı koymak çok zordur. Beynin yapısının küçük olmasına rağmen üstlendiği görevleri çok fazladır. Bu nedenle de ameliyatlarda bir diğer önemli araç olan mikroskopta çok fazla geliştirilmiştir. Derin dokuya ulaşılmasını mikroskoplar sayesinde doktorlar başarabilmektedir. Navigasyon sisteminin gelişmesiyle birlikte aynı sistemi de tıp alanında uyguladılar. Navigasyon sistemleri kullanılarak ameliyat sırasında tümöre veya lezyona, doktorların yapacağı işe, diğer taraflara zarar vermeden asıl bölgeye odaklanma sağlanmıştır. Navigasyonlar başta kullanıldığında, beyin açıldığı zaman suyun içinde beyin kalmaktaydı ve ameliyat için su alındığında navigasyon sistemleri eskisi gibi çalışmıyordu. Bunun üzerine Real Time Navigasyon sistemleri geliştirildi. Bu sistem ameliyat sırasında açılmış ve çökmüş olan beyni, tekrar işlemden geçirerek lezyonu yeniden bulmaya çalışır. Bu işlemler birleştirilerek yapılan işlerin kalitesi, doğruluğu ve ameliyattan sonra yapılan işlemin kontrol edilmesi sağlanmıştır.

Teknolojinin Beyin Cerrahisine Olan Katkıları-Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Özgen’in videosundan yararlanılmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir