Teknoloji Bağımlılığının Aşamaları yazımızda çocukların ve yetişkinlerin tüm hayatını etkileyen teknolojinin aşırı kullanımının aşamalarını, ne zaman teknoloji bağımlısı olduğunuzu anlarsınız, dünyada teknoloji bağımlısı olan ülkeler ve bağımlılık için alınan önlemleri yazdık.
Teknoloji Bağımlılığının Aşamaları
Normal boyutlarda kullanılan teknoloji bağımlılık olarak kabul edilmemekte bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Teknoloji bağımlılığı 4 aşamada kabul edilmektedir. İlk önce çocuk ve gençler bir takım bilgi edinme ihtiyaçları için teknolojiyi kullanmaktadır.
- İlk aşama bilgi edinmek için teknoloji kullanılmasıdır.
- İkinci aşamada boş zamanları geçirmek için teknoloji kullanılmaktadır. Sosyal medya kullanımı ve oyun oynama gibi eğlenceler ikinci aşamayı oluşturmaktadır.
- Teknoloji bağımlılığında problem olarak kabul edilen aşamaları ise 3. ve 4. aşamalardır. Üçüncü aşamada sorunlu teknoloji kullanımıdır. Çocuklar ve yetişkinler hayatını arada sırada olumsuz bir şekilde etkilemesine yol açan teknoloji kullanımı yapmaları bu kategoriye girmektedir.
- En son aşama olan dördüncü aşamada ise kişiler tam olarak teknoloji bağımlısı haline gelmiştir.
En Son Aşama Olan Teknoloji Bağımlısının İncelenmesi
Bu kişiler teknolojiyi kendi hayatına faydadan çok zarar getirecek şekilde kullanıyorsa, ciddi anlamda zihinsel bir meşguliyeti var ise, teknoloji ile ilgilenmediğinde kafası sürekli orada kalıyorsa teknoloji bağımlısı olmuş demektir. Bu kişileri hayatlarına bakılır. Özellikle akademik alan da çocuklar için ders başarısı, yetişkinler için iş yaşamına bakılır. Sosyal alanda arkadaşları ile ilişkileri incelenir. Son olarak aile ile olan ilişkiler olumsuz yönde etkilenmeye başladıysa buna teknoloji bağımlılığı olabilir tanısı koyulur. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması gerekir.
Teknoloji Bağımlısı Olan Ülkeler
Teknoloji bağımlılığında en tehlikeli yaş aralığı 12-20 yaşları olarak kabul edilmektedir. Dünya teknoloji bağımlılığı kongresinden alınan bilgilere göre teknoloji bağımlılığının en çok yaşandığı ülkeler Kore ve Çin’dir. Teknolojinin üreticileri olan bu ülkelere, “yapıyorlar ama kullanmıyorlar” sözünün boşa çıkmaya başladığını gösteren bir durum olarak bakabiliriz. Bu ülkelerde teknoloji bağımlılığı halk sağlığı olarak bakılmaktadır. Bunun için bir takım stratejiler geliştirmeye başlamışlardır. Teknoloji bağımlığı olan çocuklar için kamplar geliştirilmiştir. Çocuklar buralarda askeri eğitim görerek bağımlılıktan kurtarılmaya çalışmaktadır. Rakamlarla İnternet Bağımlılığı yazımızda ayrıntısını öğrenebilirsiniz. Teknolojinin kararında kullanılması ve aşırıya kaçılmaması gerekir. Çocukların ebeveynleri gözetiminde teknolojiyi kullanmaları gerekir.
Teknoloji Bağımlılığının Aşamaları-Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Karaçetin’in videosundan yardım alınmıştır.