Bilim ve TeknolojiHaberPsikolojiYaşam

Teknoloji Bağımlılığının Artışı

Teknoloji Bağımlılığının Artışı yazımızda cep telefonu kullanımının artması, teknoloji bağımlılığının oluşturduğu hastalıklar ve zararları, teknolojinin haberleşme ve iletişime katkısını yazdık.

Teknoloji Bağımlılığının Artışı-Cep Telefonu Bağımlılığı

Günümüzde teknoloji bağımlılığının artışı ile akıllı telefon kullanım oranları da buna paralel artmıştır. Cep telefonunun olması ayrıca internet paketinin yeteri kadar olması da gerekiyor. Yalnız cep telefonu alarak ihtiyaçlar bitmiyor ve sürekli ihtiyaçlar artmaktadır. Düşük internet paketli bir telefonu olan çocuklar veya gençler internet yetmediği için sinirli bir ruh haline bürünmektedir. Limitli internet onlara yetmeyince sinirlilik durumlarında da artış yaşanıyor. Cep telefonunun performansı da yeterli değilse daha iyisini almaları için anne ve baba zorlanmaktadır.

Bu tür durumlar nedeniyle yeni sinir hastalıkları ortaya çıkmıştır. Nomofobi, fomo ve siberhondrik adını verdikleri yeni nesil hastalıklar türemiştir. Teknolojinin doğru kullanılması bu tür hastalıkların oluşmasını engelleyecektir fakat gereksiz ve aşırı kullanma daha bir çok hastalığı ortaya çıkaracaktır. Eskiden evden çıkarken unutmaktan korktuğumuz en önemli şey cüzdandı. Şimdi ise her şeyi içinde bulunduran cep telefonları oldu. Hayata getirdiği kolaylıklar ve iletişim özgürlüğü nediyle vazgeçilmez bir insan donanımı haline geldi. Ülkemizde cep telefonu değiştirme süresi ortalama 2,5 yıldır. Belirli bir zaman sonra zaten telefon firması yazılımsal desteği çektiği için güncel kalmak isteyen kişiler telefonunu yeni versiyonuyla değiştirmek zorunda kalmaktadır.

Akıllı Telefon Alırken Dikkat

Nomofobi, Fomo ve Siberhondrik

Nomofobi: Kişinin elinden bir anda cep telefonun alınmasıyla korku ve panik yaşıyorsa veya bir gün cep telefonsuz dışarı çıkılınca büyük bir korku yaşanıyorsa bu tür davranışlara denir. Kaçırdığınız veya haber alamadığınız şeyler için büyük bir panik yaşama halidir.

Fomo: Sosyal medyada ve internet dünyasında en son gelişmeleri kaçırma korkusudur. Gündemden uzakta kalma en büyük korku haline gelmiştir bu kişilerde ve yeni nesilde daha çok görülmektedir.

Siberhondrik: Kişiler hastalığının nedenini internetten arayıp çözümünü de internetten bulup kendi başına iyileşmeye çalışmaktadırlar. Doktora gitmezler ve kendi doktoru olurlar.

Teknolojinin İletişime Katkısı

Teknolojinin habercilik ve iletişim ağına çok büyük katkısı vardır. Eskiden dünyada olan şeylerden çok zaman sonra haberiniz olurken şimdi hemen haberiniz olmaktadır. Bir tık ile tüm dünyaya olan biten her şeyi haber olarak yayabilmektesiniz. Sosyal medyalar aracılığıyla iletişimde kalma ve anları paylaşmada da Milyonlarca insana ulaşabilmektesiniz. Ülkemiz sosyal medyayı kullanmada Avrupa birincisidir. Teknoloji bağımlısı olduğumuz bu istatistikten anlaşılmaktadır. En çok sevilen sosyal paylaşım uygulaması ise Facebook‘tur. Teknolojiyi üretene kısımda yer almadığımız bir gerçek ama tüketen kısımda birinciliği kimselere bırakmıyoruz. Teknoloji bağımlısından çok teknolojiyi zaman öldürme ve ego tatmin etme aracı olarak kullanmaktayız. Teknoloji bağımlıları teknoloji de üretmektedir, fakat ülkemizde sadece teknoloji tüketimi yaygındır.

Teknoloji Bağımlılığının Artışı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir