Haber

Tayland, Tepkiden Sonra Yabancıların Arazi Satın Almasına İzin Verme Planını Rafa Kaldırdı

Tayland, Tepkiden Sonra Yabancıların Arazi Satın Almasına İzin Verme Planını Rafa Kaldırdı

Tayland, Tepkiden Sonra Yabancıların Arazi Satın Almasına İzin Verme Planını Rafa Kaldırdı

Tayland, muhalefet partilerinin bu hareketin ülkeyi “satmaya” benzer olduğunu söylemesiyle, planın kamuoyunda tepki çekmesinin ardından yabancı kişilerin konut için arazi satın almasına izin veren yeni bir teklifi rafa kaldırdı.

Hükümet sözcüsü Anucha Burapachaisri Salı günü Bangkok‘ta yaptığı bir toplantının ardından verdiği brifingde, kabinenin içişleri bakanlığının planı daha fazla gözden geçirme için geri çekme önerisini onayladığını söyledi. Hükümet, genel etkiyi değerlendirmek için kamuoyunu ve geri bildirimi analiz edecek, dedi.

Başbakan Prayuth Chan-Ocha gazetecilere verdiği demeçte, endişeleri gidermek için yeniden gözden geçirileceği için planın tamamen “hurdaya çıkarılmadığını” söyledi.

Prayuth’un kabinesi tarafından geçen ay onaylanan düzenleme, pandemi sonrası dönemde ülke ekonomisini yeniden inşa etmek için daha fazla yabancı yatırım çekme önlemlerinin bir parçası olarak uzun süreli ikamet vizesi olan yabancılara konut için arazi satın alma hakkı vermeyi amaçlıyordu.

Teklife göre, profesyoneller, yüksek gelirli bireyler ve emekliler, arazi fiyatı da dahil olmak üzere en az 40 milyon baht (1.1 milyon $) yatırım yapmaları halinde 1 rai (0,4 dönüm) arazi satın almalarına izin verilecekti. En az üç yıllık bir süre için.

Ancak muhalefet, hareketin topraksız Taylandlıların ev sahibi olma ihtimalini daha da azaltabileceğini ve minimum yatırım gereksiniminin ekonomiyi canlandıramayacağını söyleyerek planı reddetti.

Yabancılara sunulan yatırım seçenekleri arasında hükümet tarafından ihraç edilen tahviller, Tayland Bankası, devlete ait işletmeler ve ayrıca bazı gayrimenkul yatırım fonları ve emlak tröst fonları yer aldı.

Tayland’da yabancı şahıslar tarafından mülk sahipliği şu anda esas olarak kat mülkiyeti birimleri veya karmaşık uzun vadeli kiralama sözleşmeleri ile sınırlıdır.

Anucha, yabancıların 2002’den beri geçerli olan bir bakanlık yönetmeliği uyarınca hâlâ arazi satın alabileceklerini söyledi. Ancak yerel basına göre, yaklaşık yirmi yılda bir düzineden az anlaşma yapıldı.

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir