HaberSağlıkTarım ve Hayvancılık

Tavukçuluk Sektöründe Rendering İşleminin Tehlikesi

Tavukçuluk Sektöründe Rendering İşleminin Tehlikesi yazımızda tavuklara yem olarak kendi parçalarıyla karıştırılan yemlerin tehlikesini, İngiltere’de ve ülkemizde eskiden oluşan deli dana hastalığını yazdık.

Tavukçuluk Sektöründe Rendering-Yemlerde Rendering işlemi

Tavukçuluk sektörünün problemleri arasında kesimhane atıklarının rendering tesislerinde işlenerek muhtelif un olarak yemlerin içinde kullanılması geliyor. Et üretimi ve kesim sonrasında, ayaklar, iç organlarından, tüylerinden telef olanlar dahi her türlü atık rendering tesislerinde işleniyor. Rendering işlemi mikroorganizmaları elimine etmek için ısıl işlem ile başlar. 3 bar basınçta en az 20 dakika, iç sıcaklığı 133 santigrat dereceden fazla olacak şekilde işlenir. Erimiş yağın ayrıştırılması ve katılar(protein) içindeki yağın preslenerek çıkarılması bir sonraki aşamada gerçekleşir. Son aşamada katı fraksiyonu öğüterek karışık un, et-kemik unu, kan ya da tüy unu haline getirilir. Oluşturulan bu ürünler diğer tahıllarla karıştırılıp tavuklara yem olarak tekrar verilmektedir.

Endüstriyel Piliçler

Deli Dana Hastalığının Oluşması

Rendering ürünleri kullanarak hazırlanan yemler, bitkisel hammaddeler kullanılarak hazırlanan yeme göre daha az masraflıdır. Çünkü bu tür doğal olmayan ancak protein bakımından zengin olan rendering ürünleri, doğal protein kaynaklarından daha ucuz elde edilmektedir. Ayrıca bu uygulama ile kesimhane atıkları bertaraf edilmektedir. Ancak bu yolla elde edilen beslenme kaynakları nedeniyle hastalıklar oluşmuştur. Sığırların merkezi sinir sistemini etkileyen, yavaş ilerleyen, dejeneratif ve ölümle sonuçlanan Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) oluşan hastalıkların başında gelmektedir. Dünyaca bilinen ismi ise Mad Cow Disease yani Deli Dana Hastalığı’dır. Hastalığın oluşmasındaki görüşlerin ortak noktası ise rendering işletmelerindeki işlem değişikliğine dayanıyor.

Dünyanın En Garip İnek Irkları Ankole-Watusi Sığırı

İngiltere’de Ortaya Çıkan Deli Dana Hastalığı

İngiltere‘de yem sanayisinde yapılan teknolojik değişiklik, özellikle de ısı seviyelerindeki düşüklük neticesinde hastalıklı hayvanların et kemik unların da yemler ile sığırlarda hastalığa neden olmuştu. İngiltere hastalığı kontrol altına alabilmek için 1988 yılında koyun ve sığırların et ve kemik materyallerinin, sığır ve koyun yemlerinde kullanılmasını yasakladı. Rendering ürünleri konusundaki AB mevzuatlarının şekillenmesinde ise 1996’da İngiltere’de ortaya çıkan deli dana salgını etkili oldu.

Tavukçuluk Sektöründe Rendering İşleminin Tehlikesi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir