Ekonomi ve ParaHaberTarım ve Hayvancılık

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi yazımızda tarım için kooperatifleşmenin neden önemli, neden gerekli ve tarım sektöründe hangi sorunların çözümünde kullanılabilir gibi soruların cevabını yazdık.

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi

Yeni çıkan teknolojiyi büyük firmalar elde edebilirken küçük şirketler bu yeniliklerden yararlanamıyor. Tarımda kooperatifleşmenin olması ile küçük şirketlerde bu teknoloji ile tanışıp işlerini büyütme imkanı sağlayacaklardır. Ürünü elde ettiniz, pazarladınız ve satışa hazır hale getirdiniz. Bu ürünleri gerektiği değerlerinde satamayan şirketler büyük zarara uğramaktadır. Kooperatifleşme ile bu sıkıntının önüne geçilebilecektir. Türkiye’nin kalkınması için tarıma daha fazla ağırlık vermesi gerekir bununla birliktede tarımda kooperatifleşmeye gidilmesi gerekir. Türkiye’de çok fazla tarım içinde küçük işletme vardır. Aile şirketi olsun, akraba şirketi olsun küçük şirketler kooperatifleşme olmadan kendilerini koruyamazlar. Büyük şirketlerin onları zorlaması ve kapanmalarına sebep olması kaçınılmaz sondur. Dünyadaki gelişmiş ülkelerin tarımda kooperatifleşme oranı %80-90 civarındadır. Onlarda yüksek bir refah düzeyi vardır.

Tarımda Kooperatifleşme

Kooperatifleşmenin Gerekliliği

Tarımın gelişmesi ve kooperatifleşmesi zorunluluktur. Eğer yiyeceğiniz gıdaları siz yeterince üretemiyorsanız sizin tarım politikalarınızda sorun var demektir. Bununla birlikte tarımdan üretilen ürünlerin zorunlu ihtiyaçlar olması ve yüksek fiyatlarla tüketilmesi insanları geçim sıkıntısına iter. Bu durumda insanlarda huzursuzluğa sebep olur. Küçük şirketlerin kapatılmaması gerekir. Her şeyi büyük şirketler yapamaz. Küçük işletmeler tarımda büyük görev üstlenmektedir. Bu işletmelerin de kooperatifleşme düzeni ile kendilerini geliştirmesi sağlanmalıdır. Tüm ülke için böyle bir çalışma yapılması herkesin iyiliğine olacaktır. Tarım ve hayvancılığın birbirinden ayrılmaması gerekir. Sadece hayvancılık yapamazsınız. Tarım ile birlikte yapılacak hayvancılık doğru seçenek olacaktır. Sonuçta sizin hayvanınız tarım ürünü tüketecektir. Kooperatifleşme ile de tarıma getirilecek planlama ile doğru yönlerde gelişmeler yapılacaktır

Örnek olarak: Ülkede et eksikliği var iken siz süt ürününü artırmaya odaklanırsanız et ihtiyacını karşılamak için dışarıdan et ithal etmek zorunda kalırsınız. Planlı bir çalışma olsa kimin ne kadar ne üreteceği belirlenir ve böyle yanlış stratejiler geliştirilmez.

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi-Makine avantajı

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi-Kooperatifleşmenin Avantajları

Bir köyün toplu halde bir ürün alması daha ucuz olacaktır. Kooperatif içinde olan küçük işletmeler maliyet den bu yönde kurtulacaklardır. Sizin diğer tüm ihtiyaçlarınızı toplu halde aldıkları için tüm malzemelerde indirim kazanırsınız ve daha fazla kar elde edersiniz. Akaryakıt, tohum, gübre, veteriner hizmeti, ilaçlar gibi hizmetleri uygun fiyatlardan alırsınız. Ayrıca kooperatifleşme sayesinde tüm işletmeler ortak makineleri kullanabilmektedir. Her birinin bu maliyetli makineleri alacağına ortak kullanarak buradan da tasarruf etmektedir. Maliyetlerin düşük olması küçük şirketlerin piyasada kalabilmesini sağlamaktadır. Yoksa insanlar dükkanlarını kapatmak zorunda kalır ve tüm tarımsal ve hayvansal ürünlerin fiyatlarında artış olur

Diğer bir avantajı tüm üretilen ürünlerin kayıtları bir yerde tutulmaktadır. Bu bilgiler ışığında analiz yapılarak ihtiyaca göre üretim yapılır. Et ihtiyacı varken süt üretimi arttırılmaz. Ürünler güvenlik bakımından en üst seviyede denetlenmektedir. Kooperatifleşme ile her ürün denetlenerek büyük firmalara ve halka bu ürünleri rahatlıkla satabilmektedirler. Diğer türlü güven sorunu oluşarak halka ürünlerini satma sorunu yaşarlar.

Her şehirde kooperatif sistem kurulması gerekir. Bu kurulacak kuruluş ile düzenli gelişim sağlanmış olacaktır. İstihdama ve ülkeye katkıları çok fazla olacaktır. Daha kalite ürünler için de kooperatifleşmenin en üst seviyede yaşanması gerekir. Üreticilerin kooperatiflere daha fazla güvenmesi gerekir. Böylece kooperatifleşme yapısını kullanarak büyük bir değişim yaşanacaktır. Devletinde kooperatifleşmeye destek olması gerekir.

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir