Tarım ve Gıda Girişimciliğinin Önemi yazımızda start-up dünyasında ekim ayı ile yapılacak etkinlikler, iyi girişimin ne olduğu, kök projekt organizasyonunun gıda ve tarım girişimine olan katkısını ve 2018 global girişimcilik kongresini yazdık.
Start Up Dünyası Etkinlikleri
Start-up dünyası eskilerde senede 1-2 defa etkinlik düzenlerken günümüzde etkinlik sayısı binleri bulmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda oldukça fazla girişimciler için etkinlik düzenlenmektedir. Girişimcilerin toplanacağı en yakın etkinlikler listesinde Ekim ve Kasım aylarında 4 tane etkinlik vardır.
13 Ekim’de GGH büyük paydaş buluşması, 27 Ekim’de iyigirişim İzmir/fac, 10 Kasım’da Casecampus sempozyum, 13-19 Kasım GGH17 Resmi kutlama haftası yapılacaktır. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Casecampus Roadshowlar, 23 Kasım iyigirişim Ankara, 2018 16-19 Nisan Gec18Ist yapılacaktır.
İYİGİRİŞİM
İyigirişim bir Endeavor Etkin Girişimci Destekleme Derneği’nin bir etkinliğidir. Tüm girişimci paydaşları iyigirişim çatısı altında etkinlik yapmaya davet edilir. Hem gençlere hemde kobilere desteklerin verildiği bir etkinliktir. Endeavor ayrıca genç girişimcilere tarım ve gıda yönünden desteklerini sunmaktadır. Endeavor Derneği, 1997 yılında Peter Kellner ve Linda Rottenberg tarafından merkezi New York’da kurulmuştur. Dünyanın dört bir yanından, farklı kültürlerden ve alt yapılarından oluşan girişimci ve iş insanlarını ortak bir hedef için birleştiren, etkin girişimcileri destekleyen uluslararası bir ağ olarak görev yapmaktadır. Türkiye ofisi 2006 yılının sonunda açılmış, bugüne kadar ağına 56 girişimci şirket katmıştır.
Kök Projekt Girişimi
Kök Projekt, gıda ve tarım girişimciliği üzerine çalışan bir organizasyondur. Gıda ve tarım girişiminin gelişmesini sağlamaktadır. Bunun için bir çok kurum ve kuruluş ile görüşmeler gerçekleştirmektedir. Fac denilen oluşum Future Agro Challenge tam adıyla Global Girişimcilik Ağı tarafından başlatılmıştır. Fac’ın amacı, kırsal alandaki tarım girişimleri ile şehir düzenindeki girişim ekosistemlerini, küresel alanda bir araya getirmektir. Kök Projekt organizasyonu ülkemizde ekonomiye büyük bir etkisi olan tarımın daha da gelişmesi için çalışmaktadır. Türkiye’de tarımsal gelişmeler hassas tarım doğrultusunda ilerlemektedir. Avrupa’ya göre genç bir nüfusumuz olduğu için tarımın teknoloji ile büyümesi en büyük kazancımız olabilir. Fakat şuanda tarım üreticilerin yaş ortalaması 54’ler seviyesindedir. Gençlerin diğer meslekler kadar tarıma yöneltilmesi de önemli bir gelişme olacaktır.
Tarım ve Gıdada Girişimciliğinin Önemi
Bu alanlarda girişimcilik şuanda istenilen seviyelerde değildir. Son 2 yıl boyunca gıda ve tarıma olan girişimlere ilgi artmaya başlamıştır. Fakat yapılan değerlendirmelerde 2018 ve sonrasında ihtiyaç duyulan gıdaların üretimi için gıda ve tarım üzerindeki girişimciliğin önemi artacaktır. Sektörün üretim kısmının yanında, lojistik tarafı, pazarlama tarafı, eğitim tarafı, markanın pazarlanması ve sağlık tarafları bulunmaktadır.
Tarım ve Gıda Girişimciliği İçin 2018 Global Girişimcilik Kongresi
Global girişimcilik kongresi her yılın Kasım ayında Türkiye’de yapılmaktadır. Bunun yanında 160 ülkede bulunan girişimcilerle kutlanmaktadır. Her Nisan ayında da girişimcilerin en büyük kongresi başka ülkelerde yapılmaktadır. 160 ülkenin girişimcileri bu kongrede yerini almaktadır. 2018 yılında Gec18Ist ilk defa İstanbul‘da yapılacaktır. 3000 kişinin bu kongreye katılması bekleniyor. Gıda ve tarımın geliştirilmesi için girişimcilere büyük iş düşmektedir.