Taliban’ın Devralmasından Bu Yana Afganistan‘da Son Durum Nasıl?
Taliban’ın Devralmasından Bu Yana Afganistan’daki Ekonomi Kötüleşiyor
Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinin üzerinden dokuz ay geçti – ekonomi serbest düşüşte; metamfetamin üretimi patladı; Birleşmiş Milletler, ülke nüfusunun yarısının akut açlıktan muzdarip olduğunu tahmin ediyor; kadın hakları aşındırılıyor; ve İslam Devleti’nin şiddet içeren saldırılarında bir artış oldu.
Taliban yönetimi devralmadan önce, hükümetin bütçesinin yaklaşık yüzde 80’i dış yardımlardan geliyordu. Şimdi, bu bir damla, bazı ülkeler mali yardımı tamamen askıya alırken, diğerleri kesintiye uğradı. Taliban, finansal sistemleri modernize ederek ve hükümet yolsuzluğunu sona erdirerek yerel geliri artırmayı planladığını ve geriye dönük vergilerin kısmen bağışlanmasını ve gelir vergisini düşürmeyi vaat ettiğini söyledi.
The Washington Post raporlarına göre Kabil‘de tahmini 120.000 küçük işletme var ve mal sahipleri mal satmak ve çalışanlarına ödeme yapmak için mücadele ediyor. Öğretmenler de dahil olmak üzere, Taliban yönetimi devraldığında birçok insan işini kaybetti ve gümrük ücretleri artık daha yüksek, bu da esnafı fiyatları yükseltmeye zorluyor. En uç durumlarda, para için umutsuz olan insanlar kızlarını evlilik ya da kendi organlarını satıyorlar, Herat’ta bir adam 15 yaşındaki oğlunun böbreği için 4.500 dolar alıyor. Afganistan’da organ satmak yasa dışı ama adam The Wall Street Journal’a borçlarını ödemek için paraya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Ekonomik Kriz Diğer Yasadışı Endüstrileri Besliyor mu?
On yıllardır Afganistan, dünya arzının yaklaşık yüzde 80’ini ihraç eden afyon üretimiyle biliniyordu. Son birkaç yılda, uzmanlar, eski hükümet yetkilileri ve uyuşturucu tacirlerinin Post’a Afganistan’da artık yüzlerce meth laboratuvarı olduğunu söylemesiyle birlikte metamfetamin üretimine geçiş oldu.
Afganistan’da yabani olarak yetişen efedra adlı bir bitki var ve bu, meth‘in ana bileşeninin doğal bir kaynağı; Bulmak çok kolay olduğu için, daha fazla insan para kazanmanın bir yolu olarak meth yapıp satıyor. Taliban birkaç hafta önce yasadışı uyuşturucuların yetiştirilmesini, üretilmesini ve dağıtımını yasaklayan bir yasak yayınladı, ancak çoğu uzman, üreticilerin peşinden gideceklerini düşünmüyor ve 2019’da Taliban’ın uyuşturucudan 113 milyon dolar vergi geliri elde ettiği tahmin ediliyor.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nden Andrew Cunningham Post’a verdiği demeçte, “Taliban’ın gelirinin önemli bir kısmı yasa dışı malları vergilendirmekten geliyor ve uyuşturucu da bunlardan biri” dedi . “Devlet kasasına para girmedikçe en temel hizmetleri bile sağlamak imkansız. Dolayısıyla, bu gelirlerin bir kısmını yaratan bir uyuşturucu ticareti hakkında bir şeyler yapmaları, en azından şu anda pek olası olmadığını düşündüğümüz bir şey. ” Cunningham, bu meth’in yakında Avrupa’yı sular altında bırakmaya başlayacağından endişe ettiğini söyledi ve şimdiden Afganistan’daki uyuşturucu rehabilitasyon merkezlerindeki doktorlar, birkaç yıl önce gördüklerinden daha fazla meth bağımlısı gördüklerini söylüyorlar.
Afganistan’daki Gıda Krizine Ne Sebep Oluyor?
Afganistan birkaç yıldır aşırı kuraklık koşulları yaşıyor ve zarar gören mahsuller düşük verim veriyor. Gıda kıtlığının yanı sıra, birçok insan aileleri için yeterli miktarda gıda satın almak için yeterli paraya sahip değil ve önceki hükümet için çalışan ve Ağustos ayında işini kaybedenler şimdi insani yardım kuruluşlarının yardımına güvenmek zorunda kalıyor. İlk kez.
Birleşmiş Milletler tahmin ediyor: Afganların yüzde 97’si yeterli gıdaya sahip değil, ve yarısı akut açlık çekiyor. BM, Afganistan’da en çok ihtiyacı olanlara yiyecek ve temiz su sağlamak için 4,4 milyar dolarlık yardım istedi.
Afganistan’da Kadınlar İçin Hayat Şimdi Nasıl?
Kadın hakları savunucuları, Taliban’ın Ağustos ayında iktidarı ele geçirmesinin ardından sokaklara dökülerek, sertlik yanlılarına kız çocuklarının eğitimi gibi temel kazanımları ellerinden almamaları çağrısında bulundu. Bu protestocuların çoğu dövüldü ve gözaltına alındı ve Mart ayında, Taliban kızların sadece altıncı sınıfa kadar okula gidebileceğini söylediğinde korkuları gerçekleşti. Bu, Taliban’ın kadınların Afganistan’da kendi başlarına uzun mesafeli yolculuklara çıkmalarını ve sürücülerin kadınlara peçe takmadan binmesini yasaklamasından sonra geldi.
7 Mayıs’ta Taliban bir kural açıkladı, o Müslüman kadınlar tepeden tırnağa örtülmeli. Kamuoyunda iken, Fazilet ve Kötülüğü Önleme Bakanlığı’nın bir sözcüsü, bunun “kadınlara yönelik bir kısıtlama değil, Kuran’ın bir emri” olduğunu belirtti. Bakanlık, bu yeni düzeni ihlal eden kadınların ilk önce uyarılacağını ve birkaç ihlalde bulunurlarsa erkek akrabalarının muhtemelen hapis cezasıyla cezalandırılacağını söyledi.
IŞİD Afganistan’daki Saldırılarını Neden Hızlandırıyor?
İslam Devleti Horasan veya IŞİD-K olarak bilinen Afganistan’daki İslam Devleti iştiraki, Taliban ile anlaşamıyor; 2015 yılında hayal kırıklığına uğramış Pakistanlı Taliban savaşçıları tarafından kurulan ISIS-K, Taliban’ın yeterince katı olduğunu düşünmüyor. Son birkaç hafta içinde, ISIS-K, Afganistan’ın kuzeyindeki camilerin ve Kabil’deki bir lisenin bombalanması da dahil olmak üzere en az 100 kişinin ölümüne neden olan terörist saldırılar için sorumluluk üstlendi. Analistler, ISIS-K’nin Taliban’ı baltalamak için çalıştığını ve sivilleri hedef alarak halka korku saldığını söylüyor. Ancak IŞİD-K, Suriye ve Irak’tan farklı olarak Afganistan’da toprak istemiyor gibi görünüyor.
Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü’nde kıdemli bir uzman olan Asfandyar Mir, The New York Times’a anlattı. IŞİD-K, diğer aşırılık yanlısı grupların Taliban hükümetinin zayıf olduğunu düşüneceğini ve İslam Devleti ile müttefik olacağını umuyor. Mir, “IŞİD-K, genişliğini göstermek ve Afganistan’ın ötesine geçmek istiyor,” dedi, “cihadının Taliban’ınkinden daha şiddetli olduğunu ve kimin haklı kimin haksız olduğu konusunda uzlaşmayan daha saf bir örgüt olduğunu söyledi.
Afganistan’ı Taliban’ın Devralmasından Bu Yana, Taliban’da Bölünme Var mı?
Taliban’ın katı lideri Hibaitullah Ahunzada ile hükümetin Batılı ülkelerden yardım almasını isteyenler arasında bir bölünme var gibi görünüyor. Associated Press raporlar, Akhunzada, son dakikada kızların altıncı sınıftan sonra okula gidemeyeceklerine karar verdiğinde bazı Taliban liderlerinin kızdığını ve bu hareketin kadın haklarının korunmasını isteyen ülkeler tarafından kınanacağını bildiğini söyledi. Yine de, anlaşmazlıkların kamuoyuna açıklanmamasına özen gösteriyorlar.
Eski hükümet danışmanı Torek Farhadi AP’ye verdiği demeçte, “Liderlik bir dizi meselede aynı fikirde değil ama hepsi bir arada tutmazlarsa her şeyin alt üst olabileceğini biliyorlar,” dedi. “Bu durumda, birbirleriyle çatışmalara başlayabilirler. Bu nedenle, büyükler, Afganistan içinde ve uluslararası alanda onlara çok fazla kargaşaya mal olan, kabul edilemez kararlar söz konusu olduğunda da dahil olmak üzere, birbirlerine tahammül etmeye karar verdiler. “
Taliban’ın Devralmasından Bu Yana Afganistan’da Son Durum Nasıl?-Kaynak: theweek.com