Ekonomi ve ParaHaberTarım ve HayvancılıkYaşam

Süt Ekonomisi 2018

Süt Ekonomisi 2018 yazımızda süt üretiminde yaşanan düşüş, çiğ süt fiyatlarının düşük seviyelerde kalmasının zararları, çiğ sütün fiyatı ve sütten yapılan ürünlerin fiyatlarında yaşanan artışları yazdık.

Süt Ekonomisi-Süt Üretimi Düşüyor

2017 yılında süt üretimi 2016 yılına göre %4 düşmüştür. Süt fiyatına yapılan cüzi miktardaki artış da süt üretiminin artmasını sağlayamamıştır. Et fiyatlarının artması da sağımlık ineklerin kesilmesine neden olmuştur. Son 15 yılda ilk defa süt üretimi düşüş yaşamış oldu. Süt iyi regüle edilemediği için et fiyatları da artmış oldu. Sütçüler ve sanayiciler süt fiyatlarının artmasını isterken, devlet enflasyonun artmaması için fiyatlarda artış yapılmamasını istemiştir. Süt fiyatlarında artışın olmaması da sütçülerin zarar etmesine neden olmaktadır. 2014-2017 mart tarihine kadar çiğ sütte hiç bir artış yapılmamıştır. Bu durum hayvancılık yapan kişilerin maliyetlerini karşılamasında zorlanmasına neden olmuştur. Çiğ süt genel olarak 1,15 TL’den alınmaktaydı. Süt üretiminin azalması ve sanayicinin süt bulamaması nedeniyle otomatik olarak çiğ sütün fiyatına zam yapıldı.

Hayvancılığın Sorunları

2018 Çiğ Süt Fiyatı

Süt ekonomisi 2018 yılında geldiğimiz noktada çiğ sütün fiyatı 1,40 TL’dir. Enflasyona oranla çiğ süt fiyatında yaşanan artış az kalmıştır. Genel olarak süt fiyatı %4-%5 oranında artmıştır. Enflasyon ise bu artışın 2-3 kat fazlasıdır. Evlerimize ise süt 3,5-4 lira arasında geliyor. Son yapılacak görüşmeler ile çiğ sütün fiyatının 1,55 TL olacağı tahmin ediliyor. Ziraat Odasının takip ettiği çiğ süt alım fiyatları ülke genelinde 1,22 TL civarında seyretmektedir.

Hayvancılığın Sorunları

Süt Ürünlerinde Yaşanan Fiyat Artışları

Olması gereken fiyatında altında sanayici sütleri alıyor. Et fiyatlarının bu kadar pahalı olmasının en büyük nedeni, süt üreticisinden ucuza alınan sütler. Çiğ sütün hak ettiği fiyattan alınması et fiyatlarını da indirecektir. Çiğ sütte yapılan bu cüzi artışın yanında tereyağında %42’lik inanılmaz bir artış yaşanmıştır. (Türkiye marketlerinin tereyağı satış fiyatının ortalamasıdır). İçme sütünde 1 yıl içerisinde %19’luk bir artış vardır. Kaşar peyniri ve krem peynirinde %16-%19’luk bir artış yaşanmıştır.

Çiğ süt üreticisinin zarar etmemesi sağlanmalıdır ve süt üreten kişilerin desteklenmesi gerekir. Çiftçiler hayvancılıktan iyi para kazanmamaktadır, çoğu çiftçi zarar ettiği için işlerini bırakmakta ve süt üretimini sonlandırmaktadır. Evlerimize gelen pahalı süt ve süt ürünlerin, diğer elemanlar nedeniyle yüksek fiyatlı ürünler ortaya çıkmaktadır. Hayvancılıkta mutlaka dengeli bir politika izlenmesi gerekiyor. Yatırımcının önünü görebilmesi, süt ve et fiyatlarının azalmasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir