Anasayfa » Sağlık » Süt Dişlerinin Önemi ve Çocuklarda Diş Fırçalama

Süt Dişlerinin Önemi ve Çocuklarda Diş Fırçalama

Süt Dişlerinin Önemi Bebekler

Süt Dişlerinin Önemi ve Çocuklarda Diş Fırçalama yazımızda çocukların dişçiden korkmamasını sağlamak, çocukların dişçiye ne zaman götürüleceği, süt dişlerinin önemini ve çocuklarda diş fırçalamanın nasıl olacağını yazdık.

Çocuklar Diş Hekimine, Dişi Ağrımadan Götürülmeli

Küçük çocukları dişçiye götürmek genellikle zor bir iştir. Çocuklar diş ağrısından dolayı dişçilerden korkarlar. Dişçi korkusunu yenmek için çocuğu dişi ağrımadığı zaman dişçiye götürmek faydalı olacaktır. Çocuk dişçiye gittiği zaman hiç bir ağrı ve acı çekmeyecek ve dişçiden korkmayacaktır. Daha sonra dişi ağrıdığı zaman zorlanmadan dişçiye gidecektir. Çocuklar dişlerinde yaşanan en ufak bir ağrıyı anne ve babasına söylemekten çekinmiyor. Böylece diş hekimine gitmek daha kolay oluyor.

Çocuklarda Pütürlü Gıdaya Geçme

Çocuk Dişçiye Ne Zaman Götürülmeli?

Bebeklerin dişleri 6 aylıkken çıkmaya başlar. Bu esnada kimi çocuklar rahatlıkla dişlerini çıkartırken, kimi çocuklarda zorluk yaşamaktadır. Ağrılar, uykusuzluk ve diğer sorunlar nedeniyle aileler çocuklarını ister istemez diş hekimine götürüyor. Bu durumun dışında süt dişlerinin tamamlanması ortalama 2,5 yaş civarı sürmektedir. Dişler çıktıktan sonra ve çocuk daha bilinçli olduğu zaman diş hekimine götürmek daha uygundur.

Kadınların ve Erkeklerin En Çok Söylediği Yalanlar Neler

Süt Dişlerinin Önemi

Beslenme ve diş bakımından dolayı süt dişlerinin yıpranması, çürümesi, harap olması ve diş hekimine gitmeme durumunda süt dişlerinin erken kaybı söz konusu olur. Bu durumda da yeni çıkacak dişlere yer kalmaz. Haliyle çene daralıyor, dişler yerlerine tam oturamadığı için ve yerleri dar olduğu için dişlerde kaymalar oluşuyor. Bu nedenle de diş teli takma zorunluluğu meydana geliyor. Yeni nesilde genellikle diş teli bu nedenle takılmaktadır. Süt dişlerinin önemi hiç de az değildir.

Süt dişleri vaktinde tedavi edilirse, alttan gelecek yeni dişler için yeri koruduğu için ve beslenme daha iyi devam ettirilebildiği için önemlidir. Süt dişlerinin mutlaka korunması gerekir. Çocukların süt dişlerinin ağrıları da aileleri çok çaresiz bırakmaktadır. Geceleri çocukların ağrıdan sürekli ağlaması da aileler için büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır. Çocuğun beslenmesini korumak ve çarpık diş oluşmasını engellemek adına arada bir diş muayenesine çocuğu götürmek gerekir. Ayrıca diş eksikliğinden doğabilecek yutkunma bozukluğunun ve görünümden doğacak psikolojik bunalımın önüne geçilmiş olunur. Süt dişlerine yapılan kanal tedavilerinin yeni çıkacak dişlerle hiç bir ilgisi yoktur.

Diş Çürükleri ve Doğru Diş Fırçalama Nasıl

Çocuklarda Diş Fırçalama

Çocuklarda gece diş fırçalamasının mutlaka yapılması gerekir. Çocuklarda biberona çeşitli tatlı şeyler koyulduğu zaman bu gıdalar dişlerde çürükler meydana getirmektedir. Bu nedenle de çocuğu gece yatırırken dişlerinin fırçalanması tavsiye edilir. Süt içerisindeki tatlandırıcılarda yavaş yavaş bırakılabilir. Çocukların diş fırçalamayı öğrenmesi için çocuklar için yapılan küçük diş fırçaları onlara verilebilir. Bu şekilde çocuklar hem oyun oynar, hemde dişlerini fırçalarlar. Diş fırçalarken ilk önce anne veya baba çocuğun dişlerini diş etleriyle birlikte fırçalamalı daha sonra çocuğun eline diş fırçasını vererek kendi başına dişlerini fırçalaması sağlanmalıdır. Bu işlemin her akşam yapılması gerekir. Çocuğun diş fırçalama alışkanlığı kazanması için gereklidir.

Süt Dişlerinin Önemi ve Çocuklarda Diş Fırçalama-Pedodonti Uzmanı Dr. Aygül Metin Cebeci’nin videosundan yardım alınmıştır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir