Suriyeli Mültecilerin Ülkeye Adaptasyonu yazımızda ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilerin son durumu, vatandaşlık durumları, eğitim alma imkanları, işsizlik durumları ve misafirliğin bitmesini yazdık.
Suriyeli Mültecilerin Ülkeye Adaptasyonu Son Durum
Suriye’de karışıklığın ilk yaşanmaya başladığı 2011 yılından bu yana ülkemize 3 milyonu aşkın Suriye vatandaşı gelmiştir. Burada 7. yıllarını tamamlayacak olan Suriyeliler, vatanlarına dönme ortamı hala oluşmuş değil. Ülkemiz o yıldan bu yana misafirperver olarak elinden geldiğince yardım etmiştir. Bu gidişle ülkemizde doğan çocuklarla birlikte Türkiye vatandaşı olacaklardır. Bu kadar farklı kültürden insanın ülkemize adaptasyonu için zaman gerekiyor. 3,3 milyon Suriyelinin %92’si şehirlerde yaşarken %7,5’u kamplarda yaşamaktadır. Türkiye’nin Suriyeli vatandaşlara yaptığı harcama 25 milyar doları bulmuştur. Suriyeli mülteciler arasında 15-17 yaş arası olanların Türkiye vatandaşı olma istekleri %80 civarındadır. IPSOS araştırmasına göre toplam Suriyelilerin vatandaş olma isteği oranı %74’tür. Ülkemizde kalıcı olmaya hazırlanıyorlar. Ülkemizde günde 250 Suriyeli çocuk dünyaya gelmektedir.
Suriyeli Çocuklara Eğitim Verilmesi
Eğitim konusu da çok önemlidir. Suriyelilerin iyi bir eğitim alması gelecekleri için büyük önem arz etmektedir. Suriyeli çocukların büyük bir kısmı okullarda eğitim almaktadır. Ülkemiz mülteci olarak aldığı Suriyelileri elinden geldiği kadar iyi bakmaktadır. Şuanda 492.000 Suriyeli çocuk okullarımızda eğitim görmektedir. Eğitim çağındaki çocuk nüfusunun %59’u okullarda eğitim görmektedir. Bu oran başka bir ülkede eğitim alma bakımından çok iyi seviyededir. Ülkemizde her öğretmene 20 öğrenci düştüğü için ilave 25.000 öğretmen atanmıştır. Eski zamanlarda okullarımızda sınıflar 50 kişilikti. Milli eğitim bakanlığının hedefi olabildiğince çocuğun eğitim görmesi yolundadır. En yakın hedef %59’luk okuma oranını %70’lere çıkarmaktır.
Suriyelilerin %13’ü sosyal yardım almaktadır. Eğitim seviyesi düşüktür. Türkiye’de bulunan 3.3 milyon Suriyeli mülteciden %31’i hiçbir eğitim almamıştır. Suriyeliler dışında 350.000 diğer ülkelerden gelen mültecilerde bulunmaktadır. Toplam mülteci sayısı 3.6 milyonu bulmaktadır. Bu rakım çoğu Avrupa ülkesinin nüfusu kadardır. Suriyelilerin de ülkemizde yaşama amaçları olmak zorundadır. Bu kadar büyük bir potansiyelin kullanılması ülkemizin büyümesine katkı sağlayacaktır.
Suriyeli Mültecilerin İstihdam Durumu
1 milyon 280 bin Suriyeli mültecinin işe ihtiyacı vardır. Kitlesel bir göç sonrası yerel halkın en çok korktuğu şey işlerinin yeni gelenler tarafından kapılmasıdır. Normal fiyatın altında çalıştıkları için böyle bir durum söz konusu olmaktadır. Yeni iş alanlarının açılması mültecilerin ekonomik durumlarının düzelmesini sağlayacaktır. Devletin Suriyeli halka desteği %10’un altındadır. Çoğu Suriyeli geçimini çalışarak karşılamaktadır. Ucuz işçi olarak çalıştıkları için çok zor şekilde geçimlerini sağlıyorlar. İstihdam iyi ayarlanması Suriyelilerin geleceği için gerekli bir düzenlemedir. Aksi halde alt gelir grubunu uzun vadede büyük sıkıntılar beklemektedir.
Misafir Suriyeliler
Türk toplumu geçmiş yıllardan günümüze inanılmaz bir sınav vermiştir. Bu sınavın geriye dönük kırılmalara yol açabileceği akılda bulundurulmalıdır. Ülkemizde bulunan Suriyeliler hakkında tam bir politika yürütülememiştir. Misafir olarak gelen Suriyelilere hala misafir gözüyle muamele edilmemesi gerekir. 6-7 yıllık misafir süreci olmaz. Ülkemizin kapasitesini geliştirmesi ve herkese rahat bir yaşam alanı sunması gerekiyor.