Sümela Manastırı Tadilatı Bitiyor

Sümela Manastırı Tadilatı

Sümela Manastırı Tadilatı Bitiyor yazımızda 2 yıldır devam eden Sümela Manastırı tadilatının zorluklarını, dağcı ekibinin neler yaptığını ve manastırda nelerin değiştiğini yazdık.

Sümela Manastırı Tadilatı

Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisinde dağın arasında bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tam 2 yıl önce 22 Eylül 2015 tarihinde kapatılarak restore çalışmaları başlatılmıştır. Sümela Manastırı’nda yapılan çalışmaların ilk etabı Kasım 2016 yılında bitirilmiştir. Restorasyon çalışmaları kapsamında ilk yapılan işler, kirişte su kemerlerinin üst bölümündeki taşlar aşağıya düşürülmüştür. Şuanda ise ikinci aşamaya geçilerek manastırın üst kısmındaki taşlar aşağı düşürülüyor. En son aşama olan Üçüncü aşamada ise restorasyonu tamamlanarak tarihi manastır ziyarete açılacaktır. Sümela Manastırı’nın doğal dokusu ve yapısı bozulmadan tarihi yapının ziyarete açılması için en büyük engel hava ve coğrafi şartlar olarak gösterilmektedir.

Sümela Manastırı Tadilat

Sümela Manastırı Dağcı Ekibi

Sümela Manastırı için tehlikeli olan ve gelen ziyaretçilerin hayati tehlikesini arttıran kayaların düşürülmesi için özel 20 kişilik endüstriyel dağcı ekibi görev yapmaktadır. Tehlike oluşturan kayalar 200 metreden aşağıya düşürülmektedir. 2 yılda manastırın tamamındaki tüm kaya güçlendirme ve düşürme çalışmalarının şuana kadar yarısı tamamlanmıştır. Dış avlunun kaya düşürme ve güçlendirme işlemlerinin yüzde 99’luk bölümü biterken, çalışmaların en zor bölümünü olan manastırın girişinde bulunan 1600 tonluk kaya parçasının parçalanarak düşürülme işlemi en zor olanıdır. Manastırı restore çalışmalarında ikinci aşamada üst kısmında bulunan büyük kaya parçaları kafesler içine alındıktan sonra kayalar kırılacak ve kırılan kaya parçaları asansör sistemi ile aşağıya taşınacaktır. Tarihi yapılarda bu tür taş düşürme işleminin tek olduğu belirtilmektedir.

Sümela Manastırı Manzara

Sümela Manastırı’nın Yamaç Güvenliği

Sümela Manastırı’nın yamaç güvenliği çalışmaları ile ilgili olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Sümela Manastırı’nda düşme tehlikesi oluşturan bloklara İlişkin çalışmalar yapılmıştır. Jeolojik, Jeofizik ve Jeoteknik Yöntemlerle Araştırılması konulu Ar-Ge çalışması yapılarak güvenlik önlemleri alınmıştır. Sümela Manastırı’nın bakım işleri bu ekip tarafından yürütülmektedir.

Sümela Manastırı’na Seyir Terasları Kurulması ve Yol Yapımı

Sümela Manastırı’nı karşıdan gören 5 ayrı alana seyir terası kurulacaktır. Gelen ziyaretçilerin manastırı daha iyi görebilmesi ve tarihi yapıyı hissedebilmesi için düzenlenecektir. Taşköprü Yaylası ile Seslikaya Yolu 11.1 kilometre uzunluğundaki tur güzergahının düzenlenmesi ve farklı noktalarda yapılması planlanan 5 adet seyir terası için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Trabzon İl Müdürlüğü’ne ödenek gönderilmiştir. Manastıra gidiş geliş yolundaki patika yola yaptırılan ahşap merdiven sayesinde bölgedeki yüzlerce yıllık ağaç kökleri koruma altına alındı. Köklerin zarar görmemesi ve yayaların daha güvenle yolda yürümeleri için yaptırılan ahşap merdiven yaklaşık 4 ayda tamamlandı. Patika yol, özellikle yağışlı havalarda yayalar için zaman zaman tehlike oluşturuyordu. Sümela Manastırı, Trabzon’un turistik yapıları arasında en önlerde gelmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir