PsikolojiSağlık

Stresin Hastalıkları Bruksizm, Unutkanlık, Suçiçeği ve Damar Sertleşmesi

Stresin Hastalıkları Bruksizm, Unutkanlık, Suçiçeği ve Damar Sertleşmesi yazımızda insanların günümüzde en büyük düşmanlarından olan stresin neden olduğu bazı hastalıkları yazdık.

Stresin Hastalıkları Artıyor

2020 yılı hepimiz için zor geçiyor. Bir yanda herkeste koronavirüs korkusu, üzerine ana-babalarda geçim derdi, diğer yanda gençlerde gelecek kaygısı. Dertler sıralanmış bir şekilde üzerimize geliyor. İmtihan dünyasında olduğumuzu hatırlıyoruz. Herkes bir sıkıntı, bir dert çekecek, imtihan olacak. Derdi veren, elbet dermanını da arkasından gönderecektir. Bazen bütün bu dertlerimiz ve korkularımız, aşırıya kaçabilir. Bizi stres hastası yapabilir. Aşırı stres, türlü hastalıkları beraberinde getirebilecek bir durumdur. Stres öyle bir zillettir ki koronadan daha tehlikeli, yırtıcı bir aslandan daha ölümcül olabilir.

Dişlerin Arasındaki Hastalık: Bruksizm

Gece aniden uyandınız ve ağzınızda, dişlerinizde bir sızı, sanki dişiniz koparılıp alınacak yerinden gibi hissediyorsunuz. Bu durum bruksizm hastalığıdır. Hemen korkuya kapılmayın, endişe etmeyin. Korkmanız ve endişe etmeniz, bu hastalığa sebep olan kötü stresin daha da artmasına neden olacaktır. Bu hastalık, gece uyku sırasında, elinizde olmadan çenenin aşırı sıkılması, haliyle dişlerin üzerine aşırı yük binmesi durumudur. Sebepleri ise hayatta karşılaşılan maddi ve manevi problemler ve daha birçok stres yapıcı durumdur.

Özünde dedelerin-ninelerin dediği diş gıcırdatmadan başka bir şey değildir. Fakat hafife alınırsa, vereceği sıkıntılar hiç de az değil. Dişleriniz kırılabilir, çeneniz sabitlenip kalabilir, ağız içi sağlığınız bozulabilir, uykusuz geceler geçirebilirsiniz. Stresi hayatınızdan uzaklaştırmalısınız.

Kolesterol Düşürücü-Hatırlamama

Yaşlanmadan Unutkan Olmak

Ne oldu? Bir şeyler mi unuttunuz? Burada ne işiniz var, niye geldiniz buraya? Bu soruları düşünüyorsunuz, fakat cevap yok. Çünkü hatırlamıyorsunuz. Çünkü, en son stres okyanusunun derinliklerinde, zihniniz boğulmak üzereydi. Stres bizi bu hale getirdi.

Yeni anıların oluşmasına, eski anılarınsa hatırlanmasına mani olan stres, limbik sistemin bir bölümü olan hipokampusu etkileyerek insanı bu hale getirir. Aşırı stres anında adrenal bezlerden salgılanan glukokortikoidlerin (kortizol) sayısı artmaya başlar. Ortada bir tehdit vardır ve vücudun savunma mekanizması devreye girer. Emir gelmiştir, derhal adrenalin salınım yapılacaktır. Bu aşamada beyin, kortizole adrenalinden daha uzun süre maruz kalırsa zarar görür. Neticede düşünme ve uzun süreli hafızadan bilgi alma işlevleri aksar.

Çiçek Hastalığı ve Aşının Bulunması

Suçiçeği-Zona Hastalığı

Küçükken suçiçeği olmuş kişiler, yetişkin zamanlarında suçiçeği olmayacaklarını zannederler. Aslında kişi yetişkin zamanında “Varicella zoster” isimli virüsün yol açtığı zona hastalığına yakalanmış olur. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinir. Şiddetli ağrılara yol açar.

Küçükken olunan aşı, suçiçeği virüsünü tamamen vücuttan kovamaz. Sinir köklerinde uyku halinde bekler. Ne zamanki bağışıklık sistemi zayıflar, işte o zaman gün yüzüne çıkar. Bağışıklığı etkileyen en önemli faktörlerden birisi de strestir. Yani stres, sizi tekrar suçiçeği yapar. Vücudunuzda ağrı, yanma, kaşınma, kızarıklık ortaya çıkar ve su dolu kabarcıklar şeklinde döküntüler oluşur.

İnme Nasıl Oluşur? Kalp krizi

Stresin Hastalıkları: Kalbin Hızlıca Artması ve Damar Sertleşmesi

Aşırı stres anında vücutta 3 aşama kaydedilir. Alarm, direnme ve tükenme. Alarm seviyesinde, kalp atışları hızlanır, tansiyon yükselir ve solunum hızlanır, adrenalin salgılanır. Direnme etabında, vücutta meydana gelen tahribat giderilmeye ve kaybedilen enerji geri kazanılmaya çalışılır. Kalp atışı, tansiyon ve solunum düzene girer. Tükenme etabında, vücudun gayreti kırılır ve davranışlarda ciddi derecede sapmalar ve hayal kırıklıklarının yaşandığı bir evreye girilir.

Stres anındaki kalp atışlarının hızlanması, kan basıncının artması, damar serleşmesi olarak bilinen “aterosklerozis” hastalığına neden olur. Kalbiniz gerçekten de zamanla yerinden fırlayıp gidebilir.

Bunlara benzer stresin neden olduğu birçok hastalık bulunmaktadır. Aynı şekilde stresten kurtulmanın da birçok yolu bulunmaktadır. En başta da beden ve ruh ikliminizi tanıyarak işe başlamalısınız. Nefsiniz ve ruhunuz, birisi iyilik tarafına diğeri de kötülük tarafına yolculuğa çıkmıştır. İyilik tarafınızın önünü kapatırsanız stresin önünü açmış olursunuz. İyilik tarafınızın önünü açtıkça, her ne kadar zor günler yaşasanız bile, stres kendiliğinden geçip gidecektir.

Stresin Hastalıkları Bruksizm, Unutkanlık, Suçiçeği ve Damar Sertleşmesi-Barbaros Doğan-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir