Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması yazımızda teknoloji ile birlikte yaygınlaşan cep telefonu, tablet ve bilgisayarlar ile sosyal medya üzerinden haberleşen insanların kendi yakınındakileri unuttuğunu yazdık.

Sosyal Medya Alışkanlığı

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması-Paylaşma Çılgınlığı

Bir lokantada oturmuş 6 kişilik bir aile yemeklerini sipariş vermişlerdir. Yemeklerini beklerken hepsinin ellerinde cep telefonu kafalarını eğmiş bir şekilde sosyal medyada paylaşım yapıyorlar. Hiç biri birbirlerine bir kelime bile söylemiyor. O kadar telefona dalmışlar ki garsonun yemeklerini getirmesiyle bir anlık da olsa telefonlarından gözlerini alıyorlar. Birbirlerinden etkileşimi gereksiz buluyorlar ve her şeylerini yabancı oldukları internet dünyasına aktarıyorlar. Böyle karmaşık bir sosyalleşme çapası var. Yemekler geldikten sonra anne ve babaları yemeye başladı yine kimsede ses seda yoktu. Sonra çocukları yemeklerin resimlerini çekerek sosyal paylaşım platformlarına yüklemeye başladı. Onlar resimleri çektikten sonra gelen yorumlara cevap vermek için tekrardan telefonla ilgilenmeye koyuldu. Böyle bir aile yapısı yavaştan neslimizi esir almaya başladı. Burada yaşanılan güzel bir yemeğin kendi ailesince duygular yaşanması gerekirken tanımadığı veya biraz yakın olduğu arkadaşlarına paylaşmak istemesi çok garip gözükmektedir. İnsana üzüntü veren bir durum yaşanmaktadır.

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması-Bağımlılık
Sosyal Medya

Sosyal Medyanın İki Yüzlülüğü

Sosyal medyanın, bilgiyi yaygınlaştıran, insanları güçlendiren ve nasıl hızlı bir şekilde birbirine bağlayan bir güç olduğu her zaman anlatılmaktadır. Bir anda milyonlarca insana hitap edebiliyor ve ulaşabiliyorsunuz. Böyle müthiş bir özelliği kimse inkar edemez. Ancak negatif yönleri de az değildir. Sosyal medyanın yalnızlığı artırdığı, bunun yanında da insanların kıskançlık duygularını artırdığı gözlenmektedir. İnsanlar en güzel hallerini paylaşarak kendilerini olduklarından iyi göstermeye çalışıyor. Bizde bu durumda insanların çok güzel bir hayat yaşadığını görüyoruz. Herkes birbirini kandırmaya çalışıyor. Birbirlerini daha iyi göstererek anlamsız bir rekabet içerisine girmekteler. Bu da onları belirli bir zaman içerisinde mutsuzluğa itiyor. Çekici gelmesinin sebebi de hem hızlı bir etkileşim hem de kolay yoldan istediğini yapma gibi kolaylıklar sağlaması kullanımını artırmaktadır.

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması-Doğrulama

Doğrulanma İçgüdüsü

Normal yaşamınızda gerçek kişilerle gerçek etkileşimde bulunmak, dağınık, karmaşık ve zaman alıcı olabiliyor. Hayatınızdaki başarınızı ölçmek daha zordur, fakat sosyal medya üzerinden paylaştığınız başarınız daha kolay dile getirilir ve sonuca hemen ulaşırsınız. İnsanlar bir hikaye başlatarak o yönde ilerlemeye devam eder ve hızlı bir geri dönüşüm aldığı için kendini doğrulama onayı almak için sürekli paylaşım da bulunma isteği gelişir.

İnsanlığı tehlikeye sokan teknoloji değil, ancak ona olan güvencemizin hayatımızı kontrol etmesidir. Elbette ki, yanımızda oturan ailemizle konuşmayı sıkıcı bulmamalıyız ve insan olmanın temel amacına olan gerçek anlamda sosyal olmayı gerçekleştirmeliyiz.

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir