Kişisel GelişimYaşam

Sosyal Medyada Doğru Yönlendirmeye Uyanlar İçin Risk Yönetimi

Sosyal Medyada Doğru Yönlendirmeye Uyanlar İçin Risk Yönetimi yazımızda sosyal medyanın yönlendirmesine doğru yönde uyanlar için 5 maddede risk yönetimi belirlenmiştir. Bu maddeler Ümit Sanlav’ın Sosyal medya savaşları ve Tom Chatfield’in Dijital Çağa Nasıl Uyum Sağlarız kitaplarından özetlenmiştir.

Sosyal Medyada Doğru Yönlendirmeye Uyanlar İçin Risk Yönetimi

  1. Her yeni icat, insanlar için farklı deneyimler vaat eder. Bu vaatlerin doğruluğuna, yanlışlığına, getirisiyle beraber götürüsüne kafa yoranların tecrübelerine inanmak gerekir. Vaatlerin kullanışlı olanları alınmalı, riski fazla olanlar ise hemen çöpe atılmalıdır.
  2. Yeni çıkan programlar ve aletler, en fazla zaman ve mahremiyet yönetimi alanında risk oluşturmaktadır. İnsanların teknolojiden bağımsız olarak kendisine ait ilim, ahlak, ibadet ve dostluk zamanları olmalıdır. İnsanların dikkatlerini ve mahremiyet kontrollerini ellerine almalıdır.
  3. Hayat faaliyetleri arasında dengesizlik olması ruhi anlamda riskli sınıfa düşmeye neden olabilir. Günlük işler ve alışkanlıklar arasında bir denge olmalıdır. Dengeyi bozan yeni, sevimsiz, şımarık, davetsiz bir misafiriniz olduğunda her şeyi bir kenara bırakarak davetsiz misafiri hayatınızdan çıkarın.
  4. İnsanlar sevdikleri kişilerin tavsiyelerini kıramazlar. Konu dijital aletler olduğu zaman, inisiyatifi ele almak ve tavsiyeleri eleştirme zorunluluğu doğar.
  5. Telefonu icat etmesine ve her gün onun içine yeni şeyler koymasına rağmen, bu cihazı çocuklarından uzak tutan kişileri düşünmek gerekir. Neden böyle davranıyor olabilirler? Kendi kültürlerinden, varsa zengin kolektif şuurlarından çocuklarını koparmak istemiyorlardır. Bizim kültürümüzün zenginliği ile onlarınkini kıyasladığımızda hangimizin çocuklarının telefondan uzaklaştırması gerektiğini düşünmemiz gerekir.

Sosyal Medya Ortamlarında Sosyalleşememe

Sosyal Medyada Paylaşım Yaparken İkinci Bir Kişinin Varlığını Yanında Düşünmek

Cep telefonunuzun bulunduğu ortamlarda yanınızda başka birisi varmış gibi düşünmek, sosyal paylaşım sitelerinde yayın yapmamak, mesajlaşma programlarındaki gruplarda yazmamak, kişide hiçbir eksiklik oluşturmaz. Böyle yaparak muğlaklıkta kalan riskleri yönetmiş olursunuz.

Sosyal Medyada Doğru Yönlendirmeye Uyanlar İçin Risk Yönetimi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir