Bilim ve TeknolojiKişisel GelişimPsikolojiYaşam

Sosyal Medya Ortamlarında Sosyalleşememe Girdabı

Sosyal Medya Ortamlarında Sosyalleşememe Girdabı yazımızda sosyal medya ortamlarında sosyalleşememe sorununu, bu uygulamaların asıl amacını ve neden oldukları zaman kaybını ve sosyal medya kullanımına dair pratik tavsiyeleri yazdık.

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması-Doğrulama

Sosyal Medya Ortamlarında Sosyalleşememe ve Uygulamalar Hakkında Kısa Bilgiler

Çeşitli sosyal medya uygulamaları bazı başlangıç işlevleri ile birlikte yayınlandılar ve biraz dönüşmüş olmakla birlikte hala aktif olarak kullanılıyorlar. Hemen hemen hepsine tüm elektronik cihazlardan ulaşılabiliyor. Bu uygulamalardan günümüzde yaygın olarak kullanılan bazılarını, onlara sahip şirketlerin bilgilerini ve başlangıç işlevlerini inceleyelim.

Facebook‘tan başlarsak, eski bir sosyal medya uygulamasıdır. 2004 yılından beri kullanılmaktadır. Arkadaşlarını bulmak, onlarla iletişim kurmak ve hayatınızdaki değişiklikleri bu platform aracılığıyla çevreye ulaştırma amacı taşıyordu.

Twitter, 2006 yılında “Şu anda ne yapıyorsun?” sorusuna verilecek cevapla, haberdar etmeye yarayan bir uygulama olarak başladı. Yine bu uygulamanın da direkt mesajlaşma özelliği bulunmaktadır.

Instagram, 2010 yılında fotoğraf tutkunlarının çektikleri fotoğrafları, ilgilileri ile paylaşabildikleri mobil uygulama olarak kuruldu. Instagram 2012 yılında Facebook tarafından satın alındı. Mesajlaşma özelliği Instagram’a da geldi.

Whatsapp uygulaması 2009 yılında özel mesajlaşma, grup oluşturabilme gibi amaçlarla kuruldu. Aynı şekilde 2010 yılında Facebook şirketi tarafından satın alındı.

Dünya üzerindeki internet trafiğinin büyük kısmı bu siteler üzerinde oluşmaktadır.

En Çok Ziyaret Edilen Siteler-Facebook

Her Yeni Özellikle İnsanlar Daha Çok Zaman Kaybı Yaşıyor

Sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarını uygulamalarında daha fazla vakit geçirmeye teşvik etmek için sürekli yeni özellikler eklediler. Bu yüzdende başlangıçtaki temel işlevlerinden uzaklaştılar. Özellikle Instagram ve Whatsapp uygulamalarının sahibi Facebook, internete bağlanan insanların yarısından fazlasının bilgilerine sahip olabiliyor. Bu uygulamaların hepsi aynı zamanda birer reklam platformudur. Facebook şirketi de Google gibi dünyanın en fazla reklam geliri elde eden şirketlerinin başında gelir. Bu uygulamaları ne kadar çok kişi, ne kadar fazla süre kullanırsa o kadar reklam geliri artar.

İnsanlar, çoğunlukla Facebook ve Whatsapp üzerinde gerçek bilgileri ile yer alırken, Instagram ve Twitter‘da gerçek olmayan hesaplarla da yer almaktadırlar.

Sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarını rakiplerine kaptırmamak için yarışıyor ve rakiplerinin işlevlerini kendi uygulamalarına ekliyor. Bu yüzden neredeyse hepsi benzer özelliklere sahip. Mesela şu anda bütün sosyal medya uygulamalarında 24 saat içinde “kaybolan hikaye” adı verilen geçici paylaşımlar ekleme özelliği bulunuyor. Gerçekten kaybolan hikayeler “kayboluyor mu?” kısmı ise akıllarda soru işareti olarak yerini alıyor.

Sosyal Medyada Doğru Yönlendirme

Sosyal Medya Ortamlarında Sosyalleşememe-Girdap Halkası

Çeşitli ülkelerde gösterilen haber içeriklerinin sıklığı ayarlanarak, insanların başta siyasi tercihler olmak üzere birçok konuda kanaatleri ölçülüyor. Buna rağmen bu uygulamalar hala tercih ediliyor. Hatta Facebook uygulamasını bu tür sebeplerle kaldıran bazı insanların hala bu şirketin Instagram ve Whatsapp uygulamalarını kullandığı görülüyor. Birçok insan bu uygulamaların aynı şirkete ait olduğunu dahi bilmiyor. Facebook halkasından kaçıp kurtulduğunu zannetse de Instagram ve Whatsapp halkasından kurtulamıyor. Böyle bir girdapta sürüklenip gidiyorlar.

Sosyal medya uygulamaları maalesef amaçlarına ulaşıyor ve insanlar bu platformlara farklı konularda başlatılan tartışmalara katılarak destek veriyor. Üstelik iyi bir şey yaptığını zannederek bu desteği veriyor. Bu işi profesyonel olarak yapan ve “trol” adı verilen kişilerin başlattığı tartışmalara katılarak çeşitli gündemler oluşmasına, farkından olmadan, dahil oluyor.

Sosyal Kredi Sistemi-Çin

Düşüncesiz Eylemler

Uzmanlar, sosyal medyada oluşan şiddeti, katılanlara hiçbir fayda sağlamayan ve sonucu olmayan kısır tartışmaları, kamusal alan ve sağduyu bağlamında değerlendiriyor. Kamusal alan, toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği ve geliştirildiği ortak toplumsal etkinlik alanına işaret etmek için kullanılan bir kavramdır. Sağduyunun oluştuğu ortam olan kamusal alan ile özel alan arasındaki sınırların bulanıklaşması sonucunda, sosyal medya şiddeti, bir anda alevlenen tartışmaların oluşturduğu suni gündemler ile sosyal medyada linç eylemleri ortaya çıkıyor.

Herkesin fikrini özgürce paylaştığı, başkalarının fikirlerini de yine özgürce okuduğu ve onları uyguladığı kendi düşüncelerinin de uygulamasını gördüğü alan olarak sosyal medya; ilk bakışta bir kamusal alan olarak değerlendirilebilir. Bu uygulamaları milyonlar kullanıyor; söz söylüyor, dinliyor, yargıda bulunuyor. Ancak bu alanın ne denli kamusal bir alan oluşturduğu yine de tartışmaya açık.

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerini Bozması-Bağımlılık

Sosyal Medyada Organize ve Gayri Organize İşler

Sosyal medyada tartışmalara kitlesel katılımlar, organize veya organize olmadan iki şekilde gerçekleşebilir. Mesela yüzlerce kişinin üye olduğu bir mesaj grubuna; “Filan kişi bize hakaret ediyor.” ya da “Filan kişiyi bu mesajı yazdığına pişman ediyoruz.” şeklinde bir mesaj geldiğinde, mekan engeli olmadığı için binlerce kişi birden örgütlenip sosyal medya mesajı üzerine saldırıya geçebilirler. Bu durum, organize olmayan yollarla kendi kendine de gelişebilir. Özellikle toplumun duyarlı olduğu konuda sosyal medya araçları hemen gündemi değiştirebilir.

Sosyal medya ortamlarında sağlıklı tartışmaların yapılabilmesi neredeyse imkansızdır. Burada yapılan tartışmaların ve yazışmaların neticesinde itibarınızın kayıp, zamanınızın israf olması ve ruh dünyanızın kirlenmesi şeklinde vahim sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu araçların işlevine uygun olarak ihtiyaç kadar kullanılması, kitlesel olarak kullanılanların yerine daha uygun ve aynı işlevi yerine getiren alternatiflerinin tercih edilmesi, sizleri bu gürültüden biraz olsun uzaklaştıracaktır.

Sosyal Medya Kullanımına Dair Pratik Tavsiyeler

  • İlk önce mümkünse sosyal medya hesaplarınızın kapatın.
  • Sosla medya hesaplarınızı kapatamıyorsanız, gizlilik ayarlarını elde geçirip hesaplarınızı gizli hale getirin.
  • Başka bir sosyal medya ortamından kopyaladığınız bir içeriği asla bir mesaj grubunda ya da kendi hesabınızda paylaşmayın.
  • Hesaplarınızı tekrar gözden geçirin, sadece “arkadaşlarınız” listenizde arkadaş olarak bulunsun.
  • İnternette paylaştığınız her şey sizin kişiliğinizin ve itibarınızın bir parçası olduğunu unutmayın.
  • Whatsapp’da özel günlerde attığınız toplu mesajlar çoğu zaman muhatabını bezdirmenin ötesinde bir işe yaramaz.
  • Arkadaşlarınıza “özel” zaman ayırın, arayın, özel mesaj yazın, unutmayın onlar sizin “arkadaşlarınız”.

Sosyal Medya Ortamlarında Sosyalleşememe Girdabı-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir