PsikolojiYaşam

Sosyal Medya İnsanları Kendine Nasıl Bağlıyor?

Sosyal Medya İnsanları Kendine Nasıl Bağlıyor? yazımızda sosyal medya platformlarının insanları bağımlı hale getirmek için neler yaptığı, alışkanlıkla birlikte bağımlılığın oluşması ve sosyal medya bağımlılığının basamaklarını yazdık.

Sosyal Medya İnsanları Nasıl Bağlıyor?

Sosyal medya platformlarının tek bir hedefi vardır, o da insanları daha fazla sisteminde tutmak. Bütün mühendislik hesapları bu yönde uygulanır. Kullanıcı deneyimine yönelik testlerde bu hedefe ulaşmak üzere yapılır. Kişiler sosyal medyaya girdiklerinde sadece tek bir fotoğrafa veya video bakmak için girebilir ama daha sonra girilen mecradan çıkılamaz. Bir süre sonra oradan ayrılmadığınızı göreceksiniz. Sosyal medyaların tasarımı ve önerileri sizi her yerden sardığı için akışta kaybolursunuz.

Sosyal Medyanın Gücü ve Etkisi

Sosyal Medya Alışkanlığı

Alışkanlık, hiç düşünmeden yapılmaya başlanan davranışlar bütünü diye tanımlanabilir. İnsanların internete ve sosyal medyalara kolayca erişebiliyor olması, sürekli paylaşımlara dayanan veri akışı ve artan internet hızı, telefon alışkanlığını da değiştirdi. Akıllı telefonlar sayesinde kişi aklına takılan soruyu internette aratıp bulabiliyor. İnsan hayatına yerleşen bu alışkanlıklar ilerledikçe bir çeşit bağımlılığa dönüşüyor. Sosyal medya alışkanlığı nedeniyle insanlar fotoğraf ve video paylaşmadan duramıyor. İnsanlar her şeyi artık sosyal medyada paylaşım yaptığı için bağımlılığın dozu artıyor.

Ebrandvalue Yazılım Çözümü

Sosyal Medya Bağımlılığının Basamakları

1-Herkesin Orada Olması

Herkesin sosyal medyada olduğu düşüncesi bağımlılığın en önemli aşamasıdır. Sizinde buralarda bulunmanızı zorunlu hale getirir. Listede olan kişilerle konuşur, mesajlaşır ve paylaşımda bulunursunuz. Artık herkes burada olduğu için çıkılması imkansızlaşır.

2-Paylaşmakla Birlikte İlgi Görmek

Sosyal medyada paylaşarak daha çok ilgi görürsünüz. Paylaşımın ve etkileşimin çok yüksek olduğu bu tür yerlerde hemen karşılık almak insanları çok mutlu etmektedir. Kendinize güveniniz artar. Kişilerin paylaşmış olduğu şeyleri beğenir, yorum yapar ve etkileşimde bulunursunuz. Artık kişisel tüm hayatınızı sosyal medyada paylaşır hale gelirsiniz. Daha çok ilgi görmek için mahremiyetinizi önemsemez hale gelirsiniz.

3-İçeriklerin Sağlanması

İnternet ortamında kullanmış olduğunuz tüm sistemler sizin bilgilerinizi depo eder. Siz bu platformları ne kadar çok kullanırsanız, o kadar zor bunları terk etmek zorunda kalırsınız. Çünkü yıllardır zaman harcadığınız ve sizin anılarınızın bulunduğu yerler olmuşlardır. İnsanlar dosyalarında fotoğraf albümleri saklamak yerine buralarda albümlerini oluşturmaktadır. Dijital depolama alanı olarak görülmektedir ve bu durum insanlar sosyal medyalara daha çok bağımlı hale getirmektedir.

4-Alışkanlık

Sosyal medya siteleri her bir kullanıcısını daha iyi tanımak için teknolojilerini sürekli olarak geliştirir. Sosyal medyalar sizin paylaşımlarınıza göre sizi sizden bile daha iyi tanır hale geldiler. Her girişinizde en beğendiğiniz içerikler, resimler ve fotoğraflar karşınız gelmektedir. En çok ilgilendiğiniz kişiler ve etkileşimlerde gözünüzün önüne gelir. Telefondan sürekli bildirimler alırsınız ve bakmadan duramazsınız. Hayatta neler olup bittiğini oralardan takip edersiniz. Sürekli akışta akan paylaşımlar sizlerde büyük bir alışkanlığa neden olur.

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir