Skolyoz Omurga Eğikliği Hastalığı Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur? yazımızda başımıza gelen Skolyoz omurga eğriliklerin de ne yapmalıyız, başımıza gelmeden önce nelerin önlemini almamız gerekir ve skolyoz tedavisini yazdık.
Skolyoz Omurga Eğikliği-Kifoz Nedir?
Sağlıklı bir omurga yapımızın olması bizim düzgün yürümemizi ve hareket etmemizi sağlar. Omurgamızda normal derecede eğiklik olması gerekir. Bu normalliğin aşırısı bizde omurga eğikliğini meydana getirir. Bu omurga eğikliğine tıp dilinde kifoz denilir. Tüm omurgalarımızın bir harmoni biçiminde sıralanması gerekir. Eğik olan yerlerin aşırı eğik olmaması gerekir. Burada olan fazla eğilmelerde özellikle yaşlılarda, bel ağrıları ve öne doğru fazla eğik yürüme gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklarla ömür boyu yaşamak zorunda kalırlar.
Skolyoz Omurga Eğikliği Nedenleri
İlki çocuklarda görülen ergenlik yaşlarında oluşan skolyozun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bu omurga eğriliğine sebep kas hastalığı olabilir, sinir hastalığı olabilir veya kemik hastalığı olabilir. İkinci skolyoz türü ise 50’li yaşlarda görülmektedir. Yaşlılığa bağlı olarak yaşlılık skolyozu ortaya çıkmaktadır. Zamanın acımasızlığıyla yorgunluk ve bitkinlikle oluşmaktadır. Bu tür omurga eğriliğinin sebepleri ise, doğru şekilde oturmama, duruş bozuklukları, yeterince kalsiyum almama ve sırtı zorlayan ağırlık kaldırmaları gibi sırtımızda bulunan omurganın yapısını bozmaktadır. Omurganın sağa veya sola daha fazla kayması şeklinde de görülmektedir. Yaşama ömrünün uzadığı şu modern çağlarda skolyoz hastalığı da en çok görülen hastalık türleri arasına girmiştir.
Çocuklarda Gizliden Oluşan Skolyoz Nasıl Anlaşılır?
Çocukların büyüme yaşlarında 10 ile 16 yaşları arasında omurgasının nasıl büyüdüğüne dikkat etmeniz gerekir. İmkanı olanlar çocuğu 6 ayda bir doktor muayenesine götürüp omurga eğriliği olup olmadığını kontrol ettirmesi gerekir. Özellikle kız çocuklarında bu ergenlik evresinde erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Kız çocuklarınıza daha fazla dikkat edin. Kendi gözlerimizle arkadan omuzlarına bakarak bir tarafın daha fazla eğik olduğunu görüyorsak hemen doktora göstermemiz gerekir. Veya belin bir tarafı oyuk bir tarafı çıkıntılıysa omurga orantısız büyümeye başlamıştır yine doktora başvurmamız gerekir. En önemli belirtisi sırt da hörgüç gibi bir çıkıntı oluşmaya başladıysa bu skolyoz hastalığı olduğuna kanıttır.
Omurga Eğriliğine Neden Olan Hastalıklar
Yukarıda yazdığımız omurga eğriliği nedenleri dışında bazı hastalıklar da omurga eğriliğine neden olmaktadır. Bunlar; kas-sinir sistemi hastalıkları, iskelet bozuklukları, omurga enfeksiyonları ve kırıklıkları, doğuştan gelen omur gelişme bozukluğu, iyi huylu omurga tümörleri ve romatizmal rahatsızlıklar omurga eğriliğine sebep olur.
Yanlış Oturuş İle Bilgisayar Kullanma
Herkes de bilgisayar vardır. Çocuklar bilgisayarın başına geçtiğinde saatlerce başında kalabiliyorlar. Hele de nasıl oturduklarını bile unutarak şekilden şekle giriyorlar. Anne ve babalar çocuklarının duruş bozukluğu bakmaları ve gereğinden fazla eğik oturması engellemeleri gerekiyor. Zamanla yanlış oturuş nedeniyle sırt eğriliğine neden olacaktır. Çalışanlarda sürekli bilgisayar başındaysa onlarından doğru oturuş hakkında bilgi alması ve ona göre oturuşunu ayarlaması gerekir. İleride oluşabilecek ağrılardan ve duruş bozukluklarından kurtulmuş olursunuz. Skolyoz tedavisinde egzersizlerin yeri çok önemlidir. Aşağıdaki resim de uygulayabileceğiniz egzersizler bulunmaktadır. Özel korseler ile birlikte yapılan egzersizlerin size büyük faydası olacaktır. İleri skolyoz hastalığında cerrahi müdahale gerekmektedir.
Skolyoz Egzersizleri
Skolyoz Omurga Eğikliği Hastalığı Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?