Kişisel GelişimPsikolojiYaşam

Sizi Dijital Hafıza mı Yoksa Gerçek Hafıza mı Harekete Geçiriyor?

Sizi Dijital Hafıza mı Yoksa Gerçek Hafıza mı Harekete Geçiriyor? yazımızda mekandaki yakınlık ilkesinin insanları kandırabilmesi, teknoloji kullanımında arada kalan insanların davranışları, silinen hatıraların davranışlara etkisi ve davranışa yönlendirmede bulunmayı yazdık.

Sizi Dijital Hafıza mı Yoksa Gerçek Hafıza mı Harekete Geçiriyor?-Mekandaki Yakınlık İlkesi

İstanbul Eminönü sahilinde teknelerde balık ekmek satılır. Satılan balıkların tamamına yakını ithal uskumru ve palamuttur. İnsanlar mekanların denize olan yakınlıklarından dolayı, ekmek arasındaki balıkların boğazdan tutulduğunu zannederler. Mekandaki yakın her zaman manadaki yakınlığı çağırmamaktadır. İnsanlar mekanlardaki yakınlık hatasına, dijital hafıza ile göz dolduran cep telefonlarını da kullanırken de düşmektedirler. Cep telefonlarındaki bilgileri kaydetme özellikleri hayatı kolaylaştırıcıdır. Bunun dışında sosyal medya uygulamaları, mekandaki yakınlık ilkesini kötüye kullanabilmektedir.

Telefonda bulunan tüm özelliklerin yanında dijital hafıza, iyi kötü analizini yapamamaktadır. Hatalı davranışları, insan karakterine uymayan yönlendirmeleri hissedemez. Ancak özel hayatın kendisiyle paylaşılmasını ister. İnsan arada kaldığı için bilgilerini hangi derecede telefona, bilgisayara ve internete emanet edeceğine karar verememektedir.

Cep Telefonlarında Uygulamalara İzin

Arada Kalan İnsanların Davranışları

Teknoloji kullanımında arada kalan insanlar farklı şekillerde davranabilmektedir. Birinci tür insanlar sadece bilgiyi emanet ederler. 35 yaş üzeri insanlara bakıldığında tecrübelerine dayanarak teknolojiye karşı güven problemi yaşarlar. Çok fazla bir şey paylaşmamaya çalışırlar. İkinci tür insanların yaşları 30’un altındadır. Saf bilginin yanında duygusal hayatını, arkadaşlığını ve aile özelini dijital hafıza ile paylaşabilmektedir. Sürekli hafıza muamelesi yapılmaktadır, fakat bu durum büyük hataya neden olmaktadır.

Reklamcılığın Büyük Değişimi

Silinen Hatıraların İnsan Davranışlarına Olan Etkisi

Dijital hafızanın hatırlama kısmı olduğu gibi bir de silme kısmı bulunmaktadır. Davranışı etkileyen aslında unutulan bilgilerdir. Yaşanılan tecrübeler ve anılar gerçek hafıza da kayıtlıysa sorun yoktur aksine dijital hafızaya kayıt ediliyorsa zaten kayıtlı olduğu düşünülerek gerçek hafızadan silinebilmektedir. Hafıza karar verme sırasında hangi hafızayı kullanacağını karıştırabilmektedir. Gerçek hafıza boş olduğu içi mecburen dijital hafızaya gidecektir. Çünkü bütün yönlendirici notlar orada tutulmuştur.

Sosyal Medyada Doğru Yönlendirme

Davranışa Yönlendirmede Bulunmak

İnsanlar kendilerine program yapmak için cep telefonunda kayıt ettiği aylık program bilgilerine bakarken, yanında sosyal medya sayfası varsa, düşünürken burada yapılan paylaşımlar, yönlendirmeler aklına girebilmektedir. Karar verme sırasında, mekandaki yakınlık ilkesinden kaynaklı olarak davranışa yönlendirmede bulunabilmektedir. Yaşanılanlar, önemli anlar, zihinlerin bir yerine kodlananlar, önemli hadiseler, içselleştirilen fikirler hislerle beraber kayıt edilir. Bu bilgiler çok değerlidir ve davranışı etkilemektedirler. Karar verirken ve harekete geçerken ortaya çıkarlar. İnsanların bildiği şeylerin çoğu, teknolojik aletlere havale edilemeyecek kadar değerlidir. Bu bilgiler kişilik oluşturma, yönlendirici hatırlatma ve harekete geçme kodlarını barındırmaktadır.

Sizi Dijital Hafıza mı Yoksa Gerçek Hafıza mı Harekete Geçiriyor?-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir